Γ. Παναγιωτίδης στο GRTimes.gr: Μεγαλύτερη η επιτυχία μέσω τεχνητής παρά φυσικής γονιμοποίησης (VIDEO)

Γ. Παναγιωτίδης στο GRTimes.gr: Μεγαλύτερη η επιτυχία μέσω τεχνητής παρά φυσικής γονιμοποίησης (VIDEO)

Ο κλινικός εμβρυολόγος και υπεύθυνος εργαστήριου υποβοηθουμένης αναπαραγωγής στο Ιάκεντρο, Γιάννης Παναγιωτίδης, μιλά στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του Grtimes.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Έχοντας εμπειρία 20 ετών στον τομέα της τεχνητής γονιμοποίησης και της κλινικής εμβρυολογίας, ο κ. Παναγιωτίδης, περιγράφει τους λόγους που τον ώθησαν να  ασχοληθεί με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή,  ποιος ήταν ο μέντορας του καθώς και πως η κρυοβιολογία έφερε την επανάσταση.

Στη σφαίρα επιστημονικής φαντασίας αναφέρει ο κ. Παναγιώτιδης ότι ανήκε το κομμάτι της κρυοσυντηρήσης ωάριων καθώς «θεωρούσαμε ότι σαν κύτταρο το ωάριο δεν θα έχει τη δυνατότητα να το κρυοσυντηρήσουμε». Ωστόσο, μετά από 30 χρόνια από την πρώτη γέννηση από κρυοσυντήρηση ανθρώπινου εμβρύου παγκοσμίως στο στάδιο της βλαστοκύστης, «μπορούμε να πούμε ότι σε σχέση με το ποσοστό που δίνει η ίδια η φύση για ένα γόνιμο ζευγάρι, είμαστε σχεδόν στο διπλάσιο για κάθε περίπτωση, για κάθε ηλικιακή κλίμακα».

Στον αγώνα αυτό οι γιατροί δεν είναι μόνοι τους, γι’ αυτό και εκείνο που χρειάζεται όπως σημειώνει «είναι ειλικρίνεια με το ζευγάρι. Το ζευγάρι είναι συμμέτοχος, είναι συμπαίκτης σε αυτή τη προσπάθεια, δεν είναι δύο άνθρωποι που απλά μας εμπιστεύονται».

Τέλος, ο υπεύθυνος του εργαστηρίου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποκαλύπτει το κλειδί της επιτυχίας στο δικό τους επάγγελμα και αν τελικά υπάρχουν ηθικά διλλήματα στο δύσκολο έργο τους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ