Συνθετικοί: Αναγεννημένοι μέσα από τις “στάχτες” τους

Συνθετικοί: Αναγεννημένοι μέσα από τις “στάχτες” τους

Ένα πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα του ‘80, συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής, οι ιστορικοί «Συνθετικοί», με αφορμή το επερχόμενο 5ο τους άλμπουμ, μοιράζονται τις σκέψεις τους περί μουσικής, κοινωνίας, τρόπου σκέψης και άλλων υπαρξιακών ζητημάτων σε μία συνέντευξη “από καρδιάς” στο GRTimes.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Βοσνάκη

Τέσσερις δίσκοι, δεκάδες συναυλίες και κομμάτια γνωστά στο ευρύ κοινό, όπως το «Σταύρος Κόσμα Πέτρης» και το «Είναι σίγουρο», καθιστούν τους «Συνθετικούς» ως ένα από τα σημαντικότερα γκρουπ ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα.

Για να καταλάβουμε όμως τι πραγματικά εστί «Συνθετικοί», πρέπει να πάμε πολύ πίσω στον χρόνο, σχεδόν 40 χρόνια. Τότε που στην Ελλάδα ο κόσμος κατέκλυζε τα μπουζούκια, ενώ παγκοσμίως άνθιζε η μέταλ και η πανκ κουλτούρα, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι η ηλεκτρονική μουσική αποτελούσε κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή.

 

Τα πρώτα βήματα

Κόντρα στο ρεύμα της περιόδου λοιπόν, δύο αδέλφια από την Αθήνα, ο Διονύσης και ο Αποστόλης Αυγερινός (γνωστός και ως Λοβέρδος), με καταγωγή από το Ληξούρι, κάνουν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 τα πρώτα τους μουσικά βήματα. Στόχος τους να καθιερωθούν ως ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά συγκροτήματα στη χώρα.

Έχοντας το μικρόβιο της μουσικής από την οικογένεια τους και με επιρροές από τους πρωτομάστορες της ηλεκτρονικής μουσικής, τους Γερμανούς Kraftwerk και τον Γάλλο θρύλο της new-age, Jean Michelle Jarre, οι οποίοι μεσουρανούσαν τη δεκαετία του ’70, οι «Συνθετικοί» προσπαθούν να δημιουργήσουν τον δικό τους προσωπικό ήχο.

Ο Αποστόλης και ο Διονύσης Αυγερινός στα ξεκινήματα των “Συνθετικών”

 

«Η αρχή ήταν δύσκολη» εξομολογείται ο Διονύσης, «τα μηχανήματα τότε ήταν πρωτόγονα και κόπιαζες παρά πολύ ώστε να βγάλεις έναν ηλεκτρονικό ήχο. Παρ’ όλα αυτά η αγάπη μας για τη μουσική και γι’ αυτό που κάναμε ήταν και παραμένει πολύ μεγάλη, οπότε δε μας ένοιαζε. Κάναμε πρόβες ολημερίς και ολονυχτίς για να βγάλουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ήμασταν τυχεροί που μπορούσαμε να αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο στη μουσική και που οι γονείς μας ήταν δίπλα σε αυτό μας το εγχείρημα»

Τα πρώτα κομμάτια των Συνθετικών στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα από τα πιο γνωστά τους, το «Είναι σίγουρο», χρονολογούνται από το 1986 έως το 1988, ενώ το 1990 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους ομώνυμο δίσκο «Συνθετικοί».

 

«Απορρίψαμε πολλά κομμάτια μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Την εποχή εκείνη έκαναν επιτυχία πολλά ξένα γκρουπ όπως οι Depeche Mode, o Gary Numan, oι Tears of Fears και άλλοι πολλοί από τους οποίους αναπόφευκτα επηρεαστήκαμε. Όταν όμως μας ερχόταν στο μυαλό κάποια μελωδία που να έμοιαζε με άλλου κομματιού, την απορρίπταμε συνειδητά. Αυτός είναι και ο λόγος που καθυστέρησε ο δίσκος, θέλαμε να βγάλουμε κάτι αποκλειστικά δικό μας και όσο το δυνατόν πιο άρτιο» εξηγεί ο Διονύσης.

Η πλέον εμβληματική φωτογραφία των αδερφών Αυγερινών. Το cover του πρώτου ομώνυμου άλμπουμ των “Συνθετικών” που κυκλοφόρησε το 1990

 

Η έμπνευση

Από που πηγάζει όμως όλη αυτή η έμπνευση ώστε οι Συνθετικοί να δημιουργήσουν κάτι τόσο πρωτοποριακό, με στίχους οι οποίοι σε πολλά κομμάτια τους, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι «γροθιά στο στομάχι»;

Ο Διονύσης Αυγερινός μας δίνει την απάντηση: «Ήμασταν ιδιαίτερα ανήσυχα και υπερευαίσθητα άτομα, σε μια εποχή που επικρατούσε ανεμελιά και ευημερία, χωρίς τις σκοτούρες που μας έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση σήμερα. Αυτό μας οδηγούσε να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο σε συναισθήματα όπως ο ανθρώπινος πόνος, η μοναξιά και διάφορα άλλα υπαρξιακά προβλήματα. Αυτές οι πτυχές της ζωής βέβαια θα έπρεπε να απασχολούν όλους τους καλλιτέχνες. Ο αντικειμενικός σκοπός της τέχνης άλλωστε είναι, ξεκινώντας από το σκοτάδι, τη θλίψη, τα βάσανα που έχει η ανθρώπινη φύση, να καταλήγει σε κάτι όμορφο και φωτεινό το οποίο θα ψυχαγωγεί-και δε θα διασκεδάζει με την ευτελή έννοια.

Όσον αφορά τη νέα γενιά του σήμερα, οι Συνθετικοί πιστεύουν ότι είναι πιο ώριμη απ’ ο,τι παλιά, παρ’ όλο που πλέον υπάρχει μια εμφανής κρίση διαπροσωπικών σχέσεων.

«Οι νέοι πλέον, θεωρούμε ότι σκέφτονται πιο ώριμα λόγω της μεγαλύτερης πληροφόρησης που έχουν. Επίσης, λόγω της κρίσης που προαναφέρθηκε, αναγκάζονται να έχουν υπαρξιακά προβλήματα, να αναζητούν βαθύτερα πράγματα και να σκέφτονται πιο ρεαλιστικά. Αυτός ίσως είναι και ένας απ’ τους λόγους που οι Συνθετικοί σήμερα είναι πιο «δημοφιλείς» απ’ ότι ήταν το ’80.

Απ’ την άλλη όλη αυτή η μεταβολή κοινωνικής συμπεριφοράς έχει και τα αρνητικά της. Ο καθένας πλέον και ειδικότερα οι νέοι έχουν κλειστεί στον κόσμο τους και ζουν μια εικονική πραγματικότητα μέσα από το κινητό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν πολλές φορές την επαφή με τον πραγματικό κόσμο και να αποξενώνονται»

Η διάλυση και η επανένωση 20 χρόνια μετά

Δεν υπήρξαν βέβαια όλα ρόδινα για τους «Συνθετικούς». Η μπάντα έκανε κάποιες λάιβ εμφανίσεις μέχρι το 1991, όμως δε βρήκε την ευρεία αποδοχή του κόσμου, όπως θα περίμενε, για να συνεχίσει. Η ηλεκτρονική μουσική, ενώ στο εξωτερικό έκανε την εμφάνιση της στα τέλη του ’80, στην Ελλάδα συνέχισε να αποτελεί ταμπού για τους περισσότερους και να μην αναγνωρίζεται ως είδος. Κάπως έτσι, το συγκρότημα το 1993 «παγώνει» και τα δύο αδέρφια, ενώ συνεχίζουν να πορεύονται μουσικά μαζί, με κάποιες άλλες δουλειές, δε χρησιμοποιούν πια το όνομα «Συνθετικοί». Έτσι στο μυαλό όλων, κάτι μένει ατελές. Μέχρι το 2008, όταν και «το ίντερνετ εισβάλλει στη ζωή μας», όπως τονίζει ο Διονύσης.


Οι “Συνθετικοί” σ’ένα από τα πρώτα τους λάιβ, αρχές του 1990.

«Ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι στο διαδίκτυο έχει δημιουργηθεί ένα fan page για τους Συνθετικούς, στο οποίο υπάρχει αρκετός κόσμος που ζητάει την επανένωση μας. Αυτό το γεγονός μας ώθησε να αναστήσουμε ένα παλιό ακυκλοφόρητο άλμπουμ, τα “Προσωπεία Εφιάλτες” και το 2010 να κάνουμε την πρώτη μας λάιβ εμφάνιση στην Αθήνα μετά από 19 ολόκληρα χρόνια. Η συναυλία βγήκε sold out και κάπως έτσι οι Συνθετικοί επέστρεψαν δριμύτεροι!»

Η επαφή με τον κόσμο και η…θερμή Θεσσαλονίκη

Οι Συνθετικοί είναι ένα συγκρότημα με το οποίο δένεσαι εξ’ αρχής. Ταυτίζεσαι με τους στίχους τους, λατρεύεις την εκκεντρική σκηνική τους παρουσία και την αληθινή «αύρα» που εκπέμπουν. Οι ίδιοι τους βγάζουν τόση ενέργεια στο stage με αποτέλεσμα να τη μεταδίδουν στο κοινό που τους παρακολουθεί. Είναι η λεγόμενη «Συνθετική Έκσταση», όπως τη χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι οπαδοί τους. Δεν είναι υπερόπτες, συνομιλούν με τον κόσμο, ενώ όπως λένε, δεν έχουν πρόβλημα να παίξουν και σε κάποιο μικρότερο χώρο με λίγο κόσμο.

«Η τέχνη είναι λειτούργημα, όχι “κάναμε μια αρπαχτή και φύγαμε”. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς την επαφή με τον κόσμο, ιδίως με ανθρώπους που ακούνε εις βάθος τη μουσική σου σε σημείο που στη τελική νιώθεις ότι σου μοιάζουν!

Ειδικά όταν ερχόμαστε Θεσσαλονίκη, νιώθουμε μια θαλπωρή που δεν υπάρχει στην Αθήνα γιατί οι σχέσεις είναι απρόσωπες. Στα βόρεια οι άνθρωποι είναι πιο θερμόαιμοι και αυτό φαίνεται στα lives. Σημαντικό επίσης, ότι η πρώτη θετική κριτική για το συγκρότημα προήλθε από ένα φανζίν της Θεσσαλονίκης, ονόματι Rolling Under, το 1990».

Η σύγχρονη μουσική των τάσεων

«Η μουσική πλέον λειτουργεί με μόδες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Αυγερινός. «Υπάρχουν πολλές επαναλήψεις παλιών δεκαετιών. Αυτό σημαίνει ότι, άπαξ και γίνει τάση η δεκαετία του ‘70 ή του ‘80, αμέσως όλοι επηρεάζονται και μαζικά αναμασούν κάτι που μοιάζει με τη μουσική εκείνης της εποχής. Αυτό δε συνέβαινε τόσο στο παρελθόν, ο καθένας τότε είχε το προσωπικό του ύφος. Στην τελική, τι δημιουργός είσαι αν δεν έχεις το δικό σου στυλ; Όταν αντιγράφεις λόγω μόδας είτε για εμπορικούς λόγους είτε γιατί δεν μπορείς να σκεφτείς διαφορετικά, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα και δεν μπορείς να αποκαλείσαι καλλιτέχνης. Αυτός είναι και ο λόγος που, ελληνικά συγκροτήματα της τότε εποχής όπως οι «Χωρίς Περιδέραιο» ή οι «Metro Decay» ξεχώριζαν. Είχαν τη δικιά τους πρόταση…»

Η σχέση τους με τον ανερχόμενο «The Boy»

Αξιοσημείωτη είναι η σχέση των «Συνθετικών» με τον Αλέξανδρο Βούλγαρη -γιο του γνωστού σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη- ο οποίος πρόσφατα σκηνοθέτησε το Winona που προβάλλεται αυτόν τον καιρό στους κινηματογράφους, ενώ έχει γράψει πολλά κομμάτια με επιρροές από τη δεκαετία του ’80, χρησιμοποιώντας βέβαια το δικό του προσωπικό στυλ.

«Ο «The Boy» είναι δηλωμένος θαυμαστής των Συνθετικών. Έχει ανοίξει πολλές φορές συναυλίες μας όταν ήταν στα ξεκινήματα του, το 2010. Ακόμα και τώρα μιλάει ανοιχτά για εμάς και τονίζει ότι έχει επηρεαστεί από τη μουσική μας. Μπορώ να πω ότι είναι από τους λίγους-αν όχι μοναδικός- σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες ο οποίος ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Χαιρόμαστε πολύ που συνεχίζει δυνατά και όπως φαίνεται, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο».

Ο σκηνοθέτης και μουσικός Αλέξανδρος Βούλγαρης ή αλλιώς “The Boy” δηλώνει μεγάλος φαν των “Συνθετικών” ενώ έχει ανοίξει πολλές φορές συναυλίες τους.

 

Επισημαίνεται ότι οι «Συνθετικοί» αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις τελικές ηχογραφήσεις του νέου τους άλμπουμ, με τίτλο “Η Σκιά του Τρόμου“. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο ίντερνετ δύο κομμάτια τα οποία θα εμπεριέχονται στον δίσκο, το «Είμαι ελεύθερος, πετώ» καθώς και το «Είστε άγγελοι(πλήκτρα μου όνειρα)». Τέλος, βρίσκονται σε συζητήσεις για τη νέα τους περιοδεία, η οποία, όπως μας εκμυστηρεύεται ο Διονύσης, δρομολογείται γύρω στην άνοιξη.

Μέχρι το επόμενο τους show λοιπόν… είναι ελεύθεροι, πετούν!

**Για περισσότερες πληροφορίες του συγκροτήματος, μπορείτε να ακολουθήσετε τους “Συνθετικούς” στη σελίδα τους στο facebook, εδώ
καθώς και στην ομάδα τους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top