Κατακλύζουν τη Μεσόγειο οι μωβ μέδουσες: «Κανένας πανικός», διαμηνύουν οι ειδικοί

Κατακλύζουν τη Μεσόγειο οι μωβ μέδουσες: «Κανένας πανικός», διαμηνύουν οι ειδικοί

«Δε χρειάζεται πανικός και υστερία, απλώς πρέπει να δείξουμε λίγη περισσότερη προσοχή», τονίζουν οι επιστήμονες σχετικά με τις μωβ μέδουσες που εξαπλώνονται στις ελληνικές θάλασσες.

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Εμφανίστηκαν και πάλι τον Οκτώβιο του 2020 στις ελληνικές θάλασσες και ενδέχεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να τις έχουμε για ακόμη περίπου δύο χρόνια.

«Στο Αιγαίο έχει εντοπιστεί ένας πληθυσμός από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν ένα άτομο. Συνήθως δεν είναι σε σμήνη, αλλά 1-2 άτομα», εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ και ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου και συμπληρώνει πως «η μωβ μέδουσα αναπτύσσεται σε ανοιχτά νερά, στα βαθιά, ωστόσο με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα μεταφέρεται στις παραλίες».

Αυτή την περίοδο το φαινόμενο συναντάται, σύμφωνα με τις καταγραφές των επιστημόνων στο Ιόνιο, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, τις παραλίες της Αττικής και νότια της Πελοποννήσου.

Γρ. Τάσιος: Ανεπηρέαστη η σεζόν
Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι τουριστικών φορέων κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως δεν πρόκειται να επηρεάσει τη φετινή σεζόν.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια λόγω και της κλιματικής αλλαγή σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανό να δημιουργήσει πρόβλημα στην τουριστική σεζόν, η οποία κυλά ήδη σε μία κανονικότητα, με τις κρατήσεις να έχουν ξεκινήσει για τα καλά», επισημαίνει στο GRTimes ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρης Τάσιος.
Ο ίδιος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σε συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να υπάρξουν οι απαιτούμενες λύσεις.

Το πρωτόκολλο σε περίπτωση τσιμπήματος
Σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα στον ΣΚΑΙ ο ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου, σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

«Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος», υπογράμμισε ο ωκεανολόγος και πρόσθεσε ότι απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό.

Τόνισε ότι αν δούμε μωβ μέδουσα, δεν τη βγάζουμε ποτέ έξω στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων, ενώ συνέστησε την προσοχή των λουόμενων επισημαίνοντας ότι μπορεί να μας τσιμπήσει ακόμα και στα δύο μέτρα.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μωβ μέδουσες: Ωκεανολόγος εξηγεί τι σταματά την εξάπλωση της τοξίνης σε περίπτωση τσιμπήματος

Διακοπές με… παρέα τις μωβ μέδουσες φέτος-Πώς θα προστατευτούμε (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top