Αθ. Θεοχάρης στο GRTimes: Από τον ΟΚΑΝΑ ο πρώτος χώρος επιτηρούμενης χρήσης

Αθ. Θεοχάρης στο GRTimes: Από τον ΟΚΑΝΑ ο πρώτος χώρος επιτηρούμενης χρήσης

Στην ανησυχητική αύξηση της χρήσης επικίνδυνων ουσιών, τις εξαρτητικές συμπεριφορές και την αντιμετώπισή τους αλλά και τις επόμενες δράσεις του ΟΚΑΝΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Οργανισμού, Αθανάσιος Θεοχάρης, μιλώντας στην εκπομπή “SamTimes” της Web TV του GRTimes.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Ο κ. Θεοχάρης, εξηγεί αρχικά γιατί επέλεξε για τη συνέντευξη, συγκεκριμένο παραδοσιακό καφενείο στο Καπάνι, μιλώντας για τη σχέση του ιδιοκτήτη με ωφελούμενους του ΟΚΑΝΑ, ενώ στη συνέχεια περιγράφει πως τον βοήθησε στον σημερινό του ρόλο, η εμπειρία του ως διοικητής των δύο μεγαλύτερων ψυχιατρείων της χώρας, στο Δαφνί και στο Δρομοκαΐτειο.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Αθανάσιου Θεοχάρη στη Μαρία Σαμολαδά και το GRTimes:

Ο κ. Αθανάσιος Θεοχάρης, αναφέρθηκε στο ρόλο του ΟΚΑΝΑ που είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός αντιμετώπισης εξαρτήσεων πανελληνίως και ο οποίος έχει ενεργή δύναμη 9.000 ατόμων που βρίσκονται σε θεραπευτικά προγράμματα, υποστηρίζονται ψυχοκοινωνικά και συμμετέχουν σε ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες.

Τα άτομα που αναλαμβάνει ο Οργανισμός, είναι «άτομα με εξαρτήσεις κυρίως σε οπιούχα, όμως υπάρχουν και καινούριες ουσίες που έχουν «μπει στο παιχνίδι», σημειώνει στο GRTimes.gr. Τελευταία, όπως λέει, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στη χρήση μεθαμφεταμίνης, αλλά και στη χρήση αλκοόλ, που «θα μας προβληματίσει τα επόμενα χρόνια, διότι σημειώνεται και μια αύξηση στη χρήση αλκοόλ από παιδιά και νέους», ενώ εξηγεί γιατί αυτό παρατηρείται πιο συχνά, σε πιο ορεινές, κρύες περιοχές της Ελλάδας.

Παράλληλα, όπως τονίζει, συνεχίζουν να “θερίζουν” και οι λεγόμενες νόμιμες εξαρτήσεις, όπως ο τζόγος, και το διαδίκτυο, οι οποίες «άνθισαν» την περίοδο της πανδημίας λόγω του εγκλεισμού.

Τι απαιτείται για την αντιμετώπιση των εξαρτητικών συμπεριφορών

«Κλειδί» για να θεραπευτεί η εξάρτηση σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, είναι «να δημιουργήσεις μια σχέση εμπιστοσύνης με τον άνθρωπο που έχει ανάγκη. “Εάν δημιουργήσεις αυτό το ασφαλές περιβάλλον, τότε έρχεται και εδράζει η θεραπεία που υλοποιούμε και δρα σε πολύ πιο στέρεες βάσεις” υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι τα άτομα με εξαρτήσεις έχουν χάσει το συναίσθημα του «ανήκειν» και νιώθουν πως δεν τους υποστηρίζει κανένας.

Ο πρώτος Χώρος Επιτηρούμενης Χρήσης (XEX) στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στα προγράμματα επιτηρούμενης χρήσης, τα οποία λειτουργούν με επιτυχία στο εξωτερικό, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ έκανε γνωστό μέσω του GRTimes.gr πως ο Οργανισμός θα ανοίξει τον πρώτο ΧΕΧ στην Ελλάδα, με θέσεις για 12 ασθενείς. “Αυτά τα προγράμματα εξυπηρετούν ασθενείς θεραπευτικών προγραμμάτων για να κάνουν χρήση με ασφαλή σύνεργα», και να αποφεύγονται η υπερδοσολογία αλλά και οι τακτικές… του δρόμου, όπως η χρήση ίδιας σύριγγας από πολλά άτομα, που μπορεί να μεταδώσει, μεταξύ άλλων νοσημάτων και τον ιό του AIDS”.

Σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, μάλιστα, θα γίνουν και πέντε κινητοί ΧΕΧ, για να εξυπηρετούν χρήστες στο δρόμο και να βλέπουν ότι κάποιος βρίσκεται εκεί για αυτούς, όπως αναφέρει ο κ. Θεοχάρης.

Είναι η ναλοξόνη η μόνη επιλογή;

Στη συνέχεια μιλώντας για τη ναλοξόνη, ένα εξαιρετικά δραστικό φάρμακο που χορηγείται σε περίπτωση υπερδοσολογίας ή τοξίκωσης, σημείωσε ότι «σώζει ζωές και είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει σε τέτοιες περιπτώσεις να αποφύγουμε το μοιραίο», τονίζοντας επίσης πως στην Ελλάδα πεθαίνουν από υπερδοσολογία 250-400 άτομα ετησίως.

Επίσης, απαντά στο ερώτημα για το αν η αστεγία συνδέεται άμεσα με τη χρήση ουσιών, ενώ τέλος μιλάει για την οικονομική κατάσταση του ΟΚΑΝΑ, αλλά και για το πόσοι από τους εργαζόμενους στον Οργανισμό, έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top