Γάλλοι έμαθαν παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια & τα παρουσιάζουν απόψε στη Θεσσαλονίκη

Γάλλοι έμαθαν παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια & τα παρουσιάζουν απόψε στη Θεσσαλονίκη

«Αχ, Τσερκέζα µου γλυκιά, συ µου πήρες την καρδιά, γιαρ, γιαρ, αµάν». Το ρεμπέτικο τραγούδι του 1934, που ερμήνευσε η Ρόζα Εσκενάζυ, τραγουδούν τα 17 μέλη μιας χορωδίας με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία τους δεν είναι Έλληνες, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν έχουν βρεθεί ποτέ πριν στη χώρα μας.

Για να πετύχουν να μάθουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική ωστόσο, αρκούσε η αγάπη τους γι’ αυτήν και η ισχυρή θέληση, κάτι που ενισχύθηκε από πολλές ώρες μαθημάτων στην τεχνική, στο ρεπερτόριο, στην ελληνική γλώσσα και την προφορά.

Όλα αυτά τα διδάχτηκαν στο Διεθνές Ινστιτούτο των Μουσικών του Κόσμου της Μασσαλίας (ΙΙΜΜ) και ήρθαν να τα παρουσιάσουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με μια συναυλία με τίτλο «Τραγούδια της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας», που εντάσσεται στις εκδηλώσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που πραγματοποιεί το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον Μάρτιο, που είναι ο μήνας της Γαλλοφωνίας.

«Η συγκεκριμένη σχολή μεταφέρει κυρίως με προφορικό τρόπο τις παραδόσεις των λαών, όπως περνάνε από γενιά σε γενιά. Ιδρύτρια και πρόεδρός της είναι η Μαργκαρέτ Ντεσνό (Margaret Dechenaux), που ως μουσικός και μάνατζερ σχημάτων στο παρελθόν, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς από κάθε γωνιά του πλανήτη», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η μουσικός και καθηγήτρια στο ΙΙΜΜ Μαρία Σίμογλου.

Η ίδια ήταν δίπλα στην κ. Ντεσνό από το ξεκίνημα του εγχειρήματος πριν από δέκα χρόνια και έφτιαξαν από κοινού το πρόγραμμα σπουδών. «Τα πρώτα χρόνια ξεκίνησε μόνο με σεμινάρια, στη συνέχεια άρχισαν να γίνονται μαθήματα που έπιαναν χρονικά όλο το έτος και στο πλαίσιο της συνεχούς μεταμόρφωσης και βελτίωσής του, στόχος είναι στο εξής οι μαθητές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, να παίρνουν δίπλωμα αναγνωρισμένο από το κράτος», εξηγεί.

Εκτός από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, διδάσκεται η βουλγάρική, η τουρκική, αλλά και μουσικές από Κίνα, Αραβία, Τυνησία, Αλγερία, Κούβα, Αργεντινή, Ισπανία, Πορτογαλία, Μογγολία, Ινδία κ.α., με δασκάλους που προέρχονται από τις χώρες αυτές και ζουν σήμερα στη Μασσαλία. «Οι μαθητές είναι κυρίως ενήλικες, αν και πρόσφατα ήρθε μία κοπέλα που είναι σχεδόν 17 ετών. Δεν έχουν όλοι τους γνώσεις μουσικής, αφού δεν είναι απαραίτητο να μπορούν να διαβάζουν μία παρτιτούρα. Συγκεκριμένα στο δικό μου τμήμα μαθαίνουμε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, αλλά και ρυθμούς, όπως τα 7/8 και τα 9/8, που δεν υπάρχουν στη Γαλλία», επισημαίνει η κ. Σίμογλου.

Από τους σχεδόν είκοσι Γάλλους που μαθαίνουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική στο ΙΙΜΜ, περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη και παρακολουθούν σχετικό masterclass που θα διεξάγεται από τις 9 Μαρτίου στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Κρατικού Ωδείου, υπό τις οδηγίες της Μαρίας Σίμογλου και με τη συμμετοχή των μουσικών Ευγένιου Βούλγαρη, Γιάννη Διονυσίου και Ιάκωβου Μωυσιάδη.

«Ο Ευγένιος Βούλγαρης παρουσιάζει τη θεωρία της παραδοσιακής μουσικής και εξηγεί πώς μπορούμε να κινηθούμε στους διαφορετικούς “δρόμους” αυτής και ο Γιάννης Διονυσίου κάνει αυτοσχεδιασμό πάνω στους “δρόμους” που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα στα παραδοσιακά και λαϊκά ρεμπέτικα. Νομίζω ότι οι μαθητές μας ήταν απαραίτητο να έρθουν στην Ελλάδα για να δουν από κοντά πώς ζούμε, πώς τραγουδάμε, πώς επικοινωνούμε και πώς παίζουμε μουσική», αναφέρει η κ. Σίμογλου.

Το προϊόν του masterclass θα το παρουσιάσουν στη συναυλία που θα δοθεί -σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και την Πολυρρυθμία- σήμερα στις 19:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στην Αίθουσα Αλλατίνη – Ντασώ, με ελεύθερη είσοδο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Σε ανακριτή ο 48χρονος που έριξε νέφτι και οινόπνευμα στη συγκάτοικο του

7th Health Innovation Conference: «Καινοτομία στην Υγεία: Η Αξία, τα Εμπόδια και οι συναρπαστικές Προοπτικές»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top