Κορωνοϊός: Δεν φτάνουν τα ψυγεία για τους νεκρούς

Κορωνοϊός: Δεν φτάνουν τα ψυγεία για τους νεκρούς

Ρεπορτάζ: Στέλλα Βενέρη

Δεκάδες διασωληνωμένοι καθημερινά δίνουν μάχη μέσα από τις ΜΕΘ. Άλλοι τα καταφέρνουν και κάποιοι άλλοι δυστυχώς τελικά παίρνουν εξιτήριο… από τη ζωή. Και μέσα στο βαρύ κλίμα του πένθους, η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός απέναντι στους νεκρούς χάνονται, καθώς πολλά θύματα covid-19 μένουν… εκτός ψυκτικών θαλάμων.

Τους φόβους του να μην «αγγίξουμε το φαινόμενο του Μπέργκαμο» εξέφραζε ήδη από τον Μάρτιο ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Κηδειών Ελλάδος, Νικόλαος Αγγελέτος. Μιλώντας στο GRTimes.gr, καταγγέλλει την κυβέρνηση για την απαξίωση που έχει δείξει απέναντι στους νεκρούς, για την αδιαφορία απέναντι στην προβλεπόμενη διαδικασία τοποθέτησης των πτωμάτων σε ψυκτικούς θαλάμους μέχρι τη ταφή τους. «Όσον αφορά την κρατική υποδομή που υπάρχει στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι άξια συγχαρητηρίων. Θέτουν πάνω απ’ όλα το ύψιστο καθήκον τους και σε δεύτερο επίπεδο τον εαυτό τους. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή για τη φιλοξενία των σωρών από covid-19, όσον αφορά στους ψυκτικούς θαλάμους».

Επιστολές σε βουλευτές, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να έχουν σταλθεί, αλλά απάντηση ακόμα να λάβουν, αναφέρει ο κ. Αγγελέτος. «Και παρόλο που τους είχαμε αναφέρει ότι το κόστος δημιουργίας των ψυκτικών θαλάμων θα ήταν εξ ολοκλήρου δικό μας, δεν απάντησαν, όπως όφειλαν. Γιατί και αυτοί οι άνθρωποι που φεύγουν από τη ζωή έχουν δικαίωμα σε μια πολιτισμένη κηδεία».

Η συζήτηση όμως, για τον κ. Αγγελέτο, δεν σταματά απλά στην αξιοπρέπεια απέναντι στους νεκρούς. «Μια σωρός μολυσμένη από κορωνοϊό αποτελεί κίνδυνο. Είναι άμεσα μεταδιδόμενο το νόσημα στο οποίο εκτιθόμαστε ως λειτουργοί. Με το κράτος, παράλληλα, να μην θέλει να μεριμνήσει. Οι κανόνες που ακολουθούμε είναι συγκεκριμένοι και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Όλη η διαδικασία πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό που προμηθευόμαστε μόνοι μας. Είμαστε η μοναδική χώρα του κόσμου όπου δεν υπάρχει επάρκεια ψυκτικών θαλάμων για νεκρά σώματα» τονίζει ο πρόεδρος.

Κατά μέσο όρο κάθε νοσοκομείο διαθέτει οκτώ με εννέα ψυγεία για τη τοποθέτηση των νεκρών σωμάτων. Τα θύματα στην Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία, με τη λίστα «αναμονής» για τους θαλάμους να μακραίνει. «Όταν έχουμε πάνω από 10-12 περιστατικά θανάτων καθημερινά, που θα μπορέσουμε να τα τοποθετήσουμε όλα; Και δεν είναι μόνο οι θάνατοι που καταγράφονται στα νοσοκομεία. Οικογένειες μάς ενημερώνουν ότι απεβίωσε δικός τους άνθρωπος από κορωνοϊό. Που να το μεταφέρω εγώ αυτό το σώμα, όταν τα νοσοκομεία είναι πλήρη και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ούτε ακόμα και τα δικά τους περιστατικά; Αναγκαστικά, η σωρός μένει εκτός ψυγείου».

Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελέτος αναφέρει πως αν άμεσα δεν υπάρξει μέριμνα από τη μεριά του κράτους, ενδεχομένως να κινηθούν νομικά και να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

83 ταφώνες με περιστατικά covid-19 στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη έχουν ταφεί σε απομακρυσμένο χώρο στα κοιμητήρια Αναστάσιος του Κυρίου, μέχρι στιγμής 83 νεκροί, που απεβίωσαν λόγω κορωνοϊού. Από τα τέλη Μαρτίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε δώσει εντολή να δημιουργηθεί ειδικός χώρος για τα περιστατικά covid-19, αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής.

Κατά μέσο όρο, καθημερινά θάβονται έξι νεκροί. Ξεκινώντας τον Μάρτιο, είχαν δημιουργηθεί 50 ταφώνες, ένας προγραμματισμός που αποδείχθηκε «σωτήριος», όπως λέει ο κ. Αβαρλής. «Στο πρώτο κύμα, ευτυχώς, δεν είχαμε πολλά κρούσματα, ωστόσο τώρα βλέπουμε τη ραγδαία αύξηση. Αν δεν είχε γίνει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, θα είχε δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Σκοπεύουμε να φτάσουμε τους 150. Από τη στιγμή που έχεις βρει τον εργολάβο και έχεις και τον χώρο, είναι εύκολο να ανοίξει ένας ταφώνας, μέσα σε μισή ώρα. Αυτή τη στιγμή, έχουμε 83 νεκρούς από τη περίοδο του Μαρτίου, προχωράμε σε άνοιγμα καινούργιων ταφώνων. Υπολογίζουμε να δημιουργηθούν συνολικά 250». Οι συγκεκριμένοι ταφώνες θα μείνουν “σφραγισμένοι” για τα επόμενα δέκα χρόνια, όπως προβλέπεται στα πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης και του δημάρχου, αυτή τη στιγμή το κοιμητήριο δέχεται περιστατικά covid-19 και από άλλες πόλεις. «Ελπίζουμε να σταματήσει αυτή η έξαρση του κορωνοϊού. Αν καλυφθούν τελικά και οι 250 ταφώνες, τότε θα αναζητήσουμε άλλον χώρο. Μακάρι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, ζήτημα να είχαμε θάψει δέκα άτομα. Τώρα είναι η ιστορία» λέει καταλήγοντας ο κ. Αβαρλής.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top