MedPearls Project: Ημαθία και Πιερία, δυο ‘μαργαριτάρια’ του ήπιου τουρισμού

MedPearls Project: Ημαθία και Πιερία, δυο ‘μαργαριτάρια’ του ήπιου τουρισμού

Έξι χώρες της Μεσογειακής λεκάνης, ένα δίκτυο 26 προϊόντων του ήπιου τουρισμού (slow tourism) βασισμένο στη βιώσιμη κινητικότητα, τα τοπικά εποχικά προϊόντα και την παραδοσιακή κουζίνα, στις ήπιες δραστηριότητες και στη διαμονή σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ή σε καταλύματα με οικολογικό πρόσημο. Η Ημαθία και η Πιερία είναι οι δυο πιλοτικές περιοχές από Ελλάδα που συμμετέχουν στο MedPearls Project, συνεργάτης του οποίου είναι το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα του MedPearls Project που αφορά την επιχορήγηση τουριστικών γραφείων για τη δημιουργία πακέτων ‘ήπιου τουρισμού’ (slow tourism) και στο πλαίσιο αυτό το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες του δικτύου MedPearls  διοργάνωσε σεμινάριο πληροφόρησης για το περιεχόμενο και τον τρόπο υποβολής των προτάσεων επιχορήγησης στην πλατφόρμα του προγράμματος.

Το σεμινάριο το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες (15/9) είχε ως στόχο τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων σ’ ότι αφορά τη σωστή συμπλήρωση της αίτησης για την υποβολή τους στο πρόγραμμα.

Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr η Χρυσάνθη Τάσιου senior project manager για την Ελλάδα, το MedPearls Project, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 90% και κατά 10% από κρατικές επιχορηγήσεις, συμπεριλαμβάνει έξι χώρες – Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Αίγυπτο, Ιορδανία, Παλαιστίνη-, όπου κάθε μία συμμετέχει με δυο πιλοτικές περιοχές, εκτός της Ισπανίας που συμμετέχει με τρεις.

«Στόχος είναι να προωθηθεί η λεκάνη της Μεσογείου ως προορισμός ‘ήπιου τουρισμού’ και μέσα από τις πιλοτικές περιοχές θα ενισχυθούν παράλληλα και οι τοπικές επιχειρήσεις» δηλώνει η κα. Τάσιου προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου συνεργάτης του πρότζεκτ είναι το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, ξεκινάει από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη συμμετοχή της Ημαθίας και της Πιερίας ως οι δυο πιλοτικές περιοχές.

Σε κοντινή απόσταση από Θεσσαλονίκη

Οι δυο πιλοτικές περιοχές που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στη δράση MedPearls, η Ημαθία από τη μια και η Πιερία από την άλλη, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, όπου φτάνει κανείς σε λιγότερο από μία ώρα, οδηγώντας σε ασφαλή αυτοκινητόδρομο.

Και όπως εξηγεί στο GRTimes.gr η Χρυσάνθη Τάσιου, από τις δυο περιοχές θα επωφεληθεί και η Θεσσαλονίκη, από τη στιγμή που πραγματοποιούνται και μονοήμερες εκδρομές στα σημαντικά τους μνημεία και σημεία.

Η μεν Ημαθία είναι μια περιοχή, που αποτελεί μείγμα αγροτικών περιοχών σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, μικρές πόλεις και χωριά με τον δικό τους χαρακτήρα και πολιτιστική ιστορία.

Ο νομός ξεχωρίζει σε επίπεδο φυσικής, πολιτιστικής και άυλης κληρονομιάς, μέσα από τους τοπικούς παραγωγούς και τη γαστρονομία, το πλήθος των βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών, το βήμα του Αποστόλου Παύλου, τη Σχολή Αριστοτέλους και βεβαίως τις αρχαίες Αιγές (σημερινή Βεργίνα) η πρώτη πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO οι Αιγές όπου μέσα από τις ανασκαφές έχουν αποκαλυφθεί πολλοί τάφοι βασιλέων μεταξύ των οποίων και του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι τουριστικές υποδομές, οι οινογνωσίες και γευσιγνωσίες, οι επισκέψεις σε οινοποιεία, οι πεζοπορίες κτλ. συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο του ‘ήπιου τουρισμού’ για την Ημαθία.

Από την άλλη, η Πιερία, είναι μια περιοχή που συνδυάζει άριστα τη θάλασσα με το βουνό και προσφέρεται για ήπιο τουρισμό, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ένας νομός πλούσιος σε ιστορία και πολιτισμό, φυσικούς θησαυρούς, παραδοσιακά χωριά, τοπική γαστρονομία, αρχαία θέατρα και κάστρα, φαράγγια, καταρράκτες, μοναστήρια και βυζαντινές εκκλησιές.

Οι τουριστικές της υποδομές, τα μικρά καταλύματα αλλά και οι μεγαλύτερες μονάδες οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον, οι επισκέψεις σε τοπικές παραγωγικές μονάδες, οι πεζοπορίες αλλά και τα χειμερινά αθλήματα στο βουνό προσφέρονται για ‘ήπιο τουρισμό’.

Και βεβαίως, ο μυθικός Όλυμπος, η κατοικία των Δώδεκα Θεών, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας με τον Μύτικα (ή Πάνθεον) να φτάνει τα 2.917 μ., Εθνικό Πάρκο, μια περιοχή ανακηρυγμένη από το 1981 από την UNESCO ως «Διεθνής περιοχή εξαιρετικής περιβαλλοντικής σημασίας για τη βιόσφαιρα» με διαφορετικές διαδρομές πεζοπορίας, καταφύγια και μια επιβλητικότητα που τον καθιστούν ονειρεμένο για ορειβάτες, φυσιολάτρες, πεζοπόρους ανά τον κόσμο!

Τα χαρακτηριστικά του ‘ήπιου τουρισμού’

Σε τέσσερις κατηγορίες έχουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι υποψήφιες τουριστικές επιχειρήσεις: μετακίνηση, δραστηριότητες, διαμονή και γαστρονομία.

Είναι η βιώσιμη κινητικότητα, η οποία μεταφράζεται με ποδήλατα – ηλεκτρικά ή μη-, με μονοπάτια, με τη δημόσια συγκοινωνία, με τρένο, είναι οι δραστηριότητες οι οποίες σέβονται το περιβάλλον, είτε είναι αθλητικές, είτε πολιτιστικές, είτε φυσιολατρικές, είναι η διαμονή που όπως μας εξηγεί η senior project manager για την Ελλάδα Χρυσάνθη Τάσιου «είτε πρόκειται για μικρά καταλύματα, οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά και για μεγάλες μονάδες οι οποίες όμως διαθέτουν green key και οικολογικό πρόσημο». Τέλος σ’ ότι αφορά τη γαστρονομία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν αγνά τοπικά προϊόντα, και μάλιστα εποχικά προϊόντα.

«Δηλαδή, να μην σερβίρουν χωριάτικη μέσα στο χειμώνα, όταν η ντομάτα δεν είναι εποχικό προϊόν, ή η φέτα να είναι ντόπιου παραγωγού» εξηγεί η κα. Τάσιου.

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ‘ήπιου τουρισμού’ αυτά είναι:

  • ο χρόνος
  • η βραδύτητα (σε αντίθεση με το ‘ο χρόνος είναι χρήμα’)
  • η ετερότητα (σχέσεις μεταξύ ατόμων με διαφορετικές απόψεις, πεποιθήσεις, γνώση και κουλτούρα)
  • η αυθεντικότητα
  • η βιωσιμότητα και
  • το συναίσθημα.

Έως 80.000 ευρώ επιχορηγήσεις για την Ελλάδα

Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή συμμετοχής των τουριστικών γραφείων στο πρόγραμμα MedPearls Project είναι η 30η Σεπτεμβρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των γραφείων είναι να δραστηριοποιούνται και με τον εισερχόμενο τουρισμό (incoming), τα δε αποτελέσματα από την κριτική επιτροπή η οποία αποτελείται από ξένους κριτές θα ανακοινωθούν περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Το συνολικό μπάτζετ του προγράμματος ανέρχεται στα 3.015.132 ευρώ ενώ σ’ ότι αφορά το κομμάτι της Ελλάδας θα δοθούν τέσσερις (4) επιχορηγήσεις από 10.000 έως 20.000 ευρώ/ έκαστη, συνολικού κόστους 40.000 έως 80.000 ευρώ.

Με την ολοκλήρωση του έργου Med Pearls, ένα δίκτυο 26 προϊόντων ‘ήπιου τουρισμού’ θα τεθεί σε εφαρμογή και θα εμπλουτίσει τη μεσογειακή τουριστική προσφορά. Αυτά τα νέα «μαργαριτάρια» θα μοιράζονται κοινές αξίες σε έξι χώρες και θα συνδέονται μεταξύ τους μέσω κοινών στοιχείων όπως η γαστρονομία, το τοπίο, οι παραδόσεις, η πανίδα, η χλωρίδα κ.λπ. που συνδέουν τις διαφορετικές περιοχές της Μεσογείου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top