Π. Χατζηγιάννης, Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΑ Αττικής: Η ΕΔΑ Αττικής συνέχισε απρόσκοπτα τις επενδύσεις και εν μέσω πανδημίας (VIDEO)

Π. Χατζηγιάννης, Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΑ Αττικής: Η ΕΔΑ Αττικής συνέχισε απρόσκοπτα τις επενδύσεις και εν μέσω πανδημίας (VIDEO)

Τα σχέδια και τους στόχους της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής «ξεδίπλωσε» ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΕΔΑ Αττικής, κ Πιέρρος Χατζηγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του GRTimes.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά. Ο κ Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στη νέα εποχή που φέρνει η εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών (σ.σ η οποία κατείχε το 100% της ΕΔΑ Αττικής) από την Italgas, ενός ισχυρού «παίκτη» στην αγορά ενέργειας, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία και την τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια από τη νέα διοίκηση της ΕΔΑ Αττικής που ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης σε μια δύσκολη συγκυρία. Αμέσως τέθηκαν οι στόχοι και οι βάσεις για την υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου σχεδιασμού που συνεχίστηκε απρόσκοπτα και στην περίοδο της πανδημίας.

«Το 2019 υλοποιήσαμε ένα κατασκευαστικό έργο επεκτάσεων δικτύου 100 χλμ. και κάναμε περίπου 15.000 συνδέσεις. Το 2020, παρά την πανδημία, δεν διακόψαμε καθόλου τους στόχους μας, δεν ανακόψαμε την πορεία μας. Συνεχίσαμε απρόσκοπτα και πετύχαμε την επέκταση του δικτύου μας κατά 160 χλμ. εγκαθιστώντας 22.000-23.000 μετρητές περίπου. Το 2021 αναμένεται επέκταση δικτύου κατά 150 χλμ. και με 23.000 νέες συνδέσεις», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης υπογραμμίζοντας ότι το έργο που γίνεται είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι τα προηγούμενα 4 χρόνια (σ.σ όταν, δηλαδή, η Εταιρεία ανήκε σε ιδιώτη και δεν είχε περάσει στη ΔΕΠΑ Υποδομών) η ΕΔΑ Αττικής εγκαθιστούσε περίπου 8.000 μετρητές ετησίως και επέκτεινε το δίκτυο κατά μόλις 3.000 χλμ. ετησίως!

Η είσοδος της Italgas

Η επικείμενη είσοδος της Italgas στην ΕΔΑ Αττικής μετά την εξαγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών ανοίγει ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές για την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής ΑΕ, καθώς ο Ιταλικός κολοσσός «διαθέτει τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία στην ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και μας τιμά δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην ΕΔΑ Αττικής και στη ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά και στην Ελλάδα. Ήδη ο Πρόεδρος της Italgas έχει κάνει εξαγγελίες που μας γεμίζουν με αισιοδοξία και πιστεύω πως θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο επόμενο διάστημα», οι οποίες δεν θα αφορούν μόνο στην επέκταση του φυσικού αερίου, αλλά και στις νέες τεχνολογίες «προκειμένου να προετοιμαστούν τα δίκτυα φυσικού αερίου και για το βιοαέριο και αργότερα για το υδρογόνο, όταν και όποτε αυτό καταστεί εμπορικά εκμεταλλεύσιμο».

Πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης 135 εκατ. ευρώ

Στο μεταξύ συνεχίζεται η υλοποίηση του μεγαλόπνοου πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης της ΕΔΑ Αττικής ύψους 135 εκατ. ευρώ, με στόχο την κατασκευή τουλάχιστον 120.000 χλμ. για την επέκταση του δικτύου της και την εγκατάσταση 22.000-23.000 μετρητών το χρόνο. Στόχος να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στην Αττική όπου καταγράφεται υστέρηση στη διείσδυση του φυσικού αερίου.

«Γι’ αυτό αυξήσαμε τους ρυθμούς ανάπτυξης προκειμένου να υλοποιήσουμε το όραμά μας: Να πάμε το φυσικό αέριο σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε επιχείρηση στην Περιφέρεια Αττικής», είπε ο κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης. Παράλληλα, η Εταιρεία προχωρά στην αναβάθμιση και αντικατάσταση με γρήγορους ρυθμούς του απαρχαιωμένου δικτύου διανομής στο κέντρο της Αττικής, «για να προλάβουμε την αυξημένη ζήτηση που περιμένουμε τα επόμενα χρόνια».

Παροδικό φαινόμενο οι αυξήσεις

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της διεθνούς τιμής φυσικού αερίου και στις αυξήσεις που καταγράφονται, ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε την ελπίδα ότι «το φαινόμενο θα είναι παροδικό και από την επόμενη χρονιά θα έχουμε εξομάλυνση των τιμών». Υπογράμμισε δε πως, παρά τα όσα ακούγονται περί αυξημένων τιμών στο φυσικό αέριο, δεν επηρεάστηκε αρνητικά η ζήτηση για νέες συνδέσεις. «Όχι μόνο δεν είχαμε κάμψη αλλά αντίθετα υπάρχει μικρή αύξηση στη ζήτηση», η οποία, πάντως, ήταν αναμενόμενη όπως συμβαίνει πάντα κατά τους τελευταίους δύο μήνες του έτους.

«Οπωσδήποτε θα υπάρχει αύξηση του κόστους σε σχέση με πέρυσι, αλλά αυτή η αύξηση δεν θα τρομάξει τον μέσο καταναλωτή», είπε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΕΔΑ Αττικής συνδέοντας τη σχετική εκτίμηση και με τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν για τον περιορισμό των επιβαρύνσεων και του αυξημένου ενεργειακού κόστους στον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Οι στόχοι της ΕΔΑ Αττικής

«Κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Χατζηγιάννης αναφερόμενος στους στόχους της ΕΔΑ Αττικής στους οποίους περιλαμβάνονται ακόμη η «λειτουργική αρτιότητα, η αποδοτικότητα των επενδύσεων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και η εξωστρέφεια». Απώτερος στόχος, «η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους».

Επιδότηση και νέες υπηρεσίες

Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα επιδότησης του τελικού καταναλωτή για την εγκατάσταση φυσικού αερίου, αλλά και στην έμφαση που δίνει η Εταιρεία στην επίσπευση του χρόνου υλοποίησης μιας εγκατάστασης από τη στιγμή που θα κατατεθεί η αίτηση μέχρι την εγκατάσταση του μετρητή.

«Αναβαθμίζουμε όλες τις υπηρεσίες και τις επανασχεδιάζουμε από την αρχή προκειμένου να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία και να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες. “Χτίζουμε” εκ νέου την ιστοσελίδα μας», ώστε -όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης- να υπάρχει άμεση ενημέρωση του πολίτη για το σχέδιο που αφορά στις νέες επεκτάσεις, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα υποβολής -μέσω της ιστοσελίδας- ερωτημάτων, αιτήσεων αλλά και των εγγράφων που απαιτούνται για μια νέα σύνδεση. Επίσης, μέσω της ιστοσελίδας της ΕΔΑ Αττικής θα μπορεί να οριστεί το ραντεβού για την ενεργοποίηση της σύνδεσης.

Ο πολίτης, όμως, θα ενημερώνεται άμεσα και έγκαιρα και μέσω ειδικής εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, του ΕΔΑ app, που θα γνωστοποιεί, μεταξύ άλλων, το σχεδιασμό των συνεργείων και τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα γίνονται έργα επί συγκεκριμένων δρόμων και οδών. Οι πολίτες καλούνται να κάνουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους ώστε «να μειώσουμε τις οχλήσεις». Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΔΑ Αττικής είναι σε συνεννόηση με τους Δήμους προκειμένου να γνωρίζουν τον προγραμματισμό της τουλάχιστον 6 μήνες πριν, ώστε να υπάρχει συντονισμός με τις Δημοτικές Αρχές και να μην προχωρούν σε ασφαλτοστρώσεις πριν την ολοκλήρωση των εργασιών των συνεργείων της Εταιρείας.

Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στα σχέδια για το «Σπίτι της ΕΔΑ Αττικής» στα Δημαρχεία της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και για το ερευνητικό πρόγραμμα παραγωγής μπλε υδρογόνου που εφαρμόζεται πιλοτικά σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Π. Τσακλόγλου: Νέα οικονομική κρίση αν ξαναγυρίσουμε στη λογική του λεφτόδενδρου (VIDEO)

Λάκης Γαβαλάς στο GRTimes: Είμαι προετοιμασμένος να σοκάρω τον θάνατο (VIDEO)

Τσακίρης: Βήμα- βήμα υλοποιούμε αυτά που υποσχεθήκαμε στους πολίτες (VIDEO)

Χριστουγεννιάτικη όλη η Αριστοτέλους – Έλατα, λαμπιόνια και φωτιζόμενα δέντρα παντού (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top