Δημόπουλος: Παρενέργειες και 2η δόση εμβολίου

Δημόπουλος: Παρενέργειες και 2η δόση εμβολίου

Την ανάγκη για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη επίτευξης συλλογικής ανοσίας το συντομότερο δυνατό.

«Δεν είναι λόγος να μην κάνεις το εμβόλιο αν έχεις μυοπλασία ή διαβήτη, αυτές, είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν» ξεκαθάρισε ο κ. Δημόπουλος.

«Εμβόλια που έχουν σχέση με τον αδενοϊό όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson στον γενικό πληθυσμό έχει διαπιστωθεί ένα σύνδρομο πολύ σπάνιο που σχετίζεται με χαμηλά αιμοπετάλια και θρομβώσεις περίπου σε 1 στις 200.000 ή στις 300.000 εμβολιασμούς. Σε νεαρότερες ηλικίες και σε γυναίκες μπορεί να είναι 1 στις 100.000. Εξαιρετικά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, καμία δεν θέλουμε να συμβεί σε κανέναν άνθρωπο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στον εμβολιασμό και να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία» σημείωσε μιλώντας στον Σκάι.

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι κατά 80% οι ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρούνται με την πρώτη δόση. «Σχεδόν σίγουρο ότι όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχει πρόβλημα με τη δεύτερη» διαβεβαίωσε.

Για τους μαθητές ανέφερε ότι στις ΗΠΑ έχει προχωρήσει η διαδικασία, έχει πάρει έγκριση ο εμβολιασμός για τις ηλικιακές ομάδες μέχρι τα 18. «Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ληφθούν αποφάσεις για τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, σε συνάρτηση με το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, μιλάμε για εμβολιασμούς με Pfizer και Moderna», εξήγησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Πηγή: skai.gr

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ