Δημιουργική επαφή στη φύση προσφέρουν αυτό το Σαββατοκύριακο φορείς και μουσεία φυσικής ιστορίας. Από τον εθελοντικό καθαρισμό στην παραλία Αλυκής Κίτρους στην Πιερία έως την εξόρμηση για παρατήρηση πουλιών στις Αλυκές Πολιχνίτου και Καλλονής της Λέσβου.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Πρόσκληση σε εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας Αλυκής Κίτρους απευθύνει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου για αύριο Κυριακή 30 Μαΐου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (σ.σ. εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου).

Στην παραλία μπροστά από την Αλυκή Κίτρους στην Πιερία, από το θυρόφραγμα ως το Φάρο, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο πολύ μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Λόγω των ρευμάτων του Θερμαϊκού Κόλπου, ξεβράζονται εκεί απορρίμματα από όλο το Θερμαϊκό, ακόμη και από το Νότιο Αιγαίο, ενώ μεγάλο μέρος της ρύπανσης αφορά τα απόβλητα των μυδοκαλλιεργειών.

Η προστατευόμενη αυτή περιοχή περιλαμβάνει ένα πολύτιμο αμμοθινικό οικοσύστημα, και δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν μηχανικά μέσα για τον καθαρισμό. Για το λόγο αυτό απαιτείται για τον καθαρισμό της η κινητοποίηση μεγάλου αριθμού εθελοντών.

Το ραντεβού για τον εθελοντικό καθαρισμό

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου καλεί εθελοντές από την Πιερία αλλά και από τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες γειτονικές περιοχές να συνεισφέρουν ώστε να αλλάξει η εικόνα αυτής της όμορφης ακτής, που τη στιγμή αυτή είναι μία από τις πιο ρυπασμένες της Μεσογείου.

Το ραντεβού για τον εθελοντικό καθαρισμό είναι στις 10 το πρωί, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές ΑΕ. Οι συμμετέχοντες καλούνται να τηρήσουν αποστάσεις και άλλα μέτρα ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό (μάσκα, αντισηπτικά), ενώ οι οικογένειες και οι παρέες θα δουλεύουν συνεργαζόμενες μεταξύ τους.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Πύδνας-Κολινδρού ενώ έχουν προσκληθεί και θα συνεισφέρουν με τα δικά τους μέσα η Εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ, ο Σύλλογος Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας, το Λιμεναρχείο Κατερίνης, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, η περιβαλλοντική οργάνωση Εναλεία, αλλά και  περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικοί πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι.

Παρατήρηση πουλιών στις Αλυκές Λέσβου

Δυο πρωινές εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, σήμερα Σάββατο 29 και αύριο Κυριακή 30 Μαΐου, και ώρες 09.00 – 13.00.

Συγκεκριμένα, σήμερα, η παρατήρηση πουλιών θα γίνει στην Αλυκή Πολιχνίτου (σημείο αρχικής συνάντησης, πλευρά της αλυκής στο τέλος της Σκάλας Πολιχνίτου) ενώ αύριο, Κυριακή 30 Μαΐου το ραντεβού για τους ενδιαφερόμενους θα δοθεί στην Αλυκή Καλλονής (σημείο αρχικής συνάντησης, παρατηρητήριο ΒΔ πλευράς, στον ασφαλτόδρομο προς κάτω μέρος της αλυκής).

Η περιήγηση και η ορνιθοπαρατήρηση θα πραγματοποιηθούν με καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και τη χρήση εξοπλισμού (τηλεσκόπια, κιάλια, οδηγούς αναγνώρισης), μετά από δήλωση συμμετοχής και προ συνεννόηση.

Όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την  αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού θα τηρηθούν αυστηρά. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για όλους τους επισκέπτες. Η δραστηριότητα απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες.

Οι ενδιαφερόμενοι αφού δηλώσουν συμμετοχή, θα προσέρχονται σε προκαθορισμένες ώρες (9:00, 10:00, 11:00 ή 12:00) και σε συγκεκριμένες μικρές ομάδες (μέχρι 10 ατόμων) λόγω των μέτρων και των πρωτοκόλλων για την πανδημία. Η συμμετοχή στην εκδήλωση γίνεται με την αγορά του γενικού εισιτηρίου (5 ευρώ) του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ενώ για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 22510-47033, 22530-54434 και 6972-809610.

Προστατευμένες περιοχές και σπάνια είδη πουλιών

Η αβοκέτα, ο καλαμοκανάς, το ποταμογλάρονο και το νανογλάρονο είναι μερικά μόνο είδη πουλιών για τα οποία οι παράκτιοι υγρότοποι του Κόλπου Καλλονής (περιοχή Νατούρα GR4110007) έχουν χαρακτηριστεί σημαντικές και προστατευτέες περιοχές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα είδη αυτά έρχονται κάθε άνοιξη στην περιοχή για να φωλιάσουν και οι δύο αλυκές του Κόλπου Καλλονής είναι τα μέρη όπου αναπαράγονται τα περισσότερα ζευγάρια τους. Ταυτόχρονα οι δύο υγρότοποι είναι από τους μεγαλύτερους του νησιού με σημασία για πολλά ακόμη ειδικά προσαρμοσμένα είδη των οικοτόπων με υφάλμυρο και αλμυρό νερό.

Εκτός από τα είδη αυτά οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και άλλα υδρόβια και παρυδάτια είδη όπως φλαμίνγκο, μαυροπελαργό κ.ά. καθώς και κάποια από τα τελευταία διερχόμενα μεταναστευτικά είδη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top