Μέτρο για vouchers ζητάνε οι τουριστικοί πράκτορες – σε αναμονή Π.Ν.Π.

Μέτρο για vouchers ζητάνε οι τουριστικοί πράκτορες – σε αναμονή Π.Ν.Π.

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Την  οριζόντια υϊοθέτηση του voucher για τις τουριστικές επιχειρήσεις , με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί σήμερα ή αύριο, αναμένει η FedHATTA, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού.

Όπως είπε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της FedHATTA κ. Λάζαρος Τσιλίδης, οι τουριστικοί πράκτορες έχουν βρεθεί ανάμεσα σε συμπληγάδες ,  μεταξύ πελατών και προμηθευτών, καθώς οι πελάτες που είχαν προπληρώσει οργανωμένες εκδρομές και ταξίδια, ζητάνε επιστροφές χρημάτων, όταν από την άλλη πλευρά, ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες και ειδικά οι low cost, αρνήθηκαν refunds ακόμη και για σχολικές εκδρομές, με εξαίρεση τις ελληνικές εταιρείες Aegean και Εllinair.

«Τα Γραφεία δεν έχουν τα χρήματα των πελατών τους, γιατί με αυτά έκαναν τις κρατήσεις για αεροπορικά εισιτήρια και δωμάτια σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Η Ελλάδα, θα πρέπει να κάνει ότι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή να δώσει με το voucher περιθώριο χρόνου στα Τουριστικά Γραφεία να διαχειριστούν την κατάσταση και να αποφύγουν την πτώχευση. Από μία πτωχευμένη επιχείρηση οι πελάτες θα βγούνε μόνο ζημιωμένοι, ενώ με το voucher που είναι ένα πιστωτικό σημείωμα το οποίο μπορεί να καλύπτεται και με κάποια εγγύηση, θα κάνουν το ταξίδι τους σε επόμενο κατάλληλο χρόνο», εξήγησε ο κ. Τσιλίδης.

λυσανδρος-τσιλιδης

Σημειώνεται ότι ως τώρα δέκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πολωνία έχουν με αποφάσεις των κυβερνήσεών τους, στηρίξει τον τουριστικό κλάδο μέσω των υποσχετικών, των vouchers.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, υποστήριξε πως οι χρονικές μεταθέσεις είναι δυνατές και για τις σχολικές εκδρομές, ενώ υπογράμμισε πως το Υπουργείο Παιδείας, που στο τέλος Φεβρουαρίου διέταξε την αναστολή τους, θα πρέπει να συμβάλλει με κάποιο τρόπο για την κάλυψη της ζημίας ή έστω μέρους της.

Ο κ. Τσιλίδης επαίνεσε τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες για τη στάση που τήρησαν, όταν οι low cost – Ryanair και EasyJet- αρνήθηκαν επιστροφές χρημάτων, ενώ σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, είπε ότι στο σύνολό τους ακόμη και για τις εκδρομές μαθητών, αρνήθηκαν να επιστρέψουν χρήματα. «Όπως κάθε χρόνο συνηθίζουν να κάνουν, τα χρήματα που προκαταβάλλονται τα κάνουν προμήθειες ή επιδιορθώσεις και βαφές, επιδεικνύοντας έτσι μία καταχρηστική συμπεριφορά».

Vouchers με ισχύ ως τέλος 2021 τουλάχιστον

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης κ. Βύρων Θεολόγης, μιλώντας στο GRTimes.gr υποστήριξε ότι το μέτρο για τα vouchers που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021. Όσον αφορά τις σχολικές εκδρομές, οι περισσότερες από τις οποίες γίνονται μέσα στο Μάρτιο, δεν έχουν γίνει επιστροφές χρημάτων.

Σημειώνεται ότι η απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας για αναστολή των σχολικών εκδρομών ανακοινώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, αρκετά πριν την ανακοίνωση των μέτρων προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Ο θεσμός των σχολικών εκδρομών

Τη μεγάλη σημασία προστασίας του θεσμού των σχολικών εκδρομών, τόνισε ο τουριστικός πράκτορας κ. Πασχάλης Γερεμπακάνης, εταίρος του «Grecos Travel», μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του οποίου αφορά τη διοργάνωση σχολικών εκδρομών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

«Μας ενδιαφέρει  να μη πληγεί ο θεσμός, να προστατευθεί η αξιοπιστία των Τουριστικών Γραφείων, να ξέρουν μαθητές και γονείς ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους και πως με το voucher , που είναι μία διατακτική, θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν αυτή την εκδρομή μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και να λάβουν τις υπηρεσίες που είχαν πληρώσει».

Το συνολικό μέγεθος των ακυρώσεων που αφορά σχολικές εκδρομές είναι πολύ μεγάλο, ενώ οι δικαιούχοι δεν έχουν ακόμη καταγραφεί. Να σημειωθεί ότι μόνο το «Grecos Travel», για την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου είχε διοργανώσει εκδρομές. 3ήμερες- 4ήμερες, για περίπου 4.000 μαθητές.

Κατά τον κ. Θεολόγη, οι ακυρώσεις σχολικών εκδρομών σε αυτό το κρίσιμο διάστημα, αφορούν τουλάχιστον 8.000 μαθητές σε Μακεδονία και Θράκη.

Καταλήγοντας ο κ. Γερεμπακάνης έκανε μία ακόμη σημαντική επισήμανση, λέγοντας ότι οι σχολικές εκδρομές τροφοδοτούν με έσοδα τις τοπικές οικονομίες πολλών περιοχών της χώρας μας (π.χ. Κέρκυρα, Ιωάννινα, νησιά), όπου ξενοδοχεία ανοίγουν από το Μάρτιο ακριβώς για να φιλοξενήσουν μαθητές, οι οποίοι με την κίνηση που δημιουργείται, δίνουν πρόσθετη δουλειά και έσοδα σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top