Ν. Παπαϊωάννου: «Το πανεπιστήμιο είναι μέρος της κοινωνίας και αυτό το κάνουμε πράξη καθημερινά» (VIDEO)

Ν. Παπαϊωάννου: «Το πανεπιστήμιο είναι μέρος της κοινωνίας και αυτό το κάνουμε πράξη καθημερινά» (VIDEO)

Στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά που άρχισε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) υπό τη σκιά του κορωνοϊού, αλλά και σε πλήθος άλλων θεμάτων όπως στη δράση της διεπιστημονικής ομάδας που μελετά τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορωνοϊού στα αστικά λύματα, στην ασφάλεια του πανεπιστημιακού χώρου, αλλά και στην κατάταξη του ΑΠΘ στην 362η θέση παγκοσμίως, αναφέρεται ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του GRTimes.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

«Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», λέει ο κ. Παπαϊωάννου εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του να διεκδικήσει τη θέση του πρύτανη του ΑΠΘ. Ξεκινώντας ως καθηγητής στον τομέα της Παθολογικής Ανατομικής Κτηνιατρικής, ο κ. Παπαϊωάννου έχει επικεντρωθεί πλέον από τον Σεπτέμβριο του 2019 στην ανάδειξη και εύρυθμη λειτουργία του ΑΠΘ, δίνοντας λύσεις σε όλα τα θέματα που προκύπτουν ή τουλάχιστον, όπως λέει ο ίδιος, «λύνοντας τα προβλήματα με τον καλύτερο τρόπο».
Απόδειξη αποτελεί και η κατάταξη του ΑΠΘ στην 362η θέση τής λίστας με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, «μία θέση βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι». Η ερευνητική δραστηριότητα του Αριστοτελείου είναι σημαντικότατη όλα τα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό προγραμμάτων που «τρέχουν», υπάρχει μία εισροή περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στον ΕΛΚΕ. «Πρέπει οι έρευνες να βγουν από το πανεπιστήμιο και εμείς το κάναμε πράξη. Αυτό σημαίνει εξωστρέφεια του πανεπιστημίου», σημειώνει ο Πρύτανης.

Μια από αυτές τις ερευνητικές δράσεις αφορά τη διεπιστημονική ομάδα με πεδίο έρευνας τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορωνοϊού στα αστικά υγρά απόβλητα, που αποτυπώνει την επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη, συνιστώντας ουσιαστικά έναν σημαντικό δείκτη για τον βαθμό διασποράς του ιού στην πόλη. «Όσο μπαίνουμε στον χειμώνα και θα κλεινόμαστε στους εσωτερικούς χώρους, θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Όχι πανικό, όχι φόβο, αλλά μία ενσυνείδητη ατομική προστασία, που αντανακλά στην κοινωνική προστασία» τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά «καλωσόρισε» έναν αρκετά μεγάλο βαθμό φοιτητών, με κάποια από τα μαθήματα να γίνονται εξ αποστάσεως, ενώ τα εργαστήρια διεξάγονται δια ζώσης. «Προσπαθούμε να είμαστε σωστοί όσον αφορά στις υγειονομικές συνθήκες, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής η παρουσία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας», επισημαίνει ο πρύτανης του ΑΠΘ προσθέτοντας ότι «όταν αναφερόμαστε στην επιδημιολογία, δεν κάνει ‘’ένα και ένα, δύο’’». «Σήμερα μπορεί να είμαστε καλά, αύριο μπορεί να μην είμαστε καλά», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε το ΑΠΘ να μην αποτελεί ένα πανεπιστήμιο «φάντασμα»– όπως ήταν κατά τη περίοδο του Μαρτίου και μετά, τηρώντας, ωστόσο, όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ αναφέρεται, επίσης, στη φύλαξη του Πανεπιστημίου υπογραμμίζοντας ότι σήμερα «έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα στο οποίο όλοι χαιρόμαστε το campus». Στόχος, πρόσθεσε, είναι η φύλαξη στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής δεοντολογίας υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «σε θέματα ακαδημαϊκά και πανεπιστημιακά ποτέ δεν θα καλούσα την αστυνομία». Όμως, όταν υπάρχουν δραστηριότητες κατά ζωής, τότε ο κάθε πολίτης μπορεί να την καλέσει.

Ο κ. Παπαϊωάννου μιλά και για το σχέδιο αναβάθμισης των κτηρίων του ΑΠΘ: «Είναι οραματικό, σχεδιάζεται, παλεύεται και στην πορεία θα συμβάλλει ώστε να ‘’ανασάνει’’ η πανεπιστημιακή κοινότητα», λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, στα άμεσα σχέδια των Πρυτανικών Αρχών είναι η μερική, ενδεχομένως, μετεγκατάσταση τμημάτων ή σχολών του Πανεπιστημίου σε περιοχές «οι οποίες προφανώς να έχουν την ίδια δυνατότητα πρόσβασης».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top