Γ.Τζέγκας: Το Bitcoin ήρθε για να μείνει

Γ.Τζέγκας: Το Bitcoin ήρθε για να μείνει

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για κάποιου είδους οικονομική-τεχνολογική επανάσταση. Για ένα οικονομικό μέσο, εργαλείο, για μια μέθοδο συναλλαγής που τα επόμενα χρόνια, αν όχι θα κυριαρχήσει, θα μπει σίγουρα στις ζωές πολλών από εμάς και οπωσδήποτε θα αλλάξει αρκετά τα δεδομένα σε πωλήσεις, αγορές, αποταμιεύσεις και ενδεχομένως και στο τραπεζικό σύστημα.

Ο λόγος γίνεται για τα κρυπτονομίσματα – με το πιο γνωστό από αυτά το Bitcoin – που απασχολούν όλο και περισσότερο την παγκόσμια αγορά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Από το 2009 που ξεκίνησε το Bitcoin, σήμερα «μετράμε» περίπου 2000 είδη κρυπτονομισμάτων, σε μια αγορά στην οποία επενδύονται δισεκατομμύρια .

Στην Ελλάδα τα κρυπτονομίσματα δεν θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή… ακόμα. Σχετικά λίγα άτομα ασχολούνται με το αντικείμενο, ενώ υπάρχουν και μερικές κοινότητες, με τα μέλη τους να παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις, να συζητούν για τις ισοτιμίες, να βοηθούν το ένα το άλλο σε επίπεδο γνώσης και πληροφοριών.

Μια από αυτές τις κοινότητες είναι η «Greek Cryptocurrency Community» (Ελληνική Κοινότητα Κρυπτονομισμάτων), το μέλος της οποίας Γιώργος Τζέγκας (a.k.a Cryptocapitalist), μεταξύ άλλων μας εξηγεί με απλά λόγια στη συνέντευξη του στο Grtimes, τι είναι το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα, γιατί αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος με αυτά και πως μπορεί να αρχίσει να το κάνει.

O Cryptocapitalist, μας δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και για την Greek Cryptocurrency Community, η οποία είναι από τις πλέον ενεργές στην Ελλάδα, με τακτικές συναντήσεις των εκατοντάδων μελών της και πλούσια δραστηριότητα. Μια από αυτές είναι η εκδήλωση που πραγματοποιεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη παρουσία της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή η οποία είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ε.Κ, εισηγήτρια για το Βlockchain και μέλος του Συμβουλίου του Νομικού παρατηρητηρίου ELONTech. (Πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Συνέντευξη στον Αλέξη Αλεξιάδη

Να ξεκινήσουμε λέγοντας τι είναι τελικά αυτά τα κρυπτονομίσματα;

Γενικά υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση γύρω από το κομμάτι των κρυπτονομισμάτων και από το Bitcoin. Αναπαράγονται κάποιοι πιασάρικοι τίτλοι και μερικές φορές θέματα, όπως πχ έναν ρώσο εγκληματία που έπιασαν για ξέπλυμα χρήματος κτλ, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

Για να καταλάβει κανείς τι είναι Bitcoin, θα πρέπει να καταλάβει πρώτα τι είναι το χρήμα. To Bitcoin είναι ένα μέσο συναλλαγής. Είναι, μπορούμε να πούμε πολύ απλοϊκά, μια βάση, ένας αλγόριθμος, ένα πρόγραμμα που έχει τεθεί σε κυκλοφορία. Ο πιο εύκολος παραλληλισμός  είναι να πεις ότι είναι το internet και η μεταφορά αξίας που είναι οι μονάδες των Bitcoins.

Δηλαδή τι είναι το Bitcoin; Είναι ένα πρόγραμμα, ένα λογισμικό και τα Bitcoins είναι μονάδες που συναλλάσσονται πάνω σε αυτό το πρόγραμμα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα όλου αυτού του κομματιού, είναι ότι γίνεται από έναν χρήστη, στον άλλον χρήστη, απευθείας, χωρίς να παρεμβάλλεται τρίτο μέρος. Εδώ είναι η όλη καινοτομία και το breakthrough αυτής της τεχνολογίας. Ότι μπορώ εγώ να έρθω σε συναίνεσή  και συμφωνία μαζί σου και να σου στείλω το ποσό που θέλω εγώ, χωρίς να υπάρχει εγγυητής, τράπεζα, κυβέρνηση, οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία. Εύκολα, γρήγορα, άμεσα, από οπουδήποτε, σε οποιονδήποτε, οποτεδήποτε, 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα. Αυτό είναι το Breakthrough.

Οπότε έχει πλεονεκτήματα τα οποία δεν συναντάμε στο κανονικό χρήμα

Να μην πάμε στο κομμάτι των διεφθαρμένων κυβερνήσεων, του πληθωρισμού κτλ. Έχει συγκεκριμένη νομισματική πολιτική, είναι ο τρόπος με τον οποίο παράγονται και τίθενται σε κυκλοφορία τα Bitcoin, δηλαδή το κομμάτι του λεγόμενου mining.

Ουσιαστικά τι γίνεται; Υπάρχουν κάποιοι «κόμβοι», ο οποιοσδήποτε βασικά θέλει να προσφέρει στο κομμάτι της υποστήριξης του δικτύου, γιατί μιλάμε πάντοτε για ένα δίκτυο και οι συναλλαγές που γίνονται, όταν πχ, εγώ στέλνω σε εσένα ένα ποσό, επιβεβαιώνονται μέσα από έναν αλγόριθμο. Αυτός που κάνει τη διαδικασία αυτή, «λύνει» τον αλγόριθμο και επιβεβαιώνει τις συναλλαγές.

Αυτή η διαδικασία γίνεται αυτόματα μέσω του σχετικού προγράμματος που «τρέχει»

Πλέον, όσο περνάει ο καιρός, αυτός που «βοηθάει» σε αυτό το δίκτυο, επιβραβεύεται με καινούρια Bitcoin που έρχεται από το «πουθενά», από το σύστημα, με έναν συγκεκριμένο μειούμενο ρυθμό, μέχρι αυτά να μηδενίσουν σε λίγα χρόνια.

Ο ρυθμός αυτός είναι κάθε 10 λεπτά που παράγεται μια Χ ποσότητα Bitcoin. Ξεκίνησε να είναι 50, ανά 4 χρόνια υποδιπλασιάζεται, πήγε στα 25, σήμερα που μιλάμε είναι 12,5 και μέσα στο 2020 θα πάει στα 6,75… Μέχρι να μηδενίσει και όταν γίνει αυτό θα έχουν παραχθεί 21 εκατομμύρια Bitcoin, που είναι το maximum που θα έχουν παραχθεί ποτέ.

Αν το αντιπαραβάλλουμε με τις παραδοσιακές νομισματικές πολιτικές, τις τραπεζικές κτλ, έχεις ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να το πειράξει κανείς. Προσπάθησαν πάρα πολλοί να το χακάρουν, αλλά το πρόγραμμα, σαν πρόγραμμα δεν παθαίνει τίποτα. Τα «πορτοφόλια» μας μπορούν να πάθουν, οι υπολογιστές μας, αλλά το Bitcoin σαν λογισμικό δεν παθαίνει τίποτα.

Επειδή θεωρούμε ότι είναι χρήμα το Bitcoin… Δεν είναι λίγο παράδοξο να παράγουμε χρήμα, επειδή βάζουμε τον υπολογιστή μας να κάνει κάτι;

Σε αντιπαραβολή, αυτό που ξοδεύεις εσύ είναι η υπολογιστική ισχύς και η ηλεκτρική ενέργεια. Πλέον είναι ασύμφορο να κάνεις «mining», να παράγεις Bitcoin από τον υπολογιστή σου ή από κάρτες γραφικών. Θέλεις συγκεκριμένο εξοπλισμό, εξειδικευμένα μηχανήματα και θα πληρώσεις ένα Χ ποσό για τον πάγιο εξοπλισμό και ένα Ψ ποσό, που είναι το ρεύμα που θα καταναλώνεις συνέχεια.

Και πότε ξεκίνησε αυτή η διαδικασία με το Bitcoin;

Ξεκίνησε το 2009.  O φημολογούμενος ιδρυτής του – γιατί δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ, δεν ξέρουμε την ταυτότητα του – λέγεται Σατόσι Νακαμότο και μπορεί να είναι ένας, μπορεί να είναι πολλοί, είναι ψευδώνυμο,  άρχισε τότε να «τρέχει» το πρόγραμμα.

Ήταν τυχεροί όσοι ξεκίνησαν από τότε να «παράγουν» Bitcoin;

Το Bitcoin είναι ένα αποτέλεσμα πολλών τεχνολογιών, πολλών προσπαθειών που είχαν γίνει πριν από το Bitcoin, αλλά είχαν αποτύχει. Δεν είναι κάτι που δημιουργήθηκε από το μηδέν.

Σαν ιδέα προϋπήρχε δηλαδή;

Η ιδέα, από τότε που άρχισε το internet, ήταν να μπορεί να μεταφερθεί αξία, μέσω του internet, από ένα κίνημα των λεγόμενων Cypherpunks. Το μεγάλο πρόβλημα που είχαν και δεν μπορούσαν να το λύσουν, ήταν η «παραχάραξη». Δεν μπορούσε να διασφαλιστεί πχ, ότι αυτό που θα στείλω σε εσένα, το έχω στείλει μόνο σε εσένα και όχι σε κάποιον άλλον. Μπορούσα πχ να στείλω εγώ ταυτόχρονα σε 10 άτομα το ίδιο πράγμα. Οπότε μιλάμε για κάτι που είναι «πλαστό», που δεν έχει αξία.

Εδώ είναι η μεγάλη καινοτομία που εισήχθη με το Bitcoin, με τη διαδικασία του mining, ξοδεύοντας υπολογιστική ισχύ και κάνοντας αυτόν τον αλγόριθμο, τη «λύση του προβλήματος», ας το πούμε έτσι, ουσιαστικά εμποδίζεται η παραχάραξη και δεν μπορώ εγώ να στείλω σε δεύτερο, το ίδιο Bitcoin.

Είναι ασφαλές;

Το Bitcoin, το λογισμικό είναι απόλυτα ασφαλές.

Τι πρέπει να προσέχει όποιος διαχειρίζεται Bitcoin;

Το «πορτοφόλι» μας, ο υπολογιστής μας, οι ηλεκτρονικές μας συσκευές, δεν είναι ασφαλή αν δεν προσέξουμε. Θα πρέπει εμείς να διασφαλίσουμε την ασφάλεια μας, γιατί οι συναλλαγές είναι μη αναστρέψιμες. Το Bitcoin έχει το προτέρημα ότι δεν έχεις διεφθαρμένες κυβερνήσεις, τράπεζες, capital controls, αλλά μη έχοντας αυτά, δεν έχεις και την όποια «ασφάλεια» σου προσφέρουν ως ενδιάμεσοι, σε περίπτωση λάθους.

Η Ισοτιμία; Αλλαζει;

Άρδην. Το τελευταίο διάστημα είχε πάρα πολύ μεγάλη διακύμανση η τιμή της. Έχει ξεκινήσει από το μηδέν, έφτασε στο peak και εκεί έγινε γνωστό, στα τέλη του 2017 με αρχές 2018 έπιασε γύρω στα 20.000 δολάρια και από τότε μέχρι σήμερα είμαστε σε μια διορθωτική περίοδο κοντά στα 5.000 δολάρια.

Πως μπορείς να αποκτήσεις  Bitcoin;

Bitcoin μπορείς να αποκτήσεις με τρεις τρόπους. Ο πρώτος είναι το «mining» που πλέον είναι ασύμφορος. Μπορείς να πουλήσεις μια υπηρεσία ή ένα προϊόν και να δεχθείς πληρωμή σε Bitcoin με την εκάστοτε ισοτιμία.

Και στην Ελλάδα;

Ναι, υπάρχουν εταιρείες που μπορείς να τις βρεις στο site weacceptbitcoin.gr στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι όλοι όσοι δέχονται Bitcoin. Υπάρχουν επιχειρήσεις και διαδικτυακές και φυσικές που δέχονται. Μπορείς πχ να πιείς κάτι σε ένα καφέ της Θεσσαλονίκης και να πληρώσεις με Bitcoin ή με άλλα κρυπτονομίσματα. Επίσης Bitcoin Μπορείς να αγοράσεις μέσα από ένα ανταλλακτήριο, το οποίο είναι σαν το «γκισέ» με τις ισοτιμίες που δίνεις Ευρώ και παίρνεις πχ Γιεν. Κάνεις έναν λογαριασμό, περνάς μια διαδικασία ταυτοποίησης και επώνυμα πλέον, μπορείς να στείλεις ευρώ και να αγοράσεις Bitcoin από κάποιον που θέλει να πουλήσει και έτσι διαμορφώνεται και η ισοτιμία. Είναι ο κανόνας της αγοράς και της ζήτησης.

Είναι υποχρεωμένος ένας Έλληνας να δηλώσει στην εφορία, χρήματα που έχει σε Bitcoin;

Αυτή τη στιγμή, το τοπίο είναι «γκρι». Δεν έχει ασχοληθεί ακόμη κάποιος σοβαρά, δεν ορίζεται συγκεκριμένα. Τώρα γίνονται κάποιες προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ε.Ε και στις ΗΠΑ, γιατί πρέπει να οριστεί κάπως. Είναι αόριστο, γιατί είναι τόσο καινούριο που δεν μπορούν να το εντάξουν κάπου. Είναι χρήμα; Είναι asset; Είναι μετοχή; Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.

Αυτό που είναι πιο κοντά για την Ελλάδα και αυτό που μας μεταφέρουν συνάδελφοι από την κοινότητα με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα, είναι ότι το δηλώνεις οικειοθελώς, για να μην έχεις πρόβλημα στο μέλλον. Γιατί κάπως, κάποτε θα μπει στη φορολογία.

Μπορείς να πάρεις και βεβαίωση συναλλαγής;

Υπάρχει extrait που μπορείς να πάρεις από το επίσημο, το νόμιμο ανταλλακτήριο, με την ημερομηνία, το ποσό και όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Αυτό το κάνεις οικειοθελώς και αν με ρωτήσεις «πόσο φορολογείσαι για αυτό», η απάντηση είναι ότι αυτή τη στιγμή λειτουργεί σαν «κέρδη από μετοχές», σαν χρηματιστηριακό προϊόν ας πούμε.. Δηλαδή είναι 15% επί των κερδών συν τον φόρο αλληλεγγύης.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για «ξέπλυμα» χρήματος σε εγκληματικές δραστηριότητες;

Δεν είναι ανώνυμο το Bitcoin. Είναι ψευδώνυμο. Αυτό που δεν τονίσαμε είναι ότι το Blockchain που είναι η τεχνολογία πίσω από το Bitcoin, είναι σε ελεύθερη μετάφραση ένα λογιστικό «βιβλίο» το οποίο μεγαλώνει συνέχεια σε όγκο, περιλαμβάνοντας όλες τις συναλλαγές, από την πρώτη, μέχρι και την τελευταία που θα γίνει ποτέ, παγκοσμίως. Αυτά τα στοιχεία δεν σβήνονται ποτέ και είναι προσβάσιμα από όλους. Αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές μπορεί να είναι «ψευδώνυμες», αλλά κάποια στιγμή μπορεί να δει ο άλλος από που προέρχεται το Bitcoin, οπότε είναι αρκετά αφελές να χρησιμοποιεί ο άλλος Bitcoin για εγκληματικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες κ.ο.κ. Το ότι γίνεται ή γινόταν κάποια στιγμή, σε σχέση με το ευρώ ή το δολάριο, μιλάμε για απειροελάχιστα ποσά.

Πόσα είδη κρυπτονομισμάτων υπάρχουν;

Πάνω από 2.000 είναι αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά.

Τα πιο δημοφιλή ποια είναι;

Μπορούμε να πούμε ότι είναι το Bitcoin που είναι το πρώτο, το πιο παλιό, αλλά όλα βασίζονται στην τεχνολογία του. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του Bitcoin, είναι πιο κεντρικοποιημένα, ενώ στο Bitcoin δεν υπάρχει εταιρεία, δεν υπάρχει αφεντικό, δεν υπάρχει CEO, δεν υπάρχει τίποτα.

Το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση είναι το Ethereum που δίνει κάποιες άλλες δυνατότητες, πέραν της μεταφοράς αξίας, περισσότερες από αυτές που δίνει το Bitcoin στο κομμάτι της τεχνολογίας. Τρίτο είναι το Ripple, που είναι αρκετά κεντρικοποιημένο, δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα δύο και είναι φιλικό προς τις τράπεζες, γεγονός που δεν αρέσει σε όσους είναι πιο «φανατικοί» με τα κρυπτονομίσματα. Από εκεί και πέρα είναι αρκετά ακόμα, πολύ ενδιαφέροντα, το καθένα από αυτά έχει διάφορες προεκτάσεις, διαφορετικά roadmap business plan που θέλουνε να φέρουνε αυτήν την τεχνολογία και να την εφαρμόσουν στο οικονομικό, εμπορικό, λογιστικό επίπεδο και αλλού, προτείνοντας κάποιες λύσεις που είναι καλύτερες από τις παραδοσιακές.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι 9,5 στα 10 από τα 2.000 κρυπτονομίσματα, μάλλον είναι «ψιλοαπάτες». Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί και να «παίξει» σαν χρηματιστήριο και στο τι θα επιλέξει και πως θα αγοράσει και πως θα «βγει».

Το δεδομένο είναι ότι αξίζει τον χρόνο του οποιουδήποτε, να ασχοληθεί και να μάθει μερικά πράγματα για τον αντικείμενο αυτό. Αφού μάθει, υπάρχουν Ελληνικές κοινότητες, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι πλέον και στα Ελληνικά, ενώ μέχρι πριν από 2,3 χρόνια δεν υπήρχε τίποτα.

Υπάρχουν παιδιά που γράφουν και άρθρα, υπάρχει και η δική μας κοινότητα η οποία προστατεύεται από απάτες και στην οποία μπορεί να έρθει όποιος θέλει. Έχουμε ανθρώπους όλων των κατηγοριών, από φοιτητές και άλλους νεαρούς, μέχρι οικονομολόγους, ανθρώπους που δουλεύουν σε εταιρείες κτλ.

Η κοινότητα σας πότε ιδρύθηκε και με τι σκοπό;

Η κοινότητα ιδρύθηκε αρχές του 2018 από τον Monis, ένα παιδί που ξεκίνησε από ενδιαφέρον στα κρυπτονομίσματα, γιατί είναι δύσκολο να βρεις κάποιον να μοιραστείς απόψεις να ανταλλάξεις, γιατί ακούγεσαι ο τρελός της γειτονιάς.

Ξεκινήσαμε αυτήν την κοινότητα στο «Telegram», το οποίο είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που είθισται να το χρησιμοποιούν όσοι είναι στα κρυπτονομίσματα, γιατί έχει αυτήν την αμεσότητα και είναι εύχρηστο και ωραίο.

Ξεκίνησε «χαλαρά». Αρχκά βρισκόμασταν  σχετικά λίγα άτομα, για να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στα κρυπτονομίσματα, για ανταλλαγή και διαμοιρασμό γνώσης και αυτή τη στιγμή είμαστε γύρω στα 600 μέλη, Έλληνες από πολλές χώρες, Κύπρο, Γερμανία, Αυστραλία, Αγγλία κτλ. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνουμε πληροφορίες από πολλές πλευρές και το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχουν μέλη που υπάρχουν στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, σχεδόν από την αρχή, από το 2010, με πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία σε όλους τους τομείς. Θα βρεις expert που έχουν τη θέληση να σε βοηθήσουν, χωρίς να σε εξαπατήσουν, αρκεί να έρθει κανείς με καλή διάθεση.

Πόσες κοινότητες υπάρχουν στην Ελλάδα που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα;

Υπάρχουν αρκετές. Εμείς είμαστε από τις πιο ενεργές, με μια πολυμορφία και ποικιλομορφία μελών και εμείς είμαστε πολύ αυστηροί στο κομμάτι της γνώσης και της προστασίας των μελών. Δηλαδή δεν αφήνουμε κάποιους να προμοτάρουν κάτι, από κρυπτονόμισμα, μέχρι υπηρεσία, ή οτιδήποτε άλλο. Αν κάτι έχει ειπωθεί, θα πρέπει να έχει πάρει την έγκριση από τους διαχειριστές για να ελεγχθεί πρώτα.

Υπάρχουν πολλές κοινότητες, αλλά είναι ελάχιστες οι ενεργές. Στο Telegram αυτή τη στιγμή είναι 2-3, άλλη μια που απαριθμεί περίπου τόσα μέλη. Υπάρχουν κάποιες στο Facebook που ξεκινήσαν όταν ανέβαινε η αγορά, αλλά όταν έπεσε η αγορά έσβησαν.

Το σημαντικό για εμάς είναι ότι ξεκινήσαμε όταν η αγορά είχε πτωτική πορεία και συνέχισε να μεγαλώνει η κοινότητα μας, τη στιγμή που χανόταν το ενδιαφέρον από όλον τον κόσμο και στον επόμενο κύκλο ανόδου – γιατί θα υπάρξει κύκλος ανόδου – θα επεκταθούμε περισσότερο.

Υπάρχουν βέβαια και στο Facebook και στο Slack κοινότητες και κάποιες πιο παλιές και ένα χαρακτηριστικό είναι ότι τα πιο πολλά μέλη, εντάσσονται και σε άλλες κοινότητες. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός γιατί έτσι και αλλιώς, όλοι είμαστε στο ίδιο κομμάτι.

Κάποιος που είναι άσχετος με τα κρυπτονομίσματα και θέλει να μάθει περισσότερα, μπορεί να απευθυνθεί στην κοινότητα;

Η κοινότητα θα τον παραπέμψει σε κάτι σωστό. Δηλαδή αν πατήσεις «τι είναι το bitcoin;» ή στα αγγλικά «what is bitcoin?» θα σου βγάλει κάποια εκατομμύρια αποτελέσματα το Google. Μέσα σε αυτά υπάρχουν και σωστές πληροφορίες, υπάρχουν και κακές και μπερδεμένες. Οπότε αυτό που κερδίζει κάποιος, είναι ότι αν ενδιαφερθεί και δεν ξέρει και πραγματικά θέλει να μάθει, θα τον κατευθύνουμε σωστά έτσι ώστε να μην χάσει χρόνο. Δεν θα του μάθουμε κάτι, θα του υποδείξουμε που πρέπει να μπει, ώστε να πάρει τις σωστές πληροφορίες και να διαβάσει. Αλλά και πάλι, όπως είπαμε και πριν, αυτό απαιτεί προσωπικό ενδιαφέρον, ενασχόληση, χρόνο.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα ή πρόκληση, που έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων; 

Πρόκληση είναι το να μπορείς να πεις εύκολα και γρήγορα σε κάποιον, τι είναι το Bitcoin. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ακούσει κάτι και η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Έχει διορθωθεί αρκετά, αλλά το Bitcoin είχε ξεκίνησε με κάτι «κακό» ας πούμε. Συνδυάστηκε πολύ και αναπαράχθηκε πολύ από όλα τα media ότι είναι κομμάτι των τρομοκρατικών οργανώσεων, ότι συνδέεται δήθεν με παιδική πορνογραφία, με το dark web, κτλ, κτλ, και τώρα βλέπεις η JP Morgan κάνει το δικό της νόμισμα, η IBM έχει «μπλέξει» μέσα και πολλοί άλλοι.

Παραφιλολογία αναπτύσσεται, όπως σε πολλά αλλά πράγματα. Παρόλα αυτά  μπορεί να ασχοληθεί όποιος θέλει, όποτε θέλει, δεν υπάρχει καμία πίεση. Το να σε πείσω εγώ να αγοράσεις, γιατί αυτό είναι το πιο παρεξηγήσιμο, ούτε χρόνο έχω, ούτε εμένα νοιάζει, ούτε νοιάζει κανέναν. Έχεις ενδιαφέρον; Θα σε βοηθήσω. Δε σε νοιάζει; Οκ από εμένα, αλλά κρίμα. Η τεχνολογία ήρθε για να μείνει και αυτό είναι δεδομένο. Και αυτή τη στιγμή έχουμε έναν συνδυασμό ευκαιρίας. Η οποία τι είναι; Είναι η σωστή πληροφορία στον σωστό χρόνο.
Η πληροφορία είναι τεχνολογία. Ο χρόνος είναι τώρα. Ακόμα είναι ευκαιρία. Όταν θα φορολογηθεί και θα είναι στις ειδήσεις των 9μμ μια μόνιμη στήλη και θα είναι παντού τα κρυπτονομίσματα, θα υπάρχει εκεί πέρα, αλλά θα είναι αλλιώς.

Θα γίνει αυτό πιστεύεις;

Θα γίνει. Σίγουρα. Εμείς πχ, ότι κάνουμε συνέντευξη στο GrTimes, ότι υπάρχει μόνιμη στήλη στο Euro2day από ένα μέλος της κοινότητας, παραδοσιακό χρηματιστή, verified από την Ελληνική Κεφαλαιαγορά και έχει εδώ και περίπου δύο μήνες που γράφει μόνιμα κάθε μέρα τι γίνεται στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, εγώ που έχω το κανάλι μου στο youtube εδώ και 1,5 χρόνο, έχω κάθε εβδομάδα εκπομπή και εκπαιδευτικά, βγήκαμε στο ραδιόφωνο του Real και μιλήσαμε για τα Bitcoin… Είναι πράγματα που πριν από 5 χρόνια ήταν αδιανόητα. Και προχωράμε…

Σαφώς όμως και δεν θα πάμε σε μια κατάσταση, «ΤΩΡΑ παιδιά, πουλήστε τα σπίτια σας και αγοράστε», γιατί και αυτό έγινε κάποια στιγμή.

Διαμορφώνεται ακόμη, εξελίσσεται, οπότε θέλει προσοχή;

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Αξίζει ο χρόνος που θα «επενδύσει» κάποιος για να μάθει τι είναι αυτό. Ας το κάνει. Ας δει τι είναι. Είναι κρίμα, γιατί η δική μας γενιά θα το ζήσει.. Θα την προλάβουμε αυτήν την αλλαγή. Και αν δούμε ποιοι έχουν μπει στο «παιχνίδι» αυτό, από μεγάλα ονόματα που είναι στον χώρο, θα έχει άπειρες προεκτάσεις. Θα αλλάξουν πολλά στην οικονομία, θα αλλάξουν επαγγέλματα. Ένας δικηγόρος, ένας λογιστής που θα κάτσει να εξειδικευτεί στο έγινε στο εξωτερικό, στο τι γίνεται στην Ελλάδα, στο πως το αντιμετωπίζουν τα Υπουργεία.. Υπάρχουν και ATM Bitcoin στην Ελλάδα που μπορεί η προμήθεια να είναι λίγο παραπάνω, αλλά ο καθένας μπορεί να αγοράσει και να πουλήσει. Να κάνει και κατάθεση δηλαδή και ανάληψη.

 

Βρείτε την Greek Cryptocurrency Community στο κανάλι της στο Telegram εδώ: https://t.me/Greekcryptocurrencycommunity

Δείτε το κανάλι του Cryptocapitalist στο Youtube με πλήθος ενημερωτικών video για αρχάριους και προχωρημένους εδώ: https://www.youtube.com/channel/UCkLGxNtp2w4CMtrnYMuc8Kg/featured

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top