Ξύδι μηλίτη: Τι είναι και ποια του διατροφικά του οφέλη

Ξύδι μηλίτη: Τι είναι και ποια του διατροφικά του οφέλη

Το ξύδι μηλίτη έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τα τελευταία χρόνια και πολλοί δείχνουν να το προτιμούν σε σχέση με το κλασικό ξύδι σταφυλιών.

 

Της Έλενας Γεράνη

 

Στην πραγματικότητα, το ξύδι μήλου είναι ένα γνωστό προϊόν εδώ και χιλιάδες χρόνια, το οποίο έχει ιδιαίτερη ιστορία στην εμπειρική φαρμακευτική των παλαιότερων εποχών. Σήμερα, αποτελεί ένα προϊόν που περιορίζεται κυρίως στα όρια της μαγειρικής και προστίθεται συχνά σε πολλές γνωστές και αγαπημένες συνταγές. Το ξύδι μηλίτη έχει διάφορες ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες κυρίως βασίζονται στην αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή του δράση. Επιπλέον, στοιχεία δείχνουν ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, όπως ενίσχυση της απώλειας λίπους, μείωση της χοληστερόλης, μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και βελτίωση των συμπτωμάτων του σακχαρώδη διαβήτη.

Παρακάτω, θα δείτε μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό η κατανάλωση ξυδιού από μηλίτη.

1. Συμβάλλει στην εξόντωση επιβλαβών βακτηρίων
Το ξύδι μπορεί να βοηθήσει στην εξόντωση παθογόνων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων. Είτε χρησιμοποιηθεί ως μαγειρικό υλικό σε κάποιο φαγητό, είτε ως φυσικός τρόπος συντήρησης πολλών τροφών, το ξύδι εξοντώνει και προστατεύει από την ανάπτυξη επικίνδυνων για τον οργανισμό βακτηρίων. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι το ξύδι μπορεί να έχει αντιμικροβιακά αποτελέσματα και με εξωτερική χρήση, δηλαδή ως τρόπος απολύμανσης μιας πληγής, κλπ.
2. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη διαχείριση του διαβήτη
Ο σακχαρώδης διαβήτης ή αλλιώς διαβήτης τύπου 2, είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία οφείλονται συνήθως στην αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης. Η διατροφή μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, για αυτό και συστήνεται σε όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, να διατηρούν μια δίαιτα απαλλαγμένη από επεξεργασμένους υδατάνθρακες, λίπη και ζάχαρη. Ωστόσο, το ξύδι μηλίτη μπορεί να έχει εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξυδιού μηλίτη μπορεί βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει την άμεση αύξηση σακχάρου μετά το γεύμα.
3. Μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια σωματικού βάρους
Ορισμένες μικρότερες μελέτες φέρουν στοιχεία πως η κατανάλωση ξυδιού μηλίτη θα μπορούσε να ενισχύσει την διαδικασία απώλειας του περιττού βάρους. Οι συγκεκριμένες μελέτες δείχνουν πως η συστηματική ενσωμάτωση ξυδιού στην καθημερινή διατροφή μπορεί να αυξήσει αρκετά την αίσθηση πληρότητας, με αποτέλεσμα να σας οδηγήσει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, το ξύδι μηλίτη περιέχει μόνο τρείς θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, οπότε η καθημερινή κατανάλωσή του δεν σας προσθέτει περιττές θερμίδες.

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση ξυδιού μηλίτη μπορεί να προσθέσει έξτρα γεύση σε διάφορες σαλάτες, σε λαχανικά τουρσί και σε όσπρια, ενώ παράλληλα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία. Ωστόσο, περαιτέρω επιστημονική έρευνα θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη για τα ακριβή διατροφικά οφέλη του ξυδιού μηλίτη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top