Τρόφιμα και διατροφικές επιλογές: Οδηγός για συνήθειες «φιλικές» προς το περιβάλλον

Τρόφιμα και διατροφικές επιλογές: Οδηγός για συνήθειες «φιλικές» προς το περιβάλλον

Η μαζική παραγωγή τροφίμων αναπόφευκτα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Παντού στον πλανήτη ξεφυτρώνουν εργοστασιακές μονάδες παραγωγής πληθώρας φαγητού, πολύ περισσότερου από αυτό που μπορεί να καταναλώσει η ανθρωπότητα, με αποτέλεσμα περισσότερο από το 1/3 της παραγωγής τροφίμων να απορρίπτεται καθημερινά.

 

Επιμέλεια κειμένου Έλενα Γεράνη

 

Με μία γρήγορη σκέψη, λοιπόν, μπορούμε να καταλάβουμε, ότι το πρόβλημα μέχρι στιγμής είναι διπλό: Η υπερβολικά μεγάλη παραγωγή τροφίμων, η οποία έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και η επακόλουθη απόρριψη μεγάλου μέρους της παραγωγής, παράγοντας που συμβάλει στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

Είναι, όμως, οι διατροφικές μας συνήθειες, οι οποίες έχουν αρνητικό περιβαλλοντικό στίγμα, θα αναρωτιόταν εύλογα κανείς, ή η απληστία των εταιρειών και κρατών που επιτρέπουν την αλόγιστη παραγωγή;  Η αλήθεια είναι πως τα μεγάλα κεφάλαια έχουν και μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.
Ωστόσο, είναι καλό να ακολουθούμε και στην πράξη το γνωστό ρητό «γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο» και να κάνουμε τις διατροφικές μας συνήθειες περισσότερο «φιλικές» προς το περιβάλλον.

Πρέπει να γίνει γνωστό, πως οι καθημερινές διατροφικές μας επιλογές μπορούν επηρεάσουν την βιωσιμότητα της γενικής παραγωγής τροφίμων. Έτσι, πρέπει να καταναλώνουμε και να αγοράζουμε υπεύθυνα, έχοντας γνώση των επιπτώσεων που έχουν οι επιλογές μας. Δεν χρειάζεται να απαρνηθούμε το κρέας ή τα ζωικά προϊόντα, να γίνουμε όλοι vegan ή vegetarian, για να κάνουμε την θετική αλλαγή. Χρειάζεται απλά να ενημερωνόμαστε και να σεβόμαστε τα τρόφιμα, γνωρίζοντας πως με κάθε μας επιλογή αφήνουμε το δικό μας στίγμα στο περιβάλλον.

Διαβάστε παρακάτω, για να δείτε πως να γίνετε ένα «ηθικό» παμφάγο!

Φαινόμενο του θερμοκηπίου: Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της αλόγιστης εργοστασιακής παραγωγής τροφίμων είναι η αύξηση των αερίων θερμοκηπίου. Η παραγωγή τροφίμων και οι τεράστιες εκτάσεις υγειονομικής ταφής των τροφίμων, που απορρίπτουμε καθημερινά, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ¼ των παγκόσμιων εκπομπών αερίων. Τα αέρια του θερμοκηπίου (μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα, οξείδιο του αζώτου και φθοριούχα αέρια) είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη.

Στην κατηγορία αυτή, η παραγωγή ζωικών τροφών και προϊόντων αλιείας έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο, με ποσοστό που ξεπερνά το 30% των συνολικών εκπομπών αερίων της γενικής παραγωγής τροφίμων του πλανήτη. Γνωρίζοντας, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία, κατανοούμε πως η υπερβολική κατανάλωση κρεάτων – και γενικότερα ζωικών προϊόντων- έχει αρνητικό αντίκρισμα όχι μόνο στον οργανισμό μας, αλλά και στο περιβάλλον.

Αλόγιστη χρήση νερού: Μπορεί στους περισσότερους- ευνοημένους- από εμάς, η παροχή νερού να αποτελεί δεδομένο αγαθό. Όποτε και αν θελήσουμε, ανοίγουμε την βρύση του σπιτιού μας και αμέσως καταφθάνει καθαρό νερό. Δεν ισχύει το ίδιο προνόμιο σε όλον τον πλανήτη. Πολλές περιοχές του κόσμου αντιμετωπίζουν την έλλειψη νερού καθημερινά, την ίδια ώρα του το 70% του γλυκού νερού παγκοσμίως καταναλώνεται στην καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων. Πολλά γεωργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων, ξηρών καρπών και ψάρια εκτροφής, χρειάζονται πολλαπλάσιες τιμές του βάρους τους σε νερό για την παραγωγή τους.

Γίνεται έτσι αντιληπτό, πως πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές καλλιέργειες είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.  Η αξία της τοπικής αγοράς: Η επιλογή των τοπικών μας προϊόντων έχει πολλά οφέλη. Ωστόσο, εδώ θα αναφερθούμε σε μερικά, περισσότερο σχετικά με το περιβάλλουν.

Όσον αφορά την μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος άνθρακα στον πλανήτη, η επιλογή τοπικών και εποχιακών τροφών, είναι σίγουρα μια λογική πρόταση.  Επιλέγοντας την τοπική αγορά (ευτυχώς στην Ελλάδα δεν είναι είδος υπό εξαφάνιση) κυρίως για τα εποχιακά προϊόντα, για φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά κ.ά, που έχουν σύντομη διάρκεια ζωής, αποτρέπουμε τις συχνές υπερατλαντικές μεταφορές τροφίμων, που συμβάλλουν σημαντικά στην εκπομπή αερίων. Η τοπική αγορά μπορεί να μειώσει σημαντικά τις ακατάπαυστες μεταφορές προϊόντων μέσω ξηράς, θάλασσας αλλά και τις αερομεταφορές μεταξύ χωρών, οι οποίες έχουν τεράστιο αρνητικό στίγμα στο περιβάλλον.

Την επόμενη φορά στο super market ή καλύτερα στο τοπικό παντοπωλείο ή την λαϊκή αγορά, σκεφτείτε περισσότερο το αντίκρισμα στον πλανήτη. 

Zero food waste: Μαθαίνω να σέβομαι το φαγητό και να μην κάνω άσκοπη σπατάλη.
1. Σωστή συντήρηση τροφών, για να μην αλλοιώνονται και απορρίπτονται άδικα.
2. Αγοράζω ακριβώς την ποσότητα τροφίμων που θα χρειαστώ για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. – Δεν κάνω αλόγιστες αγορές.
3. Ελέγχω πάντοτε την ημερομηνία λήξης των τροφίμων, πριν την αγορά.
4. Πριν βιαστώ να απορρίψω ορισμένες τροφές και αποφάγια, όπως σπόρους, φλούδες, κόκαλα κ.ά, ας σκεφτώ μήπως μπορώ να τα αξιοποιήσω διαφορετικά.
5. Γίνομαι περισσότερο δημιουργικός στις συνταγές μου, ώστε να χρησιμοποιώ όλα τα προϊόντα που υπάρχουν στην κουζίνα μου.
6. Είμαι προσεκτικός στις συσκευασίες τροφών. Όταν αγοράζω χύμα λαχανικά και φρούτα δεν χρειάζεται να τα τυλίγω με περιττές πλαστικές σακούλες. Επιλέγω μια χάρτινη σακούλα για όλα τα τεμάχια.
7. Δημιουργώ το δικό μου σύστημα οργάνωσης στο ψυγείο και τα ντουλάπια, ώστε να γνωρίζω τι προϊόντα έχω.

Με λίγα λόγια, ας γίνουμε περισσότερο δημιουργικοί, ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον και το φαγητό. Μην βιαζόμαστε να απορρίπτουμε τροφές, όταν υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Ας δημιουργήσουμε την δική μας κυκλική οικονομία στο σπίτι και την κουζίνα, επηρεάζοντας θετικά το περιβάλλον.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top