Βασιλιάς ο Κάρολος, Βασίλισσα η Καμίλα (VIDEO)

Βασιλιάς ο Κάρολος, Βασίλισσα η Καμίλα (VIDEO)

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι έστεψε τον βασιλιά Κάρολο σε μια τελετή σήμερα στο Λονδίνο, τοποθετώντας το ηλικίας 360 ετών Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του μονάρχη καθώς εκείνος καθόταν σε έναν θρόνο του 14ου αιώνα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

Ο Κάρολος διαδέχθηκε τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατό της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα, στέφθηκε κι αυτή με τη σειρά της βασίλισσα κατά τη μεγαλειώδη τελετή στέψης.

Η 75χρονη βασίλισσα, που έχει χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο, είναι η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, από την οποία πήρε διαζύγιο το 1996.

Πριν από την κορύφωση της τελετής με τη στέψη του βασιλιά προηγήθηκε η παρουσίαση των συμβόλων της βασιλικής εξουσίας, τα οποία είχαν από την αρχή τοποθετηθεί στην Αγία Τράπεζα.

Η προσφορά των συμβόλων αυτών γίνεται από επιλεγμένα μέλη της Βουλής των Λόρδων και ανώτερους Αγγλικανούς επισκόπους.


Ανάμεσα στους πρώτους συγκαταλέγονται λόρδοι από την κοινότητα των μουσουλμάνων, των ινδουϊστών, των σιχ, καθώς και η βαρόνη Μέρον εκ μέρους της εβραϊκής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Νωρίτερα, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η βασίλισσα Καμίλα αναχώρησαν από τα Ανάκτορα του Μπάκιγιγχαμ σε μια πομπή που θα τους οδηγήσει στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ για την τελετή στέψης τους.

Ο Κάρολος και η Καμίλα επιβαίνουν στην “Diamond Jubilee State Coach”, την κλειστή άμαξα που σέρνουν έξι άλογα. Εκατοντάδες στρατιώτες λαμβάνουν μέρος σε αυτή την πομπή από το Μολ, τη μακρά λεωφόρο που ξεκινά από το Μπάκιγχαμ και φθάνει μέχρι την Τραφάλγκαρ Σκουέαρ. Η πομπή θα διασχίσει στη συνέχεια το Γουάιτχολ, το τετράγωνο των υπουργείων, προτού φθάσει στο αβαείο.

Ο Κάρολος Γ’ γεννήθηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου 1948. Ήταν το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, και έτσι σε ηλικία 4 ετών έγινε ο πρώτος διάδοχος του θρόνου, όταν η μητέρα του, Ελισάβετ Β’, στέφθηκε Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αντίθετα από τις βασιλικές συνήθειες, η εκπαίδευσή του έλαβε χώρα σε ιδιωτικό σχολείο και όχι αμιγώς στο παλάτι. Φοίτησε σε Αγγλία και Σκωτία και το 1967 εισήχθη στο Trinity College του Cambridge, από όπου και αποφοίτησε το 1971 με πτυχίο Bachelor στις τέχνες. Ο Κάρολος έτσι αποτέλεσε τον πρώτο κληρονόμο του στέμματος που απέκτησε πτυχίο πανεπιστημίου. Παράλληλα, έμαθε ουαλικά στο University College of Wales στο Aberystwyth, ως προετοιμασία για την ανακήρυξή του ως Πρίγκιπας της Ουαλίας από την Βασίλισσα το 1969.

Σε συνέχεια των σπουδών του, φοίτησε στο Royal Air Force College και στο Royal Naval College, και από το 1971 έως το 1976 υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό.

Το 1976 ίδρυσε το “The Prince’s Trust” («Ίδρυμα του Πρίγκιπα»),μια φιλανθρωπική οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό να βοηθήσει τους ευάλωτους νέους να βάλουν τη ζωή τους σε σωστή τροχιά. Μέχρι σήμερα παραμένει ιδρυτής και πρόεδρος σε ακόμα 16 φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Στην πορεία της ζωής του εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον προς την σύγχρονη αρχιτεκτονική, τις απόψεις του για την οποία ανέπτυξε στο βιβλίο του: A Vision of Britain (1989).

Το πρόγραμμα της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου (ώρες Ελλάδας).

9:30 π.μ. Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ.

9:15 – 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11:30 – 11:35 Αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων προσέρχονται στο Αβαείο

11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 – Η πομπή με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.

12:35 Μέλη της βασιλικής οικογένειας φτάνουν στην Δυτική Πύλη του Αβαείου του Γουεστμίνστερ.

12:53 Ο Βασιλιάς με τη σύζυγο του θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

12:54 Χτυπούν οι Καμπάνες του Αβαείου

1:00 Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει η ακολουθία της Στέψης.

2:00 μ.μ. Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά.

Την ώρα αυτή θα χτυπήσουν οι καμπάνες του Αβαείου για 2 λεπτά και στρατιωτικά αγήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ, τις Βερμούδες αλλά και τα Πλοία στη Θάλασσα θα αποτείνουν χαιρετισμό με πυροβολισμούς και κανονιοβολισμούς.

3:00 μ.μ. Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης όπου θα γίνουν δεκτοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:30 Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. ( Fly Past) Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σήμερα η στέψη του βασιλιά Καρόλου-Ηγέτες και βασιλείς από 203 χώρες, παρούσα η Σακελλαροπούλου, το πρόγραμμα

DW: Πώς ο Ερντογάν στοχοποιεί τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα – Τους αποκαλεί «διεστραμμένους»

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top