Για ποιο λόγο οι φετινές βάσεις των Πανελλαδικών θα είναι οι πιο απρόβλεπτες των τελευταίων ετών

Για ποιο λόγο οι φετινές βάσεις των Πανελλαδικών θα είναι οι πιο απρόβλεπτες των τελευταίων ετών

Του Δρ Ταουσάνη Χρήστου, Συμβούλου Σταδιοδρομίας & Επιστημονικός Διευθυντής EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

Λίγες μέρες πριν τις Πανελλήνιες, ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού κινείται σε εξεταστικούς ρυθμούς. Οι πανελλήνιες του 2022, αλλά και το μηχανογραφικό που ακολουθεί, θεωρείται από πολλούς ένας σύνθετος γρίφος καθώς η φετινή χρονιά έχει αρκετές και σημαντικές ιδιαιτερότητες, από τις οποίες ορισμένες πρόκειται να επηρεάσουν, επακόλουθα, και τη διαμόρφωση των βάσεων. Μάλιστα τη φετινή χρονιά ίσως να έχουμε και μια εικόνα χρονικά πιο σύντομα, καθώς στις προθέσεις του υπουργείου είναι να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής νωρίτερα.

Αν και κάθε χρόνο οποιαδήποτε πρόβλεψη βάσεων είναι αρκετά παρακινδυνευμένη, φέτος ακόμη περισσότερο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στο να διαμορφωθεί ένα περίπλοκο τοπίο στις τελικές βάσεις εισαγωγής. Ποιοι είναι αυτοί οι (αστάθμητοι) παράγοντες;

1. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της βαθμολογίας. Πλέον το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κοινοί συντελεστές και μαθήματα αυξημένης βαρύτητας στο κάθε πεδίο, θα διαμορφώσει απροσδόκητες αυξομειώσεις ακόμη και μεταξύ ομοειδών τμημάτων. Για παράδειγμα, το γεγονός π.χ. ότι η ίδια σχολή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τα προηγούμενα χρόνια διατηρούσε μια «παραδοσιακή» διαφορά μορίων και αυτή η διαφορά αναμεσά τους δεν είχε μεγάλη απόκλιση από έτος σε έτος, μπορεί να μην ισχύει φέτος. Επίσης, λόγω των διαφορετικών συντελεστών στα τμήματα, ένας υποψήφιος που έχει μια συγκεκριμένη βαθμολογία και ενδιαφέρεται να εισαχθεί σε τμήμα της Θεσσαλονίκης, ενδεχομένως να συγκεντρώνει -λόγω διαφορετικών συντελεστών- καλύτερο σύνολο μορίων σε τμήμα της Αθήνας και να έχει τη δυνατότητα ή και τελικά να εισαχθεί στην Αθήνα εάν δεν προνοήσει στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού του!

2. Η μείωση του αριθμού των εισακτέων. Οι φετινοί υποψήφιοι είναι σημαντικά λιγότεροι (κατά 9000 περίπου) και αρκετοί από κεντρικά τμήματα της Αττικής & της Θεσσαλονίκης. Σε συνδυασμό με τη διαφορετική κατανομή θέσεων και σε περιφερειακά ΑΕΙ, έχουμε μια αξιόλογη ανακατανομή που επίσης δεν έχει μια ενιαία σταθερά στις προσφερόμενες θέσεις όπως και δεν μπορούμε, ακόμη, να εκτιμήσουμε και τη διασπορά των προτιμήσεων των υποψηφίων.

3. Οι επιδόσεις των υποψηφίων. Πρόκειται ουσιαστικά για τους υποψηφίους της πανδημίας. Μια σειρά υποψηφίων οι οποίοι βιώσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις στη φοίτησή τους στο Λύκειο αλλα και διδαχθήκαν μετ΄ εμποδίων και υβριδικά την ύλη του Λυκείου!

Πέραν λοιπόν των παραμέτρων αυτών, που η καθεμιά θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των φετινών βάσεων, και φέτος, σημαντικοί παράγοντες θα είναι:

Α. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) που στη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της, σαφώς και θα επηρεάσει τις επιλογές των υποψηφίων αλλά και την τελική -βαθμολογική- εικόνα των τμημάτων. Οι φετινοί υποψήφιοι που θα κινηθούν σε χαμηλά βαθμολογικά στρώματα θα είναι σαφώς πιο επηρεασμένοι στις προτιμήσεις τους στο μηχανογραφικό.

Β. Η δυσκολία των θεμάτων. Κατά κοινή ομολογία των εκπαιδευτικών, αρκετά μεγάλο ποσοστό υποψηφίων παρουσιάζει σημαντικά κενά. Συνεπώς εφόσον προκύψουν απαιτητικά θέματα, ενδεχομένως να δούμε αισθητά χαμηλές επιδόσεις.

Γ. Οι προτιμήσεις των υποψηφίων. Ο σημαντικότερος παράγοντας που διαμορφώνει κάθε φορά τα μόρια εισαγωγής του κάθε τμήματος είναι οι επιλογές των υποψηφίων. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αναμένουμε να δούμε πως θα διασπείρουν τις προτιμήσεις τους και οι φετινοί υποψήφιοι. Πολλοί από αυτού μάλιστα ενδεχομένως να φανούν και πιο εγκρατείς στη δήλωση τμημάτων εκτός της μόνιμης κατοικίας λόγω και της ακρίβειας που πλανάται σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες και ροκανίζει το εισόδημα της οικογένειας. Τμήματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων και προσφέρουν και σημαντικές προοπτικές στους αποφοίτους τους όπως για παράδειγμα το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας στη Μυτιλήνη ή το τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην Κατερίνη, πάρα το γεγονός ότι βρίσκονται περιφερειακά, αναμένεται να προσελκύσουν τις προτιμήσεις των μαθητών. Την ίδια στιγμή, αλλα τμήματα στα ίδια ΑΕΙ, ενδεχομένως και φέτος να μείνουν με αρκετές κενές θέσεις καθώς θα είναι εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Αναμφίβολα, η διακύμανση των βάσεων είναι ένα δεδομένο που απασχολεί όχι μόνο τους φετινούς υποψηφίους αλλά και τον κάθε υποψήφιο των Πανελλαδικών διαχρονικά. Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά φέτος είναι πως λόγω όλων αυτών των παραμέτρων, οι μαθητές και οι γονείς θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, να ζητήσουν τη βοήθεια έμπειρων στελεχών συμβουλευτικής και παράλληλα να μελετήσουν προσεκτικά τη διαδικασία. Ούτως ή άλλως η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι η σημαντικότερη διεργασία που κάνουμε ως μαθητές Λυκείου. Συνυπολογίζοντας και όλο το προαναφερθέν πλαίσιο, ας της δώσουμε τη δέουσα προσοχή για να βρεθούμε κατά την ανακοίνωση των βάσεων μπροστά σε ευχάριστες -μόνο- εκπλήξεις.

Σύνταξη:
Δρ Ταουσάνης Χρήστος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Επιστημονικός Διευθυντής EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top