Στο «κυνήγι» της αφρικανικής πανώλης

Στο «κυνήγι» της αφρικανικής πανώλης

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Στη μάχη ενάντια στην αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει ριχτεί η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ).

Με το επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου να έχει εντοπιστεί στα όρια της αρμοδιότητάς της, η ομοσπονδία έχει εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε να βοηθήσει τις κρατικές υπηρεσίες να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού.

«Ως Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης μόλις το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αμέσως σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές και τις δασικές υπηρεσίες κάναμε σεμινάρια σε όλους τους συλλόγους στην περιοχή ευθύνης μας, σε όλους τους κυνηγούς που ασχολούνται με τη θήρα του αγριόχοιρου, για τα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να λαμβάνονται.

Δώσαμε σαφείς οδηγίες να τηρούνται όλα τα μέτρα κι αυτό το ελέγχουμε με τους θηροφύλακες και με τους κατά τόπους επιστημονικούς συνεργάτες που έχουμε», είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιάννης Πολυχρόνης.

Σημαντική συμβολή στον εντοπισμό νεκρών αγριόχοιρων

Οι συνολικά 63 θηροφύλακες, οι επτά επιστημονικοί συνεργάτες και τα περίπου 40.000 μέλη των συλλόγων της ομοσπονδίας συνδράμουν τις αρμόδιες υπηρεσίες να εντοπίσουν νεκρά ζώα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ δραστηριοποιούνται καθημερινά στην ύπαιθρο με κυλιόμενο ωράριο, ενώ οι επιστημονικοί συνεργάτες της είναι ενήμεροι και οι κυνηγοί ευαισθητοποιημένοι, ώστε να πράξουν αυτά που πρέπει σε περίπτωση που εντοπίσουν νεκρό αγριόχοιρο.

«Οι οδηγίες που έχουμε δώσει είναι, αν εντοπίσουν νεκρό αγριόχοιρο, να ειδοποιήσουν αμέσως την κατά τόπους κτηνιατρική υπηρεσία, ώστε να πάρουν δείγμα από το ζώο και να το στείλουν στο ειδικό εργαστήριο στην Αθήνα», ανέφερε ο κ. Πολυχρόνης.

Κατά την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο, που για την περίπτωση του αγριόχοιρου διήρκεσε από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου, τα μέλη της ομοσπονδίας εντόπισαν επτά νεκρά ζώα. Επιπλέον, τα συνεργεία δίωξης έστειλαν συνολικά 185 δείγματα από θηρευμένους αγριόχοιρους για έλεγχο. Σε όλες τις περιπτώσεις οι εργαστηριακοί έλεγχοι ήταν αρνητικοί ως προς την αφρικανική πανώλη.

Προτάσεις για αποτελεσματικότερο έλεγχο

Για τον καλύτερο έλεγχο των πληθυσμών των αγριόχοιρων η ΚΟΜΑΘ έχει καταθέσει από τον περασμένο Αύγουστο στα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τη ρυθμιστική για το κυνήγι και με τα συνεργεία δίωξης των αγριόχοιρων.

«Υπάρχουν καταφύγια άγριας ζωής, όπου απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα, τα οποία βρίθουν από αγριόχοιρους και μάλιστα ημίαιμους. Επίσης, υπάρχουν απαγορεύσεις σε περιοχές για συγκεκριμένο διάστημα, που φτάνει ακόμα και τα πέντε χρόνια.

Εμείς προτείναμε, όπως άλλωστε προβλέπεται από σχετική υπουργική απόφαση, να δραστηριοποιηθούν τα συνεργεία δίωξης, τα οποία λειτουργούν με έγκριση του συντονιστή και της δασικής υπηρεσίας, μέσα στα καταφύγια, έτσι ώστε και δείγματα να παίρνουμε, αλλά και να υπάρχει κάποια ρύθμιση του πληθυσμού», εξήγησε ο πρόεδρος, ο οποίος επισήμανε πως στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση προβλέπεται ασφάλιση για όσους συμμετέχουν στα συνεργεία, αλλά μόνο για αστική ευθύνη έναντι τρίτων και όχι για ατύχημα.

«Οι προτάσεις μας ήταν απόσταγμα επιστημονικών θέσεων, όμως καμία δεν εισακούστηκε. Εμείς ως κυνηγετικές οργανώσεις παρέχουμε, σύμφωνα και με τον δασικό κώδικα, αρωγή δημοσίου οφέλους. Όμως όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσει η δημόσια διοίκηση», κατέληξε.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top