Σουφλί: Καίγεται ένα πολύ ωραίο κομμάτι του κεντρικού Εθνικού Πάρκου–Πόσο επηρεάστηκε η πανίδα

Σουφλί: Καίγεται ένα πολύ ωραίο κομμάτι του κεντρικού Εθνικού Πάρκου–Πόσο επηρεάστηκε η πανίδα

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Όσο οι φλόγες κατακαίνε ακόμη το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, είναι αδύνατο να γίνει αποτίμηση της ζημιάς που έχει επιφέρει περιβαλλοντικά η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή. Ωστόσο, όπως τονίζει στο GRTimes, ο πρώην πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, Τάσος Ποϊραζιδης στις φλόγες παραδόθηκε ένα πολύ όμορφο κομμάτι του πυρήνα του δάσους, που ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο δίκτυο προστασίας Natura 2000.

«Δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα από την καταστροφή που έχει προκαλέσει η φωτιά καθώς φέρεται να έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο υπάρχουν κάποια σημεία δύσβατα που μπορούν να προκαλέσουν αναζωπυρώσεις. Θεωρώ ότι μέχρι το βράδυ θα την έχουν ελέγξει πλήρως, καθώς οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι μεγάλες, αρκεί να μην ενταθούν οι άνεμοι» σημειώνει αρχικά στο GRTimes ο πρώην πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου.

Ο τελευταίος προσθέτει επίσης, ότι στις φλόγες παραδόθηκε ένα από τα «πιο καλά και πιο όμορφα κομμάτια του πάρκου. Με πολύ ωραίο μωσαϊκό και με πολύ παλιά δέντρα, με μικρή ανθρώπινη επέμβαση και πολύτιμο ενδιαίτημα για πολλά προστατευόμενα είδη πανίδας και χλωρίδας, ειδικά αρπακτικών πτηνών. Ελπίζω ότι θα γίνει γρήγορα επανάκαμψη. Τα δάση βεβαίως θέλουν πολλά χρόνια για να επανακάμψουν. Μετά από μεγάλες πυρκαγιές χρειάζονται 40 με 50 χρόνια, αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια φωτιά που έχει κάψει τα πάντα. Έχουν παραμείνει περιοχές άκαυτες».

Η ζημιά για τους Κραυγαετούς – Μάχη για να σωθεί η αποικία του Μαυρόγυπα

Σε ερώτηση για το πόσο μπορεί να έχει επηρεαστεί η πανίδα στο συγκεκριμένο κομμάτι του Εθνικού Πάρκου που έχει παραδοθεί στις φλόγες, ο κ. Ποϊραζίδης αναφέρει ότι ιδιαίτερη ζημιά θα παρατηρηθεί στις αποικίες των αρπακτικών πουλιών, όπως του Σταυραετού, του Κραυγαετού, του Μαυροπελαργού και του Φιδαετού.

Σύμφωνα με μια καταγραφή που έγινε το 2020 οι Κραυγαετοί είχαν τρεις επικράτειες στην περιοχή που κάηκε, δηλαδή χώρους στους οποίους πηγαίνουν και φωλιάζουν. Είναι ένας είδος σε μείωση, όμως στο συγκεκριμένο Πάρκο υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στην Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή, γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να μη περάσει η φωτιά μέσα στο μεγάλο πυρήνα, εκεί όπου υπάρχει έντονο το στοιχείο του Μαυρόγυπα, που αποτελεί σημαία για την περιοχή. Σ’ αυτό το Εθνικό Πάρκο υπάρχει η μοναδική αποικία σε ολόκληρη τη Βαλκανική Χερσόνησο. Πρόκειται για πτηνά με πολύ αργούς ρυθμούς αναπαραγωγής που φωλιάζουν στις κορυφές πολύ ψηλών δέντρων. Αν περάσει η φωτιά σε αυτόν τον πυρήνα, η καταστροφή θα είναι μεγάλη και ανυπολόγιστη» ο καθηγητής με εξειδίκευση στη Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών με έμφαση στη Χερσαία Πανίδα.

Δεν υπάρχει νερό στο Φράγμα της Λύρας!

Ο πρώην πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου δεν παρέλειψε να προχωρήσει και σε μια καταγγελία αναφέροντας ότι μέσα στην αντιπυρική περίοδο και ειδικότερα το μήνα Ιούλιο, το Φράγμα της Λύρας είχε πολύ μικρή ποσότητα νερού.

Όπως ανέφερε στο GRTimes, υπήρχε πληροφόρηση ότι το φράγμα είχε διαρροές και έχανε νερό. Συγκεκριμένα στις 21/7 το νερό έφτανε στο 17%, το οποίο μάλιστα δεν είναι και χρήσιμο καθώς είναι ρηχό και με πολύ λάσπη. Να σημειωθεί δε, ότι πριν από μερικούς μήνες το γειτονικό φράγμα του Προβατώνα είχε σχεδόν αδειάσει επειδή κάποιος ξέχασε να κλείσει τη βάνα που άνοιξε υπό τον φόβο υπερχείλισης το χειμώνα, περιμένοντας να βρέξει το καλοκαίρι για γεμίσει ξανά. Τότε το φράγμα της Λύρας ήταν γεμάτο νερό. Τώρα έχει πρόβλημα διαρροής που ουδέποτε διορθώθηκε.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα εναέρια μέσα να εφοδιάζονται με νερό από μια λίμνη στο Τυχερό, δηλαδή από μια απόσταση τουλάχιστον δέκα λεπτών» υπογραμμίζει ο κ. Ποϊραζίδης.

Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές

Τέλος αναφερόμενος στις αιτίες από τις οποίες μπορεί να προκλήθηκε η φωτιά, ο κ. Ποιζαρίδης σημείωσε στο GRTimes, πως αυτό είναι κάτι που θα διαπιστωθεί αργότερα.

«Για παράδειγμα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το 2011 στο Νότιο Πάρκο, προκλήθηκε από ένα τρακτέρ που στο διάβα του άφηνε σπίθες. Επίσης έχουν προκληθεί φωτιές από κεραυνούς, από μελισσοκόμους, αλλά και από μετανάστες που συχνά αφήνουν σκουπίδια μέσα στο Πάρκο. Δεν μπορεί να είναι μόνο μία η αιτία και αυτό δεν είναι το βασικό. Το βασικό είναι να υπάρχει καλή παρακολούθηση και άμεση καταστολή. Μια φωτιά στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά μπορείς να την ελέγξεις ακόμη και με ένα ποτιστήρι. Αν χαθεί πολύτιμος χρόνος τότε θα χρειάζονται μέσα κατάσβεσης παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται αυτή την ώρα στο Πάρκο» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στον Έβρο: Μια «ανάσα» από το δάσος της Δαδιάς οι φλόγες – «Κινδύνεψαν πυροσβέστες» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Έβρος: Ολονύχτια μάχη στη Δαδιά για να μην περάσει η φωτιά στο Εθνικό Πάρκο (VIDEO)

Πυρκαγιά στο Σουφλί: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις–Ανεξέλεγκτη η φωτιά

Έβρος: Δασική πυρκαγιά στο Σουφλί – Στη «μάχη» και εναέρια μέσα (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top