Τα «παράδοξα» των φετινών βάσεων εισαγωγής

Τα «παράδοξα» των φετινών βάσεων εισαγωγής

Δρ Ταουσάνης Χρήστος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Επιστημονικός Δ/ντης EMPLOY EDU

Αποδελτιώνοντας και τις φετινές βάσεις εισαγωγής ξεκινάμε από τα 2-3 βασικά συμπεράσματα τα οποία αναδύονται και φέτος.

Καταρχάς, η Ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι ο καταλυτικός παράγοντας που πλέον διαμορφώνει το τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και “προδιαγράφει” αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Είναι πολλά τα τμήματα -και όχι απαραίτητα σε περιφερειακά ΑΕΙ- τα οποία δεν κατορθώνουν να καλύψουν σημαντικό αριθμό θέσεων τους.

Από την άλλη αναδεικνύει και τη δυναμική ορισμένων τμημάτων όπως π.χ. το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Αιγαίου στη Μυτιλήνη, το οποίο αν και σε ένα θεωρητικό “δυσπρόσιτο” προορισμό για μαθητές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κατάφερε ακόμη μια φορά να καλύψει όλες τις προσφερόμενες θέσεις του ή π.χ. το τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΔΙΠΑΕ. που κάλυψε και τις 144 θέσεις των ΓΕΛ. Στον αντίποδα, για παράδειγμα το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ που κάλυψε από τις 70 θέσεις για μαθητές των ΓΕΛ μόνο τις 7 ή το τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο που φέτος κάλυψε από τα ΓΕΛ 1 μόνο θέση.

Επιπρόσθετα, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που φάνηκε ακόμη μια χρονιά είναι πως πρακτικά καθίσταται αδύνατο να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση, -πόσω δε μάλλον πρόβλεψη- των βάσεων καθώς πλέον λόγω των διαφορετικών συντελεστών στα μαθήματα αλλά και λόγω της διαφοροποιημένης διασποράς των προτιμήσεων.

Όσον αφορά λοιπόν στις φετινές Πανελλαδικές, αξίζει να σημειωθούν ορισμένα σημαντικά δεδομένα:

  1. Το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων στα ΓΕΛ αγγίζει περίπου το 69,5% ενώ στα ΕΠΑΛ ΤΟ 37,5%
  2. Πάνω από 10.000 οι κενές θέσεις φέτος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, μόνο για τους υποψηφίους των ΓΕΛ από τις 61510 θέσεις, καλυφθήκαν οι 50765 ενώ οι υπολοιπες μένουν κενές.
  3. Αρκετά τμήματα πρακτικά διαμορφώνουν έτη εισαγωγής / “φουρνιές” τα οποία έχουν ελάχιστους φοιτητές και αυτό αποτελεί και ανασταλτικό παράγοντα και για τα επόμενα έτη για τους μελλοντικούς ενδιαφερόμενους, Ενδεικτικά, έχουμε τμήματα τα οποία στις θέσεις των ΓΕΛ δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν περισσότερες από 10 θέσεις (!)..Ενδεικτικά, τμήματα όπως το ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΚΟΖΑΝΗ), ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ), ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ), ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΑΤΡΑ),ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ κ.ά.
  4. Αξιοσημείωτη είναι η πτώση συγκεκριμένων τμημάτων που σπάσαν το φράγμα των 1000 μορίων. Τμήματα όπως η ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (ΣΣΕ) – ΟΠΛΑ από τις περιζήτητες στρατιωτικές σχολές που κατέγραψε πτώση 1805 μορίων. Επίσης η ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ (ΣΝΔ) ΜΑΧΙΜΟΙ με πτώση 1781 μορίων. Ακόμη, εντυπωσιακή πτώση έχουμε σε τμήματα όπως το ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) με πτώση 1090 μόρια, και η ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΠΑΤΡΑ), από τις παραδοσιακές επιλογές του 3ου πεδίου με πτώση ακριβώς 1000 μορίων.
  5. Από την άλλη εκτίναξη των βάσεων βλέπουμε σε τμήματα όπως οι Αρχιτεκτονικές όπου τα τμήματα των Ιωαννίνων, του Βόλου και της Ξάνθης σημείωσαν άνοδο άνω των 1000 μορίων. Από την άλλη, σημαντική αύξηση κατέγραψε η Ψυχολογία της Φλώρινας, ένα περιφερειακό τμήμα το οποίο όμως υπηρετεί μια περιζήτητη επιστήμη όπως η Ψυχολογία. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως τόσο από τον υπογράφοντα όσο και εν γενεί από τα στελέχη του χώρου έγινε μια συστηματική προσπάθεια να αντιληφθούν οι ενδιαφερόμενοι μαθητές πως και αυτό το τμήμα είναι ομοειδές με τα παλαιότερα τμήματα της ψυχολογίας ώστε να εξαλειφθεί η παρερμηνεία περί μη ύπαρξης επαγγελματικών δικαιωμάτων που αιωρούνταν την περσινή χρονιά.Τέλος, ενώ σε άλλες ξενόγλωσσες φιλολογίες είδαμε πτώση στις βάσεις η Αγγλική ΦΙλολογία του ΑΠΘ εκτινάχθηκε 1780 μόρια υψηλότερα
  6. Αρκετά είναι τα τμήματα τα οποία ενώ αφορούν σχετικά δημοφιλή και γνωστά προγράμματα σπουδών, διαμορφώσαν βάση εισαγωγής κάτω από 10.000 μόρια . Ενδεικτικά τμήματα όπως όπως το ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΡΕΘΥΜΝΟ), ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ), ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΚΑΣΤΟΡΙΑ), ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) κ.λπ.
  7. Τις κορυφαίες βάσεις εισαγωγής διαμόρφωσαν πέρα από τις συνήθεις υπόπτους όπως η Ιατρική, ΣΣΑΣ κ.ά. τμήματα με πολύ δυναμικά προγράμματα σπουδών όπως οι ΗΜΜΥ (ΕΜΠ & ΑΠΘ), ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΑΘΗΝΑ), αλλά και το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ) το οποίο πλέον με βάση τα 18350 μόρια συναγωνίζεται τα ιστορικά υψηλά των τμημάτων του πεδίου και απαιτεί παραπλήσιες πλέον βαθμολογίες όπως η Ιατρική! Όχι τυχαία βέβαια όλα αυτά καθώς τόσο τα Πολυτεχνικά τμηματα αυτά όσο και το Δ.Ε.Τ. του Ο.Π.Α. έχουν καταφέρει να δομήσουν προγράμματα σπουδών τα οποία ανταποκρίνονται επιτυχώς στις σύνθετες απαιτήσεις της παρούσας αλλά και αυριανής αγοράς εργασίας.
  8. Επιλογικά, αρχίζει να διαφαίνεται ειδικά την τελευταία τριετία, πως σταδιακά αρχίζει να αναδιαμορφώνονται ορισμένες επιλογές των μαθητών αναφορικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο κομμάτι αυτό έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο και ο επαγγελματικός προσανατολισμός που τα τελευταία χρόνια ενισχύεται διαρκώς και γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση. Μάλιστα, έχοντας μια εικοσαετή διαδρομή στο συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο, μπορώ με απόλυτη βεβαιότητα να υποστηρίξω πως πλέον είναι τρομερά μεγαλύτερο το ενδιαφέρον μαθητών και γονέων να ενημερωθούν από ειδικούς του χώρου είτε αφορά σε γενικότερα θέματα επαγγελματικής συμβουλευτικής είτε σε ειδικότερα όπως η συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Αυτό αποτελεί μια ευχάριστη εξέλιξη καθώς θα βοηθήσει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να βρίσκονται πιο στοχευμένα σε επιλογές που γνωρίζουν και ταιριάζουν με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα τους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top