Για έναν ζόρικο φετινό τρύγο κάνουν λόγο οινοποιοί σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εκεί όπου οι περισσότερες λευκές ποικιλίες έχουν ήδη ωριμάσει και έχουν τρυγηθεί. Καλή ποιότητα -σε κάποιες περιπτώσεις, καλύτερη και από πέρυσι-, ελαφρώς μειωμένες ποσότητες, πολύ καλή η φαινολική ωρίμανση των σταφυλιών με το έργο των αμπελουργών και οινοποιών που συνομίλησε το GRTimes.gr να συνεχίζεται τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο.  

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

«Ο Αύγουστος ήταν για μένα, όταν ήμουν παιδί, κι είναι ακόμα, ο πιο αγαπημένος μου μήνας· αυτός φέρνει, μαθές τα σταφύλια και τα σύκα, τα πεπόνια, τα καρπούζια· τον ονομάτισα Άγιον Αύγουστο· … Γιατί, θυμούμαι, το μυστήριο τούτο με τυράννησε πολύ — πώς μπορεί να γίνει το σταφύλι κρασί· μονάχα ο Άγιος Αύγουστος μπορούσε να κάμει ένα τέτοιο θάμα· κι έλεγα: Αχ, να τύχαινε να τον συναπαντήσω μια μέρα στο αμπέλι… και να τον ρωτήσω να μου πει το μυστικό. Τι ‘ναι το θάμα τούτο δεν καταλάβαινα… Η αγουρίδα γίνεται σταφύλι, το σταφύλι γίνεται κρασί, το κρασί το πίνουν οι άνθρωποι και μεθούνε· γιατί μεθούνε; Όλα αυτά μου φαίνονταν μυστήρια φοβερά … » έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης κάνοντας «Αναφορά στον Γκρέκο».

Ο φετινός τρύγος για την σοδειά του 2021 έχει ήδη ξεκινήσει και οι οινοπαραγωγοί παρακολουθούν από κοντά την ανάπτυξη της ράγας, τα σάκχαρα, και βεβαίως τις καιρικές συνθήκες.

Νέα Μεσήμβρια – χαλάζι και υψηλές θερμοκρασίες

Στους ιδιόκτητους αμπελώνες των 200 στρεμμάτων της οικογένειας Δαμάσκου οι οποίοι απλώνονται σε υψόμετρο 150 μ. – 200 μ., ο τρύγος για τη λευκή ποικιλία Chardonnay αλλά και για το ερυθρό Merlot έχει εδώ και μια εβδομάδα που ξεκίνησε.

Ως μια καλή χρονιά χαρακτηρίζει τη φετινή, σε γενικές γραμμές, ο Μίλτος Δαμάσκος τρίτη γενιά που μαζί με τον αδελφό του Γιώργο συνεχίζουν την παράδοση της οικογένειας Δαμάσκου.

«Στα τελειώματα είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες που δυσχέραιναν την ανάπτυξη για την τελική εικόνα των σταφυλιών» αναφέρει στο GRTimes.gr ο Μίλτος Δαμάσκος οινολόγος της  Damaskios Winery.

Ο ίδιος εξηγεί πως ένα χαλάζι που έπεσε για δέκα λεπτά στα μέσα του Ιουλίου, «ήταν αρκετό για να καταστρέψει τους κόπους μιας χρονιάς» όπως χαρακτηριστικά λέει.

Αυτό το χαλάζι που έπεσε είχε ως αποτέλεσμα να προσβληθούν μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή της Νέας Μεσήμβριας και συγκεκριμένα στο Κτήμα Δαμάσκου περίπου 90 στρέμματα έπεσαν στη δύνη της καταστροφής.

Από την άλλη, ο παρατεταμένος καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες δυσχέραιναν την ανάπτυξη των σταφυλιών, ωστόσο με την παρέμβαση έντονων αρδεύσεων υπήρξε μια καλή ωρίμανση.

Η μέχρι στιγμής ποσότητα κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, «είναι ίσως λιγότερη μικρότερη, κατά 10%» αναφέρει ο κ. Δαμάσκος, η δε ποιότητα είναι καλύτερη από την περσινή.

Ο τρύγος θα συνεχιστεί για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα ενώ σ’ ότι αφορά την ετήσια παραγωγή φιαλών του Οινοποιείου Δαμάσκιος κυμαίνεται στις 50.000 φιάλες.  Μερικές από τις καλλιεργήσιμες ποικιλίες του οινοποιείου είναι Ασύρτικο, Chardonnay, Ροδίτης, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Cabernet Sauvignon, Merlot και  Syrah.

Τρίλοφος – καλή ποιότητα, ελαφρώς μειωμένη η ποσότητα

Στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης βρίσκεται το οικογενειακό μπουτίκ οινοποιείο Φλοριάν με μακρά παράδοση στην αμπελουργία και την οινοποίηση, αφιερωμένο στην υψηλής ποιότητας, αυθεντική και οικολογικά βιώσιμη παραγωγή κρασιού. Τα αμπέλια του κτήματος που απλώνονται σε 65 στρέμματα επωφελούνται από το μοναδικό μικροκλίμα της χερσονήσου της Επανομής.

Ο τρύγος στο Κτήμα Φλοριάν ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου και όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο υπεύθυνος του Κτήματος Γιάννης Μπότσκαρης έχουν τρυγηθεί οι ποικιλίες Μαλβάζια, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc και Chardonnay, και κατά βάση έχει μείνει το Ασύρτικο. «Εάν βοηθήσει ο καιρός, μπορεί να τρυγηθεί και αύριο (σήμερα 27/08)» αναφέρει ο ίδιος.

Για πολύ καλή ποιότητα σταφυλιών μιλάει ο υπεύθυνος του Κτήματος Φλοριάν αλλά για ελαφρώς μειωμένες ποσότητες, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και του στρες που δέχθηκαν τα σταφύλια, δίχως όμως να παρουσιαστούν αρρώστιες ή κάποιο άλλο πρόβλημα.

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο τρύγος για τις ερυθρές ποικιλίες Αγιωργίτικο και Syrah από τις οποίες θα βγει ροζέ και ερυθρός οίνος ενώ σ’ ότι αφορά το Syrah που καλλιεργείται στον Τρίλοφο Βέροιας Ημαθίας εκεί τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα. «Έχουμε πολύ καλή ποιότητα, χωρίς σάπια σταφύλια ενώ η ποσότητα είναι ίσως και η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας» αναφέρει στο GRTimes.gr ο υπεύθυνος του Κτήματος Φλοριάν Γιάννης Μπότσκαρης.

Ο τρύγος θα συνεχιστεί, καλώς εχόντων των καιρικών συνθηκών, έως τις 10 – 15 Σεπτεμβρίου ενώ σ’ ότι αφορά την ετήσια παραγωγή φιαλών του Κτήματος Φλοριάν κυμαίνεται στις 35.000 φιάλες.

Γουμένισσα – ζόρικος ο φετινός τρύγος

Στη Γουμένισσα Κιλκίς, με φόντο το όρος Πάικο, στην αμπελουργική ζώνη των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα η οποία θεσμοθετήθηκε το 1979, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Φιλυριάς βρίσκεται το boutique οινοποιείο του Κτήματος Χατζηβαρύτη.

Ήταν το 1994 όταν ο Βαγγέλης Χατζηβαρύτης φύτεψε το πρώτο αμπελοτεμάχιο έκτασης 50 στρεμμάτων, στην περιοχή Μπίνταμπλα, και δίνοντας έμφαση στην ποιότητα του σταφυλιού , στη γονιμότητα του εδάφους και στην προστασία του περιβάλλοντος επέλεξε τη βιολογική καλλιέργεια από την πρώτη κιόλας φύτευση.

Ο τρύγος στον αμπελώνα του Κτήματος Χατζηβαρύτη που αποτελείται από 150 στρ. σε πλήρη παραγωγή (σ.σ. συνολικά είναι 200 στρέμματα), ξεκίνησε πριν έντεκα (11) ημέρες, στις 16 Αυγούστου, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο GRTimes.gr η Χλόη Χατζηβαρύτη, δεύτερη γενιά που συνεχίζει την παράδοση του πατέρα της και της μητέρας της Όλγας Ιακωβίδου, «ο φετινός τρύγος είναι ζόρικος» εξηγώντας ότι ένα δεκαήμερο με παρατεταμένο καύσωνα ήταν αρκετό για να στρεσάρει τα φυτά.

Ωστόσο, κάποιες βροχές στη συνέχεια, βοήθησαν ώστε να ανασάνουν τα φυτά, και μέχρι στιγμής έχουν τρυγίσει τις ποικιλίες Μοσχάτο και Μαλαγουζιά.

Η ποσότητα είναι μειωμένη, γεγονός που οφείλεται στην παρατεταμένη ξηρασία, ενώ σ’ ότι αφορά την ποιότητα τα σάκχαρα είναι σε καλό επίπεδο, αλλά δεν υπάρχει πολύ καλή οξύτητα.

«Φέτος τα λευκά θα είναι ‘μαρμελάδες’, λέμε, μεταξύ μας, οι οινολόγοι» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr η Χλόη Χατζηβαρύτη η οποία από το 2017 που επέστρεψε στην Ελλάδα, ύστερα από σπουδές οινολογίας σε Γαλλία και Πορτογαλία ξεκίνησε να φτιάχνει μία νέα σειρά κρασιών χωρίς παρεμβάσεις και να πειραματίζεται με καινούριες οινοποιήσεις, όπως τα petnat (pétillant naturel -φυσικός αφρώδης) και η καρβονική εκχύλιση.

Η ίδια σχολιάζοντας το φετινό τρύγο, επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, «η φαινολική ωρίμανση των σταφυλιών είναι πολύ καλή».

Ο τρύγος με τις ποικιλίες Sauvignon και Ασύρτικο θα ξεκινήσει την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα ενώ σ’ ότι αφορά την ετήσια παραγωγή φιαλών του Κτήματος Χατζηβαρύτη κυμαίνεται στις 70.000 φιάλες. Το Κτήμα εστιάζει την προσοχή του στις ελληνικές ποικιλίες Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο και Ασύρτικο ενώ καλλιεργεί και τις γνωστές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon και Merlot σε μικρότερες εκτάσεις.

Θεσσαλονίκη – Διπλάσια η φετινή παραγωγή

Με σχεδόν διπλάσια παραγωγή σε σχέση μ’ αυτή της περσινής χρονιάς πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17/08 ο τρύγος των λευκών ποικιλιών Ρομπόλα και Μαλαγουζιά στον αστικό αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην περιοχή του Καυταντζογλείου.

Η φετινή παραγωγή είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Ειδικότερα, φέτος συλλέχθηκαν 16 κιβώτια Ρομπόλα από εννέα (9) πέρυσι και 26 κιβώτια Μαλαγουζιά από 14 πέρυσι. Τα λευκά σταφύλια μεταφέρονται στο οινοποιείο του Κτήματος Γεροβασιλείου για να παραχθεί η «Γοργόνα», το κρασί του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο τρύγος των ερυθρών ποικιλιών θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι στη διαδικασία της συγκομιδής ήταν ‘παρών’ και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος είχε αναλάβει και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του αμπελώνα το 2013.

Διαφορετικά τα φετινά «ΒορΟινά»

Σχετικά με την οινική εκδήλωση «Τα ΒορΟινά» που πραγματοποιούν κάθε χρόνο στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης (σ.σ. αρχικά λαμβάνανε χώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους) η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και της νέας ‘κανονικότητας’ που επιβάλλει η πανδημία, δεν θα πραγματοποιηθούν ως είθισται, με την παρουσία των οινοπαραγωγών, για την αποφυγή συνωστισμού.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr η εκδήλωση «Τα ΒορΟινά» θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, στην Α’ προβλήτα του Λιμανιού, με είσοδο κατόπιν κράτησης/πρόσκλησης και τη συμμετοχή έως 200 ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι τις εκδηλώσεις των ΒορΟινών τιμούσαν περισσότερα από 3.500 άτομα, δοκιμάζοντας οίνους και αποστάγματα του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top