Κ. Γούλα στο GrTimes: Θα έκανα το ίδιο ακόμη κι αν ήταν ο χειρότερος εχθρός μου

Κ. Γούλα στο GrTimes: Θα έκανα το ίδιο ακόμη κι αν ήταν ο χειρότερος εχθρός μου

Η δικηγόρος, πρώτη γυναίκα πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου στον δήμο Θεσσαλονίκης και υποψήφια Ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία, Καλυψώ Γούλα μιλάει στην web εκπομπή «SamTimes» του Grtimes.gr και στη δημοσιογράφο, Μαρία Σαμολαδά.

Πριν ακριβώς από έναν χρόνο, ήταν εκείνη που μπήκε μπροστά, όταν κατά τη διάρκεια της ημέρας μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης προπηλακίστηκε. Η κ. Γούλα περιγράφει πως «θα έκανα το ίδιο, ακόμη κι αν ήταν ο χειρότερος εχθρός μου. Μπορεί ν’ ακούγεται υπερβολικό, αλλά από τη στιγμή που δέχεται επίθεση και μάλιστα τόσο ακατανόητη ένας άνθρωπος, είναι αδύνατον για μένα να μην κάτσω να τον υπερασπιστώ. Ήταν ένα περιστατικό τόσο βίαιο κι επειδή το έζησα καρέ – καρέ, έχω μείνει έκπληκτη από την ευκολία με την οποία ορισμένοι, ακόμη και μπροστά σε κάμερες, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να επιτεθούν και να συνεχίζουν να χτυπούν έναν άνθρωπο που βρισκόταν κάτω».

Για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, λέει πως «πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να πείσουμε τον κόσμο να ψηφίσει στις ευρωεκλογές. Να μην αντιμετωπίσουν χαλαρά αυτήν την ψήφο. Είναι για μένα ίσως η πιο κρίσιμη αναμέτρηση και σε σχέση με την Ευρώπη αλλά και με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Για την Ευρώπη, διότι έχουμε αυτό το κλίμα του άκρατου λαϊκισμού, τις ακραίες φωνές που κρύβουν από πίσω τη βούληση διάσπασης της Ευρώπης, τον ευρωσκεπτικισμό. Όλα αυτά δείχνουν πόσο απαραίτητο είναι να ενισχύσουμε την παρουσία και την ύπαρξη της Ευρώπης και, να ενισχύσουμε φυσικά και την ύπαρξη της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη».

Τονίζει πως η ψήφος των Ελλήνων έχει διττό ρόλο. «Να ενισχύσουμε την παρουσία μας, εκλέγοντας ανθρώπους που θα υποστηρίξουν τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να δείξουμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία μας μέσα σε αυτήν αλλά και πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη αυτής καθ’ αυτής της Ευρώπης.

Η Ευρώπη μας νοιάζει γιατί όλη μας η ζωή καθορίζεται από την ύπαρξή μας μέσα σε αυτήν, με αρνητικά και θετικά στοιχεία. Έχουμε ζήσει τα μνημόνια και τα συνδέουμε με την Ευρώπη γιατί θεωρούμε πως μας τα έχει επιβάλλει σε επίπεδο ελέγχου αλλά, έχουμε ζήσει και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας παρέχει η Ευρώπη και μέσω αυτών, έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα. Δομές που δεν υπήρχαν στην πόλη, για τους άπορους συμπολίτες μας, τις κακοποιημένες γυναίκες, το προσφυγικό. Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει δυνατή μέσα απ΄ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση κι αυτό θα γίνει μόνο ψηφίζοντας».

Περιγράφει πως ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε την κ. Γούλα να σταθεί μαζί του στις ευρωεκλογές, σε μία λογική διεύρυνσης προς το κέντρο. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα. Ο κ. Μητσοτάκης, εκτίμησε όσα έχω κάνει οκτώ χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, συμμετέχοντας πάντα σ΄ ένα σχήμα, σε διοικητικές θέσεις από την πρώτη στιγμή, ως αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής για έξι χρόνια και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του δημοτικό συμβουλίου, για δύο χρόνια». H κ. Γούλα αναφέρει πως διαθέτει την εμπειρία για τη θέση που διεκδικεί στην Ευρωβουλή καθώς «έχω συμμετάσχει σε διάφορες ευρωπαϊκές επιτροπές και αποστολές, όπου εκπροσωπούσα τον δήμο. Έτσι, αυτή η εξέλιξη έρχεται πολύ φυσιολογικά για εμένα. Να διεκδικήσω τη συμμετοχή μου στην Ευρωβουλή ώστε να μπορέσω να κάνω πράγματα για την χώρα μου αλλά και την πόλη μου φυσικά».

Για τη μη συνέχιση της υποψηφιότητάς της για τη δημαρχεία της Θεσσαλονίκης, λέει πως παρότι εκλέχθηκε για να αποτελέσει την υποψηφιότητα της «Πρωτοβουλίας», «πρυτάνευσαν άλλες λογικές από ανθρώπους με τους οποίους πορευθήκαμε τόσα χρόνια κι έτσι θεώρησα αδύνατον να συνεχίσω και για μένα και την προσωπικότητά μου αλλά και για εκείνους που με εξέλεξαν γι΄ αυτήν τη θέση. Έτσι απέσυρα την υποψηφιότητά μου, παραιτήθηκα από πρόεδρος και τελικά, διαλύθηκε και η «Πρωτοβουλία»”.

Όταν το 2011, η κ. Γούλα ανέλαβε την αντιδημαρχία κοινωνικής πολιτικής, στο κομμάτι που διαχειριζόταν, εντασσόταν και η δημοτική αστυνομία. «Υπήρχε πρόγραμμα για το κυκλοφοριακό κι έτσι είχα έναν “κακό ρόλο” γιατί ήμουν άτεγκτη». Λέει χαρακτηριστικά πως όταν ανέλαβε, δεν υπήρχε καμία δομή και τώρα «έχουν συσταθεί και λειτουργούν αποτελεσματικά, το υπνωτήριο αστέγων, ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών, ενισχύθηκαν τα συσσίτια, το κοινωνικό παντοπωλείο. Όταν έφτασε το προσφυγικό, φροντίσαμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, με χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία, ώστε να μισθωθούν διαμερίσματα για τους αιτούντες άσυλο και να μπορούμε να έχουμε μία ισορροπία με τον τοπικό πληθυσμό. Από την πρώτη στιγμή ως δήμος, σπεύσαμε να στήσουμε δομές για την μαζική υποδοχή αυτών των ανθρώπων, ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες αυτές».

Στις προτεραιότητες που θέτει η κ. Γούλα για την υποψηφιότητά της στην Ευρωβουλή, είναι η διεκδίκηση της δυναμικής παρουσίας της χώρας μας μέσα στη συνολική ομάδα της Ευρωβουλής και να «συνθέσουμε προγράμματα για τις ανάγκες που έχουν οι πόλεις και στη συνέχεια, να βοηθήσουμε να διεκδικήσουν προγράμματα, προς όφελος των συμπολιτών μας. Έχοντας ζήσει την αυτοδιοίκηση, γνωρίζω πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχει ένα καλό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που αντιμετωπίζει συγκεκριμένα ζητήματα. Έχουμε χάσει ευκαιρίες γιατί δεν σπεύσαμε να τις διεκδικήσουμε, να τις υποβάλουμε και δεν κάτσαμε δίπλα σε άλλους, να μάθουμε από την τεχνογνωσία τους και να κάνουμε κάτι ανάλογο. Για εμένα αυτές είναι οι προτεραιότητες και η λογική πάνω στην οποία θα δουλέψω».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top