Μελέτη ΟΕΕ: Το 82% της κατανάλωσης ενέργειας από ρυπογόνα καύσιμα (ΦΩΤΟ)

Μελέτη ΟΕΕ: Το 82% της κατανάλωσης ενέργειας από ρυπογόνα καύσιμα (ΦΩΤΟ)

Την μελέτη “Ενεργειακή κρίση και ελληνική οικονομία” παρουσίασε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο συνεδριακό κέντρο “Νικόλαος Γερμανός” στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, αναλύοντας ενδελεχώς όλα τα στοιχεία της στρατηγικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου 

Δείτε live την παρουσίαση της μελέτης

Ζέρβας: Ίσως η ενεργειακή κρίση λειτουργήσει όπως η πανδημία

Την εκδήλωση αρχικά χαιρέτισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέροντας ότι “το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης μας αφορά όλους και έρχεται τώρα να απασχολήσει σοβαρά του δήμους και γενικά την αυτοδιοίκηση η εύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση του, σε συνολικό επίπεδο”, ενώ συμπλήρωσε εμφανώς αισιόδοξος ότι ίσως η ενεργειακή κρίση να λειτουργήσει όπως η πανδημία με την ψηφιακή διακυβέρνηση και οδηγήσει σε ενεργειακά αυτόνομες πόλεις.

Η μεγαλύτερη στήριξη από ευρωπαϊκή ένωση στην Ελλάδα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας επισήμανε τα εξής: “Το ΟΕΕ ως συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας για θέματα οικονομίας προσπαθώντας να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο καταθέτει σήμερα μια μελέτη για την ενεργειακή κρίση και την πληθωριστική κρίση που επέφερε αυτή στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας”, ενώ επιπλέον επισήμανε ότι “η Ευρώπη βιώνει τις μεγαλύτερες συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία. Στην ίδια κατεύθυνση και η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή αύξηση των τιμών. Ωστόσο από τις 21 Σεπτεμβρίου του 2021 έως τις 22 Ιουλίου του 2022 η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από όλα τα κράτη μέλη”.

Άμεση μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων

Επιπροσθέτως ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι “το 82% της κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από ρυπογόνα καύσιμα (31% πετρέλαιο, το 24%,5% φυσικό αέριο, 27% άνθρακας) και μόνο το 6,7% προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές. Οπότε κατανοούμε ότι ο άμεσος στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και φυσικά η απεξάρτηση τις επόμενες δύο δεκαετίες από το ρωσικό φυσικό αέριο”.

Επισήμανε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου κατέθεσαν σοβαρές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το πλαφόν στις τιμές, οι κοινές προμήθειες και οι παρεμβάσεις στα χρηματιστήρια ενέργειας.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκε από 145 bcm το 2015 σε 94 το 2021 (ποσοστό 35%) , με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία.

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι η Κίνα κυριαρχεί στον τομέα των ανανεώσιμων και κατασκευάζει το 50% των ανεμογεννητριών, το 66% των φωτοβολταϊκών και το 90% των φωτοβολταϊκών. Πρόσθεσε, ότι μελέτη του ΟΗΕ του 2021 προβλέπει ότι θα αυξηθεί κατά πολύ η κατανάλωση φυσικού αερίου το 2040, οπότε για τα επόμενα 20 χρόνια, οι χώρες που έχουν υδρογονάνθρακες, έχουν κάθε λόγο να τους αξιοποιήσουν. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είπε ότι η αρμόδια αρχή έχει προσδιορίσει 30 γεωλογικούς στόχους στο Ιόνιο και νότια και δυτικά της Κρήτης και υπό την προϋπόθεση ότι 1 στις 4 γεωτρήσεις θα είναι επιτυχής, μπορούν να αντληθούν 12 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, υπογράμμισε ότι είναι πιθανόν, για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, να μην υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση στην ενεργειακή κρίση.

Ακόμη, ανάφερε ότι η διατήρηση των επιδοτήσεων από τον κρατικό Προϋπολογισμό σε ένα περιβάλλον ακόμα υψηλότερων τιμών ενέργειας, για μια παρατεταμένη περίοδο, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Η επίλυση της ενεργειακής κρίσης δεν περνάει μόνο μέσα από τα επιδόματα και τη στήριξη, αλλά και μέσα από τη ρυθμιστική παρέμβαση στο μοντέλο της αγοράς ενέργειας που έχει εξαντλήσει τα όριά του, είπε ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας, Νικόλαος Φαραντούρης.

Ομιλητές:
Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής και πρ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νικόλαος Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet
Εισαγωγική Τοποθέτηση: Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος ΟΕΕ
Χαιρετίζει: Βασίλης Γεωργιάδης, Πρόεδρος Π.Τ. Κεντρικής Μακεδονίας
Συντονίζει: Νεκτάριος Νώτης, Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΕΒΕΘ : Εκδήλωση με Enterprise Greece και ECG για τις εξαγωγές

Η ΠΚΜ στηρίζει το σχολικό μπαζάρ του «Μake a wish -Kάνε μια ευχή Ελλάδος»

Ι. Κοσμοπούλου: Τα παιδιά πρέπει να διατηρούν την αισιοδοξία τους και να έχουν το σχολείο ως την πιο όμορφη ανάμνηση

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top