Δ.Μιχαηλίδου στο GRTimes: Θέλω να λένε η πιο άξια υπουργός και όχι η πιο νέα

Δ.Μιχαηλίδου στο GRTimes: Θέλω να λένε η πιο άξια υπουργός και όχι η πιο νέα

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλά στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του Grtimes.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Από την προσωπική της διαδρομή μέχρι τους στόχους που έχει θέσει στο υπουργείο, από την παιδική προστασία μέχρι τα γηροκομεία, από τις νέες θέσεις εργασίας στις δομές μέχρι τους εργαζόμενους αρνητές εμβολιασμού, από τα σχολικά γεύματα μέχρι τα stem sciences, από την αναδοχή – υιοθεσία μέχρι τον αυτισμό, από το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια βουλευτής μέχρι τις φιλοφρονήσεις που δέχεται για την εμφάνισή της, απαντά η κ. Μιχαηλίδου, ενώ αποκαλύπτει και τη δική της μαρτυρία στην καταγγελία Βρούτση.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, περιγράφει την εμπειρία της μετάβασης, καθώς από οικονομολόγος και ακαδημαϊκός, στο Κέιμπριτζ, στο Παρίσι και τον ΟΟΣΑ βρέθηκε στην Αθήνα και στην πολιτική, ενώ σήμερα είναι εκείνη που αποφασίζει και όχι που συμβουλεύει. «Είναι μια αρκετά μεγάλη αντιστροφή ρόλων, την οποία έχω υποδεχτεί με τρομερή αισιοδοξία και με πάρα πολύ μεγάλη χαρά. Αυτό το λειτούργημα είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχω κάνει μέχρι σήμερα», αναφέρει μεταξύ άλλων η κ.Μιχαηλίδου και απαντά στο αν αναπολεί κάτι από τη ζωή της πριν να γίνει υπουργός.

Έχοντας θέσει ως βασικό στόχο, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την παιδική προστασία, αποτυπώνει τα άλματα που έχουν γίνει για τη δημιουργία και καθιέρωση ενός νέου συστήματος αναδοχών-υιοθεσιών, εξηγεί ποιες είναι οι διαφορές, πόσος χρόνος χρειάζεται τώρα για να βρει ένα παιδί μία οικογένεια, τι προβλέπει η  διαδικασία και ποιοι μπορούν πλέον να υιοθετήσουν ένα παιδί.

“Μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 δεν ξέραμε πόσα παιδιά έχουμε σε ποιες δομές”

«Μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, σε μια Ευρωπαϊκή χώρα όπως η δική μας, δεν ξέραμε πόσα παιδιά έχουμε σε ποιες δομές…  ξέραμε ότι έχουμε 82 δομές παιδικής προστασίας, ορφανοτροφεία δηλαδή, αλλά το κράτος δεν ήξερε πόσα παιδιά είναι, και αυτό μπορεί να σήμαινε ότι γινόταν και αδιαφανείς διαδικασίες. Έτσι, από τον Ιανουάριο του 2020 έχουμε μια πλήρη χαρτογράφηση. Όταν ήρθα στο πόστο μου βρήκαμε αιτήσεις στοιβαγμένες στα συρτάρια από το 2016…», σημειώνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ υπογραμμίζει ότι από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι και σήμερα «είχαμε 2200 παιδιά και σήμερα έχουμε λιγότερα από 1600 μέσα σε δομές. Δηλαδή πάνω από 600 παιδιά είναι πλέον σε οικογένειες. Αυτό για εμάς είναι τεράστια επιτυχία…»

Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τη UNICEF, η κ.Μιχαηλίδου, επαναλαμβάνει ότι αυτό που έχει κάνει «σημαία» στην παιδική προστασία είναι να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει παιδική φτώχεια και αποκλεισμός, με στόχο και την από-ιδρυματοποίηση των παιδιών.

Το επόμενο μεγάλο ζήτημα που ανέλαβε η κ.Μιχαηλίδου να θέσει τις βάσεις σε μια ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση, είναι ο αυτισμός, η αόρατη αυτή αναπηρία, που όπως σημειώνει «την κάνουμε ορατή και κινητοποιούμαστε σε τρεις βασικούς πυλώνες που τους έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρώιμη παρέμβαση, κινητροδότηση στην αγορά εργασίας και ενίσχυση στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης».

Όσον αφορά στα σχολικά γεύματα, απαντώντας στην κριτική που ασκεί για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ, η υφυπουργός λέει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μάθει να κάνει κάτι άλλο, δεν διαβάζει και μόνο κατηγορεί», και ξεκαθαρίζει ότι όχι μόνο δεν σταμάτησαν ποτέ αλλά τη νέα σχολική χρονιά  θα υπάρχει μια ουσιαστική αύξηση, 15%, τόσο σε νέες γεωγραφικές περιφέρειες όσο και σε νέα σχολεία στις υπάρχουσες περιφέρειες.

“Φέρνουμε τον προσωπικό βοηθό για τα άτομα με αναπηρία”

Η κ.Μιχαηλίδου αναλύει σε ποια προγράμματα θα αξιοποιηθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που μετά από μελέτες παρουσιάσεις και διεκδικήσεις θα δοθούν στην ίδια την κοινωνία, μεταξύ αυτών ο προσωπικός βοηθός για άτομα με οποιαδήποτε αναπηρία, αλλά και η κτιριακή αναβάθμιση που θα διασφαλίζει την πρόσβαση στην κατοικία του ατόμου.

Ακόμη, η υφυπουργός παραδέχεται ότι οι προνοιακές δομές της χώρας ήταν εξαιρετικά υποστελεχωμένες και ότι έχει καταφέρει μέσα σε ένα χρόνο να αυξήσει κατά 1/3 το προσωπικό, ανακοινώνει 360 νέες οργανικές θέσεις στα ιδρύματα μετά και την χαρτογράφηση των αναγκών.

“Υπεύθυνος κακοποίησης σε κάθε δομή”

Απαντά στο αν χρειάστηκε στις δομές που βρίσκονται στην ευθύνη της να παρέμβει ο εισαγγελέας για καταστάσεις που εντοπίστηκαν, «έχουμε αρκετές περιπτώσεις που οι διοικήσεις έχουν καλέσει εισαγγελέα, όπως πιο πρόσφατα το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Στερεάς Ελλάδας που είχε μία περίπτωση κακοποίησης…», αναφέρει και ανακοινώνει τις αλλαγές για την αντιμετώπιση της κακοποίησης, όπως ο υπεύθυνος κακοποίησης σε κάθε δομή.

«Από την αρχή καταρτίσαμε τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα σε όλη την Ευρώπη» σημειώνει η κ.Μιχαηλίδου, αναφορικά με τους τρόπους που αντιμετώπισε το υπουργείο τις επιπτώσεις της πανδημίας σε δομές φιλοξενίας παιδιών, ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών πληθυσμού, που είναι στην αρμοδιότητα και υπό την ευθύνη της, ενώ παραδέχεται ότι όταν της ανέθεσε ο Πρωθυπουργός και τα γηροκομεία, φοβήθηκε λέγοντας «τι καυτή πατάτα είναι αυτή; Πώς θα τα καταφέρουμε; ».

40% του προσωπικού στις δημόσιες δομές αρνείται να εμβολιαστεί

Σχετικά με την πρόοδο των εμβολιασμών στις δομές της ευθύνης της υπογραμμίζει ότι έχουν ολοκληρωθεί παντού, ωστόσο παραδέχεται ότι ειδικά στις δημόσιες δομές υπάρχει μεγαλύτερη άρνηση από το προσωπικό να εμβολιαστεί αγγίζοντας το 40%, «με εκπλήσσει εξαιρετικά αρνητικά, έχω κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι μου…, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, όπως στην Κρήτη. Κάνω θερμή παράκληση να εμβολιαστούν» λέει, εκφράζοντας τον προβληματισμό και τη στεναχώρια που προκαλεί αυτή η στάση, ενώ σημειώνει ότι θα οριστεί σύντομα τι θα προβλέπεται για τους «αρνητές».

“Υπήρχε και προς το πρόσωπο μου αυτή η επιμονή”

Από τη συζήτηση δεν ξέφυγε η δική της μαρτυρία για την εισβολή που δέχτηκε ο  πρώην υπουργός εργασίας, Γ.Βρούτσης στο υπουργικό του γραφείο τότε από τηλεπερσόνα, ενώ αποκαλύπτει ότι και η ίδια δέχτηκε επίμονες ενοχλήσεις.

Τέλος, η Δόμνα Μιχαηλίδου απαντά αν την κερδίζει η πολιτική, αν θα ικανοποιήσει το αίτημα των κατοίκων του Πειραιά να τη δουν υποψήφια βουλευτή στην περιφέρειά τους, τι της είπαν οι γονείς της όταν τους ανακοίνωσε ότι υπουργοποιείται, αν έχει βαρεθεί να ακούει το πόσο ωραία μάτια έχει, από πού αντλεί δύναμη, τι της λείπει περισσότερο την περίοδο της καραντίνας, αλλά και τι είναι αυτό που μπορεί να την κρατήσει μακριά από τα Χανιά!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top