Η Θεσσαλονίκη, τα μεγάλα έργα και οι προοπτικές ανάπτυξης

Η Θεσσαλονίκη, τα μεγάλα έργα και οι προοπτικές ανάπτυξης

Της Άννας Ευθυμίου*

Η ανάπτυξη ήταν πάντα το μεγάλο στοίχημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ένα στοίχημα που η πόλη μας έχει ανάγκη να κερδίσει, έπειτα από μια μακρά περίοδο διαδοχικών κρίσεων που έπληξε την χώρα μας συνολικά.

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να μετασχηματιστεί σε ένα κόμβο νέων τεχνολογιών και καινοτομίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία, και κυρίως για τους νέους ανθρώπους, ενισχύοντας τόσο την απασχόληση όσο και την τοπική επιχειρηματικότητα. Άλλωστε, η θέση μου αυτή είναι διαχρονική, την έχω διατυπώσει από τότε που ήμουν δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης και συνδράμω στην υλοποίησή της και στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου δυνατοτήτων. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται η δυναμική της Θεσσαλονίκης μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων από εταιρείες κολοσσούς στον κλάδο που καθεμία δραστηριοποιείται, όπως η Deloitte, η Cisco και η Pfizer.

Παράλληλα, όμως, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό στοίχημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης αποτελούν και τα έργα υποδομής της. Η ισόρροπη ανάπτυξη Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς και η πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στα έργα υποδομής τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί, αποτελούν σαφείς προτεραιότητες της Κυβέρνησης σε επίπεδο Θεσσαλονίκης.

Την τελευταία τετραετία έγιναν σημαντικά βήματα. Η κυβέρνηση έλυσε Γόρδιους Δεσμούς, όπως έπραξε για παράδειγμα με τη βασική γραμμή του μετρό. Το υπόγειο μέσο σταθερής τροχιάς έχει πλέον ξεμπλοκάρει και τώρα πια ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα εγκαίνιά του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει έργα και όχι μουσαμάδες. Εκτός, όμως, από την επιτάχυνση προόδου των έργων που ήταν ήδη σε εξέλιξη, η κυβέρνηση έθεσε για τη Θεσσαλονίκη και μια σειρά νέων έργων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, έργων που θα δώσουν νέα προοπτική στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, η δυτική Θεσσαλονίκη αποτελεί νευραλγικό τμήμα της σύγχρονης μητροπολιτικής περιοχής, παρουσιάζοντας τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές που μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων μπορούν να αλλάξουν συνολικά τη μορφή της. Για το λόγο αυτό, πρέπει να προτεραιοποιηθεί η ανάπτυξή της ισόρροπα με την ανατολική πλευρά της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, αναφορικά με το νέο Ογκολογικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης έχω δείξει ιδιαίτερο και έμπρακτο ενδιαφέρον για την χωροθέτησή του στο πρ. Στρατόπεδο Καρατάσιου στο δήμο Παύλου Μελά. Η κατασκευή του νέου Ογκολογικού νοσοκομείου αποτελεί ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για την πόλη μας και κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να δρομολογηθούν τάχιστα όλες οι διαδικασίες για την κατασκευή του.

Καταλήγοντας, αποτελεί πεποίθηση μου ότι η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί μια σύγχρονη, βιώσιμη πόλη του αύριο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητές της. Ενός σχεδιασμού που θα στοχεύει στην διαμόρφωση όρων αναπτυξιακής ώθησης, θα ενισχύει την ισόρροπη ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος της, καθώς και την οικονομική και κοινωνική συνοχή της.

*Η Άννα Ευθυμίου είναι δικηγόρος και βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕΘ συναντήθηκε η Άννα Ευθυμίου – Τι συζήτησαν 

Άννα Ευθυμίου: Αναγκαία η ενίσχυση της ΓΑΔΘ λόγω κατασκευής του Flyover

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top