Σύμπραξις: Φυσιολατρικές αποδράσεις στα παράλια της Θεσσαλίας

Σύμπραξις: Φυσιολατρικές αποδράσεις στα παράλια της Θεσσαλίας

Παραλιακή Θεσσαλία ή «μπάνιο στον Κίσαβο» ονομάζει τις νέες ημερήσιες εκδρομές που προωθεί η Σύμπραξις, η  ομάδα των 97 ταξιδιωτικών γραφείων από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Θεσσαλία. Ένας προορισμός που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, κολύμπι, καλό φαγητό αλλά και εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως κανό καγιάκ στον Πηνειό αλλά και καταρρίχηση  στο φαράγγι της Καλυψώς. «Στόχος μας είναι να βρούμε νέες διαδρομές, τις οποίες θα μεταλαμπαδεύσει ο κάθε ταξιδιωτικός πράκτορας στο κοινό του» αναφέρει στο GRTimes.gr ο επικεφαλής της Σύμπραξις Στέφανος Χατζημανώλης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τα παράλια του νομού Λάρισας στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλίας εκτείνονται σε μια ακτογραμμή 65 χλμ., ξεκινώντας βόρεια του Πηλίου και καταλήγουν στον Πηνειό ποταμό.

Αυτήν την ιδιαίτερη περιοχή που συνδυάζει το πράσινο του βουνού και το γαλάζιο του Αιγαίου, τις πανέμορφες διαδρομές, τα όμορφα χωριουδάκια και τους παραθαλάσσιους οικισμούς, τις αμμουδερές παραλίες αλλά και ποικίλες δραστηριότητες προτείνει η Σύμπραξις.

«Δεν είναι μια κίνηση κάποιου γραφείου για να μεταπουλήσει το προϊόν’ είναι μια κίνηση για όποιο γραφείο, είτε διαθέτει δικό του λεωφορείο είτε όχι, να μπορέσει να βρει νέες διαδρομές τις οποίες θα μεταλαμπαδεύσει στο κοινό» εξηγεί ο Στέφανος Χατζημανώλης στο πλαίσιο της ημερήσιας εκπαιδευτικής εκδρομής που πραγματοποίησε για τουριστικούς πράκτορες στα παράλια της Θεσσαλίας με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά την περιοχή.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει η περιοχή παρουσιάζει φυσιολατρικό ενδιαφέρον, εγγύτητα, πολύ όμορφες παραλίες αλλά και εναλλακτικές διαδρομές όπως για παράδειγμα το φαράγγι της Καλυψώς ή το κανό στον Πηνειό κτλ.

Το πράσινο και το γαλάζιο

Η περιοχή που προτείνει η Σύμπραξις απλώνεται στην ανατολική πλευρά της Λάρισας, στο δήμο Αγιάς με ακτογραμμή 36 χλμ., όπου γραφικοί όρμοι εναλλάσσονται με μεγάλες  αμμουδερές παραλίες, οργανωμένες ή μη, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο το πράσινο του Κισσάβου με το γαλάζιο του Αιγαίου.

Από το παραλιακό Στόμιο έως τον Ρακοπόταμο ο επισκέπτης μπορεί να βρει την παραλία της επιλογής του, είτε απομονωμένη είτε οργανωμένη με beach bars, θαλάσσια σπορ και ταβερνάκια μπροστά στη θάλασσα. Ο συνδυασμός της παρθένας φυσικής ομορφιάς με την πλούσια ιστορική και θρησκευτική παράδοση προσφέρουν πολλαπλά σημεία ενδιαφέροντος και μοναδικές διαδρομές.

«Ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν μειονέκτημα που δεν μπήκαμε στο τρένο της ανάπτυξης, σήμερα φαντάζει πλεονέκτημα, γιατί η περιοχή παρουσιάζει αυτό, το αβίαστο και του περιβάλλοντος και του γεωγραφικού της ανάγλυφου» αναφέρει στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού δήμου Αγιάς Νίκος Ντάγκας.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής είναι τα δεκατρία χιλιόμετρα συνεχόμενης αμμώδους παραλίας, από τη Βελίκα έως τον Αγιόκαμπο. Ξεκινώντας από το Στόμιο με το λιμάνι του και την ικανοποιητική τουριστική του υποδομή, διασχίζει κανείς το Κόκκινο Νερό με την πηγή του ιαματικού νερού -από όπου πήρε και το όνομά του ο οικισμός- η οποία περιέχει ενώσεις σιδήρου και αφήνει κόκκινο χρώμα. Ο οικισμός Κόκκινο νερό με τις ιαματικές του ιδιότητες με φυσικό άργιλο προσελκύει τουρίστες κυρίως Πολωνούς αλλά και Σέρβους και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr η κίνηση για φέτος έχει ήδη ξεκινήσει.

Η Κουτσουπιά έχει ικανοποιητική υποδομή, ακολουθεί η παραλία της Παλιουριάς και στη συνέχεια ξεκινάει η ακτογραμμή της Βελίκας 13 χλμ. – η δεύτερη μεγαλύτερη παραλία μετά τη Ζαχάρω. Η παραλία της Σωτηρίτσας σε αρκετά σημεία είναι οργανωμένη με beach bars, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η  Άνω Σωτηρίτσα με καταλύματα και ταβερνάκια, ενώ παραλιακά η διαδρομή καταλήγει στον Αγιόκαμπο με το λιμάνι του και ικανοποιητική τουριστική υποδομή.

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού δήμου Αγιάς Νίκος Ντάγκας (αριστερά) και ο επικεφαλής της Σύμπραξης Στέφανος Χατζημανώλης (δεξιά)

Το γραφικό Μεταξοχώρι και η αναβίωση της σηροτροφίας

Ο φυσικός πλούτος της περιοχής είναι μεγάλος. Τα πυκνά δάση του Κισσάβου, οι πηγές, λίμνες, χείμαρροι και καταρράκτες, σπάνια είδη φυτών και πλούσιο ζωικό βασίλειο επιβεβαιώνουν την εικόνα ότι η περιοχή είναι απείραχτη. Το δάσος Πολυδενδρίου (πρώην Βασιλικό κτήμα) με τα 35.000 στρέμματα, ο υδροβιότοπος του Δέλτα του Πηνειού που σχηματίζεται στις εκβολές του Πηνειού ποταμού ανήκουν, μεταξύ άλλων,  στο Δήμο Αγιάς.

Ο Κίσαβος, γνωστός και «όρος των κελλίων», εκτός από τις φυσικές του ομορφιές ξεχωρίζει και για την θρησκευτική του παράδοση με τρία ενεργά μοναστήρια και πληθώρα βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων.

Στο δήμο Αγιάς ανήκει και το ορεινό Μεταξοχώρι, γνωστό και ως χωριό των καλλιτεχνών. Απέχει 2 χλμ. από την Αγιά και ξεχωρίζει με τα παλιά αρχοντικά του, την όμορφη πλατεία του με τα πλατάνια, εκεί όπου λειτουργεί δημοτικό αναψυκτήριο ενώ ετοιμάζεται να λειτουργήσει και ταβερνάκι.

Ρέτσιανη ήταν το παλιό όνομα του χωριού, που σημαίνει «χωριό πλάι στο ποτάμι». Σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές, τρεις εκκλησίες, αρχοντικά άλλα αναπαλαιωμένα και άλλα εγκαταλειμμένα, ένας παραδοσιακός ξενώνας, το παλαιό παρθεναγωγείο σημερινό πνευματικό κέντρο κτίσμα του 1800, όπου το 1985 η τοπική κοινότητα του Μεταξοχωρίου με τη βοήθεια και άλλων προχώρησαν στην αναστήλωση του κτιρίου.

Εκεί στεγάζεται και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταξοχωρίου και όπως ενημερώνει το GRTimes.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρομάχη Τσιάρα, εδώ και δυο εβδομάδες έχουν ξεκινήσει και πάλι την αναβίωση της σηροτροφίας (σ.σ. οι κάτοικοι του Μεταξοχωρίου ασχολούνταν με τη διαδικασία της κουκουλοπαραγωγής και καλλιεργούσαν μετάξι).

«Η σηροτροφία στο Μεταξοχώρι έχει περίπου 65 χρόνια που έχει σταματήσει και οφείλεται στην εμφάνιση του συνθετικού υφάσματος αλλά και στην πτώση στην τιμή του μεταξιού και τη ζήτησή του» αναφέρει στο GRTimes.gr η κα. Τσιάρα προσθέτοντας πως σκοπός που ξεκίνησε η σηροτροφία, η όλη αναβίωση, «είναι για να ξυπνήσουμε μνήμες στους κατοίκους αλλά και να μάθουμε και εμείς οι νεότεροι».

Αυτήν την περίοδο, οι μεταξοσκώληκες αναπτύσσονται και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σε κρεβατώνες στο Πολιτιστικό κέντρο για να συνεχίσει η σηροτροφεία με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.

«Σκοπός μας είναι να φτάσουμε στο κουκούλι και στη συνέχεια με παλιές μεθόδους και τεχνικές να επεξεργαζόμαστε το μετάξι» λέει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου εξηγώντας ότι η όλη διαδικασία της σηροτροφίας διαρκεί περίπου ένα μήνα ενώ ετησίως μπορούν να γίνονται έως και τρεις εκτροφές. «Εμείς ξεκινάμε με μια εκτροφή, καταγράφουμε καθημερινά πως κινείται και του χρόνου θα επιχειρήσουμε δυο εκτροφές» αναφέρει η κα Τσιάρα προσκαλώντας τον κόσμο να επισκεφτεί το Μεταξοχώρι, το οποίο, μεταξύ άλλων φημίζεται και για τα κεράσια και τα μήλα του.

«Θέλουμε ο κόσμος να το γνωρίσει το Μεταξοχώρι, αγκαλιάζουμε τον κόσμο, είναι μεγάλη μας χαρά όταν έρχονται επισκέπτες» συμπληρώνει η Ανδρομάχη Τσιάρα.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου Ανδρομάχη Τσιάρα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top