Το αρνάκι του Πάσχα και η…ανάσταση του κτηνοτρόφου

Το αρνάκι του Πάσχα και η…ανάσταση του κτηνοτρόφου

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Το δικό τους οικονομικό….γολγοθά θα ζήσουν φέτος το Πάσχα οι κτηνοτρόφοι, καθώς το κλείσιμο των αγορών της Ιταλίας και της Ισπανίας αφαιρεί περίπου το 40% των πωλήσεων, από εξαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος, ενώ θα είναι αναπόφευκτη και η μείωση της κατανάλωσης στο εσωτερικό, αφού ο κορωνοϊός θα κρατήσει τους Έλληνες στο σπίτι και τις σούβλες, φυλαγμένες στις αποθήκες.

Οι τιμές παραγωγού δεν έχουν ακόμη κριθεί, αλλά είναι βέβαιο ότι «η φετινή χρονιά θα είναι του καταναλωτή και όχι του παραγωγού», όπως είπε στο GRTimes.gr o πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης και γεν. γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών κ. Σάββας Κεσίδης.

Οι έμποροι, φέτος, είναι ακόμη συγκρατημένοι στο κλείσιμο παραγγελιών καθώς οι εξαγωγές έχουν σκαλώσει, ενώ όλα δείχνουν και μείωση της κατανάλωσης από τα ελληνικά νοικοκυριά, σε μία αγορά ήδη επιβαρυμένη λόγω των τουριστικών καταλυμάτων που θα είναι κλειστά ως το τέλος Απριλίου.

Για τα επίπεδα διαμόρφωσης των τιμών παραγωγού, με ασφάλεια θα μπορεί κάποιος να μιλήσει το Σάββατο του Λαζάρου, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν, όπως κάθε χρονιά συνηθίζεται, τα λεγόμενα παζάρια. Σε αυτά τα  μικρά χρηματιστήρια που γίνονται σε πλατείες και καφενεία κτηνοτροφικών περιοχών, συγκεντρώνονται παραγωγοί, έμποροι και κρεοπώλες για να συμφωνήσουν ποσότητες και τιμές.  Με όσα ισχύουν ως σήμερα κι’ αν δεν υπάρξουν ανατροπές λόγω Covid 19, τα παζάρια αυτά είναι προγραμματισμένα για  την Τρίτη 7/4 στο Λαγκαδά, την Πέμπτη 9/4 στη Δράμα και το Σάββατο 11/4 στο Κιλκίς.

Βεβαίως, πολλοί χονδρέμποροι, αλυσίδες λιανεμπορικές, κρεοπώλες, έχουν ήδη κάνει απευθείας επαφές με παραγωγούς και έχουν συμφωνήσει ποσότητες και τιμές.

Χρονιά του καταναλωτή κι’ όχι του παραγωγού

Παρότι ακόμη μας χωρίζουν δέκα ημέρες από το Μεγαλοβδόμαδο, είναι βέβαιο ότι ο κλάδος κρέατος και πιο συγκεκριμένα του αιγοπρόβειου, θα περάσει φέτος δύσκολη χρονιά, λόγω μειωμένης ζήτησης. Φέτος θα υπάρχει υπερεπάρκεια κρέατος και σε χαμηλές τιμές.

Με τις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας κλειστές, χάνεται το 40% των πωλήσεων που αφορούσε, προηγούμενες χρονιές, εξαγωγές. Αλλά η ζήτηση θα είναι μειωμένη και στην εσωτερική αγορά αφού έχει απαγορευτεί η Πασχαλινή έξοδος λόγω κορωνοϊού.

Για τον αιγοτρόφο και προβατοτρόφο της βόρειας Ελλάδας το πλήγμα θα είναι μεγάλο, αφού σε αυτές τις περιοχές της χώρας εκτρέφεται το 60% αιγών και προβάτων.

Σημειώνεται ότι στο σύνολο της χώρας εκτράφηκαν για εξαγωγές και εσωτερική αγορά περί τα 2,3 εκατ. αμνοερίφια, από τα οποία περίπου τα μισά βρίσκονται ακόμη στα χέρια των κτηνοτρόφων, ενώ χονδρέμποροι, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες, δέχονται ακυρώσεις παραγγελιών.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς κρέατος, τη μεγαλύτερη πίεση συνεπεία της υπερπροσφοράς, θα τη δεχθεί ο παραγωγός, που πιθανότατα θα δει την τιμή να πέφτει ως και κατά 30%, δηλαδή ως και κοντά στα 4ευρώ/κιλό. Μένει να δούμε αν αυτή η μείωση αντικατοπτριστεί στις τιμές λιανικής, αλλά το κυριότερο θα είναι η στήριξη του ο κτηνοτροφικού κλάδου, ο οποίος πλήττεται επί σειρά ετών από τις γνωστές «ελληνοποιήσεις» και τις χαμηλές τιμές παραγωγού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top