Μαρίνα Καλαμαριάς: Το ΤΑΙΠΕΔ “βάζει νερό στο κρασί του”

Μαρίνα Καλαμαριάς: Το ΤΑΙΠΕΔ “βάζει νερό στο κρασί του”

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

«Κόφτη» και αλλαγές στη δόμηση, στο πλαίσιο του εν εξελίξει διαγωνισμού για την παραχώρηση της Μαρίνας Καλαμαριάς, αποφασίστηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ,  μετά από τις αντιδράσεις του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και του ενδιαφέροντος που έδειξε για το θέμα, η πολιτική ηγεσία και το Υπερταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης προβλέπεται αναπροσαρμογή του σχεδίου ανάπλασης, δίχως να τροποποιηθεί το ΕΣΧΑΔΑ που αφορά στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου του δημοσίου.

Ο διαγωνισμός, έχει ήδη περάσει στη Β’ Φάση του και τα έξι επενδυτικά σχήματα που έχουν προεπιλεγεί, θα πρέπει στις 24 Φεβρουαρίου να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Υπενθυμίζεται ότι οι έξι υποψήφιοι είναι οι: EMMA ALPHA HOLDING LTD, ΑΒΑΞ Α.Ε., ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε., ΤΕΚΑΛ Α.Ε., ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.

Oι αντιδράσεις από πλευράς Δήμου και τοπικών φορέων, αφορούσαν διάφορα σημεία της ΣΜΠΕ, όμως οι κυριότερες ενστάσεις εντοπίζονταν στο κτιριολογικό, στη δόμηση που δεν αφορά την εξυπηρέτηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένα, αλλά  κατοικία, τουριστικές χρήσεις (ξενοδοχείο) και εμπορικές δραστηριότητες.

Η κοινωνία της Καλαμαριάς αναγνωρίζει, τουλάχιστον η πλειοψηφία των κατοίκων, την ανάγκη αξιοποίησης της Μαρίνας και της χερσαίας έκτασής της, αλλά έχει αντιδράσει σε αυτό που ονομάζει «real estate project».

Το Δημοτικό Συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίασή του, είχε καταλήξει στα εξής:

-Zήτησε να ενισχυθεί ο υποτομέας που αφορά στον τουρισμό και την αναψυχή (2Β), έναντι του υποτομέα που έχει οικιστική χρήση (2 Α).

– Στο Συντελεστή Δόμησης 0,194  να υπολογιστούν και τα υφιστάμενα κτίρια, όπως πχ. το REMEZZO.

– Στα κτίρια να δημιουργηθούν υποχρεωτικά φυτεμένα δώματα, στο 80% της κάλυψής των κτιρίων, ενώ το  μέγιστο ύψος των κτιρίων να είναι  Hmax=6m συν 2,2m (Δώμα).

-Να γίνει κατανομή της δόμησης στον τομέα 2, με μέγιστο ποσοστό για τον υποτομέα 2 Α (οικιστική χρήση) , το 50% της συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης του τομέα 2.

– Ανάδειξη του κτιρίου του Remezzo, ως ένα μνημείο μοντέρνας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

-Ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη Μαρίνα

Τι προβλέπει η ΣΜΠΕ

Σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ που εκπονήθηκε από τους τεχνικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και, ανάλογα με το Σενάριο που θα ακολουθηθεί από τον επενδυτή, θα επεκταθεί με επιχωματώσεις η χερσαία ζώνη από τα 75,5 στρέμματα, στα 77 στρέμματα ή , στο 2ο Σενάριο, στα 92,5 στρέμματα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, εξ΄αρχής ο Δήμος, φορείς και κοινωνία της Καλαμαριάς συζητούσαν μόνο για το Σενάριο ‘1’ και όχι το μαξιμαλιστικό Σενάριο ‘2’

Στο Σενάριο ‘1’, η μέγιστη συνολική εκμετάλλευση επρόκειτο να είναι  14.900 τ.μ. Ο  γενικός συντελεστής δόμησης επί του συνόλου της χερσαίας ζώνης θα είναι 0,194. Η ανάπτυξη θα γίνει σε 2 τομείς, με μέγιστο ποσοστό κάλυψης 20% και 40% αντίστοιχα.

Πως “μαλάκωσε” το ΤΑΙΠΕΔ

Μετά τις επίμονες αντιδράσεις από πλευράς Αυτοδιοίκησης, συλλόγων πολιτών, βουλευτών Θεσσαλονίκης και, την επίσκεψη που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε το Μάϊο του 2021 στην Καλαμαριά, το ΤΑΙΠΕΔ και η μητρική του, ΕΕΣΥΠ/Υπερταμείο, επανεξέτασαν το θέμα.

Έτσι, ακολούθησε επιτόπια εξέταση της περιοχής από μεγάλο κλιμάκιο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πολίτης, είχε δηλώσει ότι επιθυμία του Ταμείου, είναι, να απαντηθούν οι προβληματισμοί της τοπικής κοινωνίας , ενώ παράλληλα να εξασφαλίζεται και η δυνατότητα, στον επενδυτή, να πραγματοποιήσει κέρδη.

Έτσι, λοιπόν, εύκολα φτάνει κάποιος στο συμπέρασμα, ότι στο Σχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης, θα γίνουν εκπτώσεις στα θέματα που αφορούν στη δόμηση, προκειμένου η αξιοποίηση της Μαρίνας να προσαρμοσθεί, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας για ήπια ανάπτυξη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top