Έρχεται στη Θεσσαλονίκη το Πολυσυνέδριο NANOTEXNOLOGY 2021

Έρχεται στη Θεσσαλονίκη το Πολυσυνέδριο NANOTEXNOLOGY 2021

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων H2020 CORNET & SmartLine και συζήτηση της εξέλιξης του Ευρωπαϊκού προγράμματος RealNano, αλλά και 3ων ακόμη ερευνητικών προγραμμάτων που διαμορφώνουν την Ψηφιακή Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών στην Ευρώπη, διεξάγεται για 18η συνεχή χρονιά στην Θεσσαλονίκη το Διεθνές Πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών NANOTEXNOLOGY 2021, από τις 3-10 Ιουλίου, στο Ξενοδοχείο Porto Palace.

Το συνέδριο θα γίνει Virtual & Live στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Porto Palace στη Θεσσαλονίκη. Με πάνω από 500 παρουσιάσεις, επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, εταιρειών τεχνολογικής καινοτομίας «δίνουν ραντεβού» σε ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά και τεχνολογικά συνέδρια στον τομέα των Νανοεπιστημών και των Οργανικών Ηλεκτρονικών. Στην καρδιά της καινοτομίας, στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται να παρουσιαστούν και να δημιουργηθούν συνεργασίες στους τομείς της Νανοτεχνολογίας και των Νανοεπιστημών που συνδέεται με μια παγκόσμια αγορά που ξεπερνάει τα 3 τρις Ευρώ.

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο RealNano πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Horizon 2020 και έχει αναλάβει καίριο ρόλο στο πεδίο δράσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας, με στόχο την βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας συσκευών και υλικών που αφορούν εφαρμογές στον τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών.

Το RealNano αναπτύσσει καινοτόμα εργαλεία νανο-μετρολογίας για την αξιόπιστη και αποδοτική παραγωγή Οργανικών Ηλεκτρονικών Διατάξεων με σημαντική μείωση του κόστους της βιομηχανικής διαδικασίας, ενώ παράλληλα αναπτύσσει νανοϋλικά, συσκευές και προϊόντα με τελικό στόχο τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα RealNano που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας στην Ευρώπη, από την αρχή της πανδημίας επανεστίασε σημαντικό μέρος ερευνητικών του δράσεων στην ανάπτυξη καινοτόμων βιοαισθητήρων για την ανίχνευση του COVID-19, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην αντιμετώπισή της.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα CORNET & SmartLine που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς πρόσφατα με τον συντονισμό του Εργαστήριου Νανοτεχνολογίας LTFN και τα οποία συμβάλουν αποφασιστικά στην μετεξέλιξη της βιομηχανίας μέσω της ψηφιακής εποχής και τη δημιουργία του Εργοστασίου του Μέλλοντος (Factory of the Future) για την Ψηφιακή Παραγωγή.

Συγκεκριμένα το CORNET αναπτύσσει μεταξύ άλλων για πρώτη φορά, σειρά εργαλείων ελέγχου για τις εφαρμογές της ρομποτικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ενέργειας που χρησιμοποιείται στα «έξυπνα» κτίρια κ.ά. Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά πρωτόκολλα για την ψηφιακή βιομηχανία και τη μαζική παραγωγή νέων συσκευών και εφαρμογών που βελτιώνουν την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής.

Αντίστοιχα το SmartLine ανέπτυξε έξυπνες πιλοτικές γραμμές παραγωγής που συνδυάζουν καινοτόμα εργαλεία in-line μετρολογίας με συστήματα παρακολούθησης, και ελέγχου των διαδικασιών παραγωγής Οργανικών Φωτοβολταϊκων και Οργανικών OLEDs για εφαρμογές στην Αυτοκινητοβιομηχανία.

Το οικοσύστημα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ

Ένα μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας και πρωτοποριακών εφαρμογών έχει αναπτυχθεί με κεντρικό πυρήνα το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το καινοτόμο οικοσύστημα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας γίνεται πόλος έλξης ειδικευμένων επιστημόνων. Από το Εργαστηρίο Νανοτεχνολογίας έχει δημιουργηθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών HOPE-A, όπου συντονίζει τις δραστηριότητες 40 επιχειρήσεων του κλάδου.

Ο HOPE-A έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με 10 αντίστοιχους Συνδέσμους Καινοτομίας από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ συμμετέχει ως εταίρος σε ερευνητικά προγράμματα με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, συνεισφέροντας στην διάχυση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των έργων στο ευρύ δίκτυο όπου έχει δημιουργήσει, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 2000 εταιρείες στον τομέα των Οργανικών Hλεκτρονικών.

Η εξέλιξη του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας σε Κέντρο και η σύνδεσή του με τις δράσεις του ThessINTEC, με τη δημιουργία του Κέντρου Νανοτεχνολογίας «ΕΚΝΟΗ» θα δώσει πνοή ανάπτυξης στην Θεσσαλονίκη και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, δημιουργώντας εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top