Αιδηψός – Τουρισμός: «Πανωλεθρία, καταστροφή – Ζητάμε άμεσα βοήθεια»

Αιδηψός – Τουρισμός: «Πανωλεθρία, καταστροφή – Ζητάμε άμεσα βοήθεια»

Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τον τουρισμό στην περιοχή της Αιδηψού, η οποία τις τελευταίες ημέρες, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στη Βόρεια Εύβοια, φιλοξενεί πάνω από 3.500 κόσμο, πυρόπληκτους, ευάλωτες ομάδες ατόμων, πυροσβέστες, προσωπικό του ΕΚΑΒ, εθελοντές κτλ. «Έχουν έρθει ακυρώσεις για όλο τον Αύγουστο, επιστρέφουμε τις προκαταβολές’ είναι πανωλεθρία» αναφέρει με αγωνία στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού Θοδωρής Ρουμελιώτης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Αναμένοντας τις σημερινές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων καθώς και την ανασυγκρότηση των περιοχών, και με τις φωτιές να έχουν τεθεί υπό έλεγχο στη Βόρεια Εύβοια, αφού, ωστόσο έκαψαν τουλάχιστον 500.000 στρέμματα πυκνόφυτων δασών, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή έχει ανατρέψει ολοκληρωτικά το προφίλ της σεζόν, όπως τουλάχιστον, θα άρμοζε υπό κανονικές συνθήκες.

«Η Αιδηψός, μια περιοχή που ζει από τον τουρισμό και τη γη, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα – πριν το ξέσπασμα των πυρκαγιών- είχε πληρότητες στο 90%» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού Θοδωρής Ρουμελιώτης και συμπληρώνει «από το περασμένο Σάββατο (07/8) έχουν φύγει όλοι οι τουρίστες».

Ο ίδιος εξηγεί ότι στην περιοχή έχει παραμείνει, μετά βίας, ένα 10%, Έλληνες τουρίστες, ενώ οι αλλοδαποί – κυρίως Σέρβοι και Ρουμάνοι- έχουν αποχωρήσει όλοι.

Ο Αύγουστος, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει με άδεια τα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή της Αιδηψού, και ενώ φέτος, ξεκίνησαν σχετικά καλά, «καλύτερα από πέρυσι» όπως λέει ο κ. Ρουμελιώτης, «τώρα έρχεται πανωλεθρία, αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο πυρόπληκτους ιδιώτες και πυρόπληκτους επιχειρηματίες» προσθέτει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr.

Εκτιμήσεις του ίδιου, είναι ότι η σεζόν από εδώ και πέρα, δεν θα μπορέσει να σωθεί, γεγονός που σημαίνει «καταστροφή’ πέρυσι τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν είχαν ανοίξει, λόγω κορωνοϊού, και φέτος που ανοίξαμε, τώρα, όλη αυτή η κατάσταση μας πάει πίσω» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Λουτρών Αιδηψού και αναρωτιέται «δεν ξέρω, πόσα ξενοδοχεία θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους».

Φιλοξενία σε περίπου 3.500 κόσμο

Μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας (09/08) στα ξενοδοχεία της Αιδηψού φιλοξενούνται περίπου 3.500 πυρόπληκτοι, άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα αλλά και πυροσβέστες, νοσηλευτές κτλ.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή υπάρχουν περί τις 10.000 κλίνες ενώ ο Σύλλογος Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού εκπροσωπεί 108 μέλη σε Αιδηψό, Λουτρά Αιδηψού, Άγιο Νικόλαο, Άγιο Γεώργιο Λιχάδας και Γιάλτρα.

Η διάσημη λουτρόπολη

Σ’ ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της Εύβοιας, μέχρι πρότινος δυστυχώς, το βόρειο τμήμα, που χαρακτηρίζονταν από τα πυκνά δάση, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα επιβλητικά βουνά, την πλούσια βλάστηση και τα πανέμορφα τοπία, βρίσκονται τα Λουτρά της Αιδηψού.

Στη διάσημη λουτρόπολη με περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές, με δημόσια αλλά και ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια, έχουν χαλαρώσει λαμπεροί εκπρόσωποι τους διεθνούς τζετ σετ της νεότερης εποχής όπως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ομάρ Σαρίφ, ο Κώστας Βάρναλης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Κωστής Παλαμάς κ.ά.

Εκεί, ο λογοτέχνης Μενέλαος Λουντέμης διανύει την εφηβεία του, εργαζόμενος, και γράφοντας το έργο του «Καληνύχτα Ζωή» ενώ ο Δημήτρης Ψαθάς και ο Φωκίωνας Δημητριάδης διασκεδάζουν πειράζοντας ο ένας τον άλλο στον κήπο της Αίγλης λίγο αργότερα.

Μια λουτρόπολη, η οποία από την αρχαιότητα ήταν γνωστή για το ευεργετικό της υπέδαφος και ιδιαίτερα για τις θερμές ιαματικές πηγές της, οι οποίες ήταν γνωστές από την εποχή του Αριστοτέλη 384-332 π.Χ.

Η «Ελλοπία» των Ιωνίων στις «Ιστορίες του Ηρόδοτου», η «Αιδηψός» που αναφέρεται στην «Μετεωρολογία» του Αριστοτέλη, στην «Φυσική Ιστορία» του Πλίνιου, η Αιδηψός στην «Γεωγραφία» του Στράβωνα, «στην Αιδηψό της Εύβοιας, “Του Πλούταρχου, της Λειψούς της λαϊκής παράδοσης και του Λύσσου του Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη, δεν είναι παρά μια μακρά ιστορική αναφορά στην ίδια πόλη, την Λουτρόπολη της Αιδηψού.

Παραμένει άγνωστο πότε και από ποιον χτίστηκε, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι το ιαματικό νερό ήταν γνωστό πριν από τον 4ο π.Χ. αιώνα, αφού σύμφωνα με τις περιγραφές του Στράβωνα ονομάστηκε “Θερμά Ηρακλέους”.

Μυθολογία και νεότερα χρόνια  

Η θεά Αθηνά ζήτησε από τον αδερφό της Ήφαιστο να δημιουργήσει τα λουτρά της Αιδηψού, ώστε να ξεκουράζεται εδώ μετά από κάθε άθλο ο αγαπημένος της ήρωας Ηρακλής. Αυτά αναφέρει ένας αρχαιοελληνικός μύθος, αφού οι μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες των νερών αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και για τη μυθολογία. Σ’ ότι αφορά τα νεώτερα χρόνια, στο τέλος του 19ου αιώνα το ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος ξεκινά την πορεία ανασυγκρότησής του και την ίδια πορεία ακολουθούν και τα Λουτρά της Αιδηψού.

Το ρυμοτομικό σχέδιο της καινούριας πόλης ανατέθηκε σε Βαυαρούς επιστήμονες και έγινε με πρωτοβουλία της Βασίλισσας Όλγας, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα και το πρώτο Ελληνικό δείγμα πολεοδόμησης, που ήταν η γειτονική της Λουτρόπολης πόλη των Ωρεών, που είχε αναλάβει η προκάτοχός της, Βασίλισσα Αμαλία.

Η Βασίλισσα Όλγα σύζυγος του Βασιλιά Γεώργιου του Α΄ είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην πόλη, όπου και ίδρυσε το ομώνυμό της ορφανοτροφείο εκείνη την εποχή, φιλοξενήθηκε δε το 1907 για κάποιο χρονικό διάστημα στο ξενοδοχείο «Θερμαί Σύλλα».

Η τουριστική ανασυγκρότηση αρχίζει ουσιαστικά το 1896 όταν ο μεγαλοϊδιοκτήτης Ερρίκος Τομπάζης κτίζει το πρώτο σύγχρονο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το «Θερμαί Σύλλα».

Η Ιαματική πηγή Αιδηψού

Η Ιαματική Πηγή Αιδηψού καταλαμβάνει έκταση περίπου 23,5 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του Παλαιού και Νέου υδροθεραπευτηρίου. Το παλαιό υδροθεραπευτήριο «Αγ. Αναργύρων» κατασκευάστηκε πριν το 1950 και έχει χαρακτηριστεί, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση, ως νεότερο, διατηρητέο μνημείο. Το 1985 κατασκευάστηκε το κτιριακό συγκρότημα του νέου υδροθεραπευτηρίου.

Σε απόσταση 100 μέτρων από την ιδιοκτησία βρίσκεται η παραλία. Η διοίκηση και διαχείριση τμήματος του αιγιαλού και της παραλίας μήκους 184 μέτρων περίπου, έχει ανατεθεί στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και παραχωρείται εποχικά στον Δήμο Ιστιαίας – Λουτρών Αιδηψού.

Το υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού είναι από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα στη χώρα. Από τις εγκαταστάσεις χρησιμοποιείται ένα τμήμα που περιλαμβάνει την εξωτερική πισίνα, τους λουτήρες (πολυτελείας και απλούς), τα δινόλουτρα, το υδρομασάζ και την εσωτερική πισίνα.

Ο φυσικός ιαματικός πόρος των λουτρών προέρχεται από πέντε πηγές, με το νερό των πηγών να ενδείκνυται για νοσήματα μυοσκελετικού συστήματος, νοσήματα νευρικού συστήματος, γυναικολογικές παθήσεις, ενδοκρινολογικές παθήσεις, δερματικές παθήσεις, αγγειοπάθειες. Αντενδείκνυται για συστηματικά, μεταδοτικά και κακοήθη νοσήματα, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης πυρόπληκτων πολιτών στο μέτωπο της Εύβοιας το προσωπικό της Ιαματικής Πηγής κινητοποιήθηκε άμεσα και σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό άνοιξε τις εγκαταστάσεις παρέχοντας στη διάρκεια της νύχτας (06/08) ασφαλή φιλοξενία σε περισσότερους από 100 πυρόπληκτους πολίτες, ανάμεσα τους οικογένειες με παιδιά, αλλά και ευάλωτες ομάδες ατόμων, τα οποία μεταφέρθηκαν εσπευσμένα από τις πυρόπληκτες περιοχές.

Το προσωπικό των Ιαματικών Πηγών Αιδηψού και της ΕΤΑΔ παραμένει σε ετοιμότητα, ώστε να ανταποκριθεί σε νέες ανάγκες φιλοξενίας πυρόπληκτων ατόμων της περιοχής, όπως αυτό απαιτηθεί.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top