Λύρας: Δεν συμφωνώ με τον Εξαδάκτυλο – Με βάση τον νόμο 4052/2012, εντός του χρεωκοπημένου ΕΣΥ θα έπρεπε τα απογευματινά χειρουργεία να διενεργούνται μόνο από τους νέους ιδιώτες επικουρικούς γιατρούς

Λύρας: Δεν συμφωνώ με τον Εξαδάκτυλο – Με βάση τον νόμο 4052/2012, εντός του χρεωκοπημένου ΕΣΥ θα έπρεπε τα απογευματινά χειρουργεία να διενεργούνται μόνο από τους νέους ιδιώτες επικουρικούς γιατρούς

Του Ιωάννη Λύρα, Ιδιώτη διευθυντή κλινικής πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής, Μέλους του πειθαρχικού συμβουλίου του ΙΣΑ (πρωτοβάθμιο ιατρών), Μέλους του πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΕΠΕΑΧ (πλαστικών χειρουργών), Εκλέκτορα στον ΠΙΣ ( δευτεροβάθμιο ιατρών) www.ioannislyras.com

Πρόσφατα ενεργοποιήθηκε για «πολλοστή» φορά ο αμφιλεγόμενος νόμος του υπουργείου υγείας για τα απογευματινά χειρουργεία.

Ως μέλος διοικητικών οργάνων των γιατρών της Αθήνας, των γιατρών της Ελλάδος και των πλαστικών χειρουργών της Ελλάδας, έχω γίνει κατά καιρούς όπως και τώρα, αποδέκτης πολλών απόψεων των συναδέλφων σχετικά με αυτό το θέμα που προκαλεί μεγάλη πολεμική αντιπαράθεση στην ελληνική κοινωνία. Οι περισσότερες γνώμες είναι αρνητικές.

Όμως ο άκρως πολιτικοποιημένος πρόεδρος του ΠΙΣ Εξαδάκτυλος και λίγοι χειρουργοί έχουν θετική άποψη: «Τα 50.000 επιδοτούμενα απογευματινά χειρουργεία θα συμβάλλουν τα μέγιστα στη μείωση του χρόνου αναμονής», δηλώνει.

ΙΣΑ και ΠΙΣ

Στις 15 Μαρτίου 2024, τις ημέρες που πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα σε μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία ΙΣΑ ψηφίστηκε ομοφώνως ένα παρεμβατικό ψήφισμα ιατρών σχετικό με το Σχέδιο Νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» του υπουργείου Υγείας.  Συμμετείχαν Πρόεδροι ιατρικών συλλόγων και επαγγελματικών οργανώσεων εκπροσωπώντας το 70% των ιατρών της χώρας και των 50% τουλάχιστον των εκλεκτόρων του ΠΙΣ.

Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, ζητήθηκε ομόφωνα η απόσυρση της διάταξης που αφορά στο άρθρο 7 . «Οι ψηφίσαντες ευθυγραμμιζόσαστε με τις ομόφωνα ψηφισμένες θέσεις της ΓΣ του ΠΙΣ που είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών ΕΣΥ με άμεση αναβάθμιση των μισθολογικών τους απολαβών στον μέσο όρο των γιατρών της ευρωζώνης».

Το ΕΣΥ

Το ΕΣΥ, όμως, είναι το ίδιο βαριά εκ γενετής άρρωστο. Σίγουρα το ΕΣΥ από το 1981 γνωστό ότι δεν θα πετύχαινε διότι δεν κάλυπτε όλες τις παραμέτρους της Δημόσιας Υγείας.

-Όντας υδροκεφαλικό και σπάταλο δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για πολυθεσία, διαφθορά και τη μελλοντική πτώχευση του.

-Μη προβλέποντας την πρωτοβάθμια υγεία, την εκχώρησε στους ιδιώτες επιχειρηματίες.

-Μη όντας διαφανές δημιούργησε τις προϋποθέσεις για φακελάκι από τον πολίτη στον γιατρό.

-Μη όντας αναπτυγμένο ισότιμα από τεχνικο-υλική άποψη μεταξύ κέντρου και περιφέρειας δημιούργησε την ανάγκη ακριβών αεροδιακομιδών από την περιφέρεια στο υδροκέφαλο κέντρο.

-Μη όντας ευαίσθητο κοινωνικά υποτίμησε το επιστημονικό προσωπικό αμείβοντάς το με μισθούς πείνας.

– Και πάνω σε όλα αυτά συμπίεσε ακόμα περισσότερο τους μισθούς του βοηθητικού και παραϊατρικού προσωπικού αναγκάζοντάς το να γίνει συνένοχο στο «κατευθυνόμενο φακελάκι».

Στρεβλόχειλη, στρεβλή πραγματικότητα

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σε κάθε μια από τις εκατοντάδες κλινικές του εθνικού συστήματος υγείας είναι διορισμένοι δεκάδες ταυτόχρονα κακοπληρωμένοι διευθυντές τους οι οποίοι καλούνται να θεραπεύουν τον ελάχιστο αριθμό ασθενών ο καθένας δημιουργώντας τεράστιές λίστες αναμονής και την ανελαστική ανάγκη των αδύναμών από τα μνημόνια ασθενών για το μη χείρον βέλτιστον: πληρώστε παράνομο φακελάκι 300 ευρώ ή έστω νόμιμο φακελάκι 600 ευρώ για να μην πληρώσετε στον ιδιωτικό τομέα 6000 ευρώ : Γιατί να πληρώσεις πιο ακριβά και νόμιμα όταν μπορείς να πληρώσεις πιο φθηνά και ας είναι παράνομα… Και ο ασθενής, ώς συνένοχος δεν δύναται ούτε δικαιούται να διαμαρτύρεται.

Σημειώνεται ότι το φακελάκι στην Γερμανία ως δώρο ευγνωμοσύνης μπορεί να είναι έως 150 ευρώ αξίας, αλλιώς θεωρείται δωροδοκία και δωροληψία.

Γι’ αυτό και ως μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων δεοντολογίας δεν έχουμε δει να φτάνουν σε εμάς για έλεγχο ποτέ τέτοιου είδους καταγγελίες για επίορκους δημόσιους λειτουργούς υγείας.

Το «νόμιμο φακελάκι»

Υπάρχει νόμιμο φακελάκι;

Αυτό το υποστηρίζει το υπουργείο υγείας το 2024. Ότι δηλαδή για να καταπολεμηθεί το «παράνομο φακελάκι» δημιουργήσαμε τα αμειβόμενα για τη χειρουργική ομάδα απογευματινά χειρουργεία.

Θα πετύχει η ρύθμιση ;

Φυσικά όχι, αφού δεν αφορά πάρα μόνο τις χειρουργικές ειδικότητες και τις μονάδες εντατικής θεραπείας που ακολουθούν μια βαριά χειρουργική επέμβαση πχ καρδιά. Θυμόμαστε όλοι ότι στην πανδημία του covid 2019 το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας. Τι θα γίνει εάν αυτή επαναληφθεί; Θα έχουν πάλι τη δυνατότητα να καταλάβουν κλίνη αυτοί που έχουν χρήματα έναντι των πτωχών ετοιμοθάνατων;

Είναι πολλά αυτού του είδους τα ερωτήματα που δείχνουν την προχειρότητα αυτού του ερμαφρόδιτου εγχειρήματος στο οποίο αντιδρά μαζικά το 90% του ιατρικού σώματος… και εύλογα.

Οι υπουργοί

Και σαν να μην έφταναν αυτά, όλοι οι πρώην υπουργοί Υγείας (πλην της προηγουμένης που πρώτη νομιμοποίησε το κρατικό φακελάκι ως «λογική ανταμοιβή») είναι προβληματισμένοι λόγω ελλείψεως των βασικών προϋποθέσεων στη νέα μορφή που θα έχουν οι κρατικές δομές υγείας. Σήμερα το υπουργείο Υγείας βρίσκει ως εύπιστο συμπαραστάτη του μόνο τον καρχάγκαλο ιδιώτη πρόεδρο του δευτεροβάθμιου οργάνου των ιατρών, για τον οποίο πολλοί έχουν την υποψία ότι η βολική ευνοϊκή του στάση συνδέεται και με την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές με την οποία ανταμείφθηκε υπερσκελίζοντας άλλους φιλόδοξους συνδικαλιστές της ιατρικής κοινότητας που επίσης χρησίμευσαν κατά την πανδημία αλλά παραλείφθηκαν μετά από αυτήν.

Οι ιδιώτες

Προβληματισμένος είναι και ένας πρώην υπουργός υγείας ο οποίος επιχειρηματολογώντας περί της ρύθμισης ομιλεί αυτές τις ημέρες πληροφορώντας το κοινό ότι το 2012 είχε νομοθετήσει την αμοιβαίου χαρακτήρα δυνατότητα των ιδιωτών ιατρών να προσκαλούνται για να εργαστούν ως επικουρικοί εντός του Εθνικού συστήματος υγείας κατά περίπτωση αμειβόμενοι ελεύθερα εκδίδοντας απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Αυτό περιέργως δεν προωθήθηκε καν από τη νυν ηγεσία του υπουργείου υγείας. Ίσως γιατί οι ιδιώτες ιατροί δεν έχουν σήμερα δυνάμεις και εύκολο τρόπο να επιβάλλουν δικαστικά τα νόμιμα επαγγελματικά δικαιώματά τους εντός ενός ΕΣΥ όπου ακόμη και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα κάνουν «πάρτυ»

Μετά την αποτυχία

Οι ανασφάλιστοι ασθενείς ούτως ή άλλως καλύπτονται επαρκέστατα υγειονομικά στο κρατικό σύστημα με κόστος των φορολογουμένων όπου όμως οι δεύτεροι «δεν καλύπτονται επαρκώς».

Γιατί λοιπόν να είναι κανείς υποχρεωτικά ασφαλισμένος, να περιμένει 5 χρόνια να χειρουργηθεί και να νοσηλεύεται σε εξάκλινο θάλαμο, ενώ εάν πληρώσει να χειρουργείται αμέσως και να νοσηλεύεται σε σουίτα; Καλύτερα ανασφάλιστος.

Όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα καθιστούν αναγκαία την άμεση κατάργηση του εθνικού συστήματος υγείας όπως αυτό είναι σήμερα και την αντικατάσταση του με ένα άλλο δικαιότερο και πιο σύγχρονο.

Το νέο ΕΣΥ πρέπει να λειτουργεί υπέρ του ασθενούς ο οποίος πληρώνει επί πολλά χρόνια ασφαλιστικές εισφορές.

Ένα άλλο ΕΣΥ

Ο τρόπος που προβλέπεται σήμερα δεν θα πετύχει εντός του υφιστάμενου πλαισίου της δωρεάν υγείας για όλους. Εξάλλου όλοι σήμερα καταλήγουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια γι’ αυτό και τα ξένα funs τα έχουν αγοράσει σχεδόν όλα ως κερδοφόρα.

Πρέπει άμεσα να προβλεφθεί άλλος τύπος πρόσβασης στο εθνικό σύστημα υγείας όσων θεωρούν ότι οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν δεν επιστρέφονται σε αυτούς με την μορφή αξιοπρεπούς θεραπείας στο δημόσιο σύστημα όταν την χρειαστούν. Να καταργηθεί η υποχρεωτική ασφάλιση σε κρατικά ταμεία ή τον ΕΟΠΥΥ. Και να επιτραπεί σε ιδιώτες ιατρούς να χειρουργούν επ’ αμοιβή στα κρατικά νοσοκομεία τα απογεύματα. Όχι στους κρατικούς ιατρούς μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης πρωί και απόγευμα. Εγώ πχ ευχαρίστως παλαιότερα θα χειρουργούσα στον γειτονικό μου Ευαγγελισμό. Σήμερα δεν επιθυμώ να το κάνω. Όμως ούτε δύναμαι. Ο σαραντάχρονος ιδιώτης βοηθός μου, όμως, ναι. Επιθυμεί. Ούτε όμως και εκείνος δύναται.

Νέοι επιστήμονες για την δουλειά

Τα απογευματινά χειρουργεία πρέπει να τα διενεργούν ιδιώτες ιατροί εντός των κρατικών νοσοκομείων. Αυτό προβλέπει ο νόμος 4052/2012 «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Συστήματος Υγείας, φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις». στην παράγραφο 6 του άρθρου 9 (ρύθμιση θεμάτων νοσοκομείων. ΦΕΚ Α’41 01/03/2012

Η σημερινή ρύθμιση του υπουργείο υγείας, με τους κρατικούς ιατρούς να τα διενεργούν τα απογευματινά χειρουργεία κλπ πρέπει να ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εάν είναι ανατισυνταγματική και εάν πρεπει να καταργηθεί προς όφελος των ασθενών που χρειάζονται ξεκούραστους (όχι εξαντλημένους) ιατρούς πάνω απο το προσκεφάλι τους. Αυτό έπρεπε να το έχει ήδη κάνει ο ΠΙΣ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις του αρθρογράφου είναι προσωπικές και δεν απηχούν τις απόψεις του GRTimes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ομορφιά παντού στον κόσμο-Η σύγχρονη πλαστική χειρουργική κάνει θαύματα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top