Βrite Solar: Το “ηλιακό γυαλί” που “κέρδισε” το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας

Βrite Solar: Το “ηλιακό γυαλί” που “κέρδισε” το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Για τις αγορές του εξωτερικού με έμφαση σε Oλλανδία ΗΠΑ και Κίνα, ετοιμάζεται η Brite Solar, η καινοτόμος εταιρεία της Θεσσαλονίκης, η μόνη ελληνική επιχείρηση που πέτυχε, για την «πράσινη»  τεχνολογική λύση της, να αντλήσει 5,2 εκατ. ευρώ από το νέο Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC Fund).

Όπως είπε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Εταιρείας, ηλεκτρολόγος μηχανικός κ. Νίκος Κανόπουλος, το EIC Fund διαθέτει στην Brite Solar, μέσω ενός μεικτού χρηματοδοτικού πακέτου ( blended finance ),  τα κεφάλαια που χρειάζεται για να προχωρήσει  στην κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή του solar glass, προϊόντος που απαντά στις ανάγκες της σύγχρονης, βιώσιμης οικονομικά αλλά και πράσινης όσον αφορά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, γεωργίας.

Τι είναι το solar glass

H Βrite Solar, που από το 2011 δουλεύει πάνω στην ηλιακή ενέργεια, πέτυχε να αναπτύξει ένα διαφοροποιημένο  φωτοβολταϊκό, προϊόν το οποίο επιτρέπει τη διέλευση του φωτός, πράγμα απαραίτητο για τη χρήση του προϊόντος στη γεωργία.  Η τεχνολογική λύση της Brite Solar κάνει χρήση νανοϋλικών  που  μεταθέτουν το υπεριώδες φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας, επιτυγχάνοντας θετικό αντίκτυπο τόσο στην ανάπτυξη των φυτών, όσο και στην απόδοση των ηλιακών κυψελίδων. Σαν αποτέλεσμα τα γυάλινα θερμοκήπια όπως και τα σκέπαστρα με solar glass επιτρέπουν  τη φωτοσύνθεση, απαραίτητη διαδικασία για την  ανάπτυξη των φυτών, ενώ παράλληλα μετατρέπουν  την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

Με το solar glass η Brite Solar θα μπορεί, μόλις κατασκευαστεί η γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο που θα δημιουργήσει στην Πάτρα, να προσφέρει στην αγορά ένα προϊόν, υψηλής διαπερατότητας φωτός (άνω του 80%), ενεργειακής απόδοσης άνω του 20%, συμφερότερο οικονομικά των κλασικών  φωτοβολταϊκών πάνελ, ευπροσάρμοστου στις καλλιεργητικές ανάγκες των πελατών και με διάρκεια ζωής 25 ετών.

H ελληνική εταιρεία που ξεχώρισε

Σημειώνεται ότι η πολυμετοχική Brite Solar, κατέθεσε πρόταση σε πρόσκληση που είχε γίνει το Μάιο του 2020, στο πλαίσιο του Green Deal, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αιτούμενη ποσό 5,2 εκατ. ευρώ. Στην ανωτέρω πρόσκληση κατέθεσαν προτάσεις 2.242 νεοφυείς εταιρείες από όλη την Ευρώπη. Εγκρίθηκαν  τα projects 64  εταιρειών, με τα  42 να αφορούν μεικτή χρηματοδότηση.

Στην Brite Solar, το ΕΙC Fund επενδύει το ποσό των 4,3 εκατ. ευρώ, παίρνοντας μερίδιο 18% του μετοχικού της κεφαλαίου ενώ οι υπόλοιπες 900.000 ευρώ της χρηματοδότησης είναι επιχορήγηση. Η συμμετοχή του EIC Fund στη Βrite Solar θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση του due diligence.

Η Βrite Solar έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται η διοίκηση και το εμπορικό τμήμα της Εταιρείας, αλλά οι μηχανικοί στην ομάδα της εταιρείας, είναι στην Πάτρα, εκεί που θα κατασκευαστεί και το εργοστάσιο παραγωγής του solar glass.

Παραγωγή 240.000 τ.μ./έτος

« Η γραμμή έχει σχεδιαστεί, έχουν γίνει συνεννοήσεις με τους προμηθευτές των μηχανημάτων οπότε η κατασκευή του εργοστασίου εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα σε 10-11 μήνες από την έναρξη των εργασιών. Όταν η επένδυση ολοκληρωθεί η παραγωγική δυναμικότητάς μας θα είναι 240.000 τ.μ./ έτος», εξήγησε ο κ. Κανόπουλος προσθέτοντας ότι η Εταιρεία θα συνεχίσει την σημερινή της συνεργασία με κινεζική βιομηχανία , μία από τις μεγαλύτερες στη κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Έχοντας τη δική της γραμμή παραγωγής η ελληνική εταιρεία θα εφαρμόζει τα φωτοβολταϊκά στοιχεία στα πάνελ και θα συναρμολογεί το τελικό προϊόν, αποφεύγοντας τα ως τώρα «πάνε- έλα» μεταξύ Ελλάδας- Κίνας.

Πιλοτική εφαρμογή στην «Τσάνταλης»

Nα σημειωθεί ότι το solar glass της Brite Solar εφαρμόσθηκε πέρυσι για πρώτη φορά σε θερμοκήπιο της «Τσάνταλης» στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής ενώ έχει εγκατασταθεί και σε καλλιέργεια μύρτιλων στην Ολλανδία.

«Πιστεύουμε πως τον Απρίλιο – Μάιο η οινοποιία «Τσάνταλης» θα ανακοινώσει, ότι για πρώτη φορά, οινοποιία στο Βόρειο Ημισφαίριο, παίρνει δύο τρύγους μέσα στον ίδιο χρόνο. Αλλά το solar glass δεν είναι κατάλληλο μόνο για θερμοκήπια. Προσφέρεται για σκέπαστρα που προστατεύουν δενδρώδεις και άλλες καλλιέργειες από άσχημες καιρικές συνθήκες, έχει δοκιμαστεί σε ανοικτές καλλιέργειες στην Ολλανδία», είπε ο κ. Κανόπουλος κάνοντας αναφορά και στο δυνητικό ενεργειακό όφελος:

«Αν οι οινοπαραγωγές Μεσογειακές χώρες της Ευρώπης, κάλυπταν το 20% των αμπελώνων με σκέπαστρα ντυμένα με solar glass, για την προστασία των φυτών, αυτό το 20% θα παρήγαγε 25% περισσότερη ενέργεια απ’ ότι καταναλώνει η Ισπανία το χρόνο».

Στόχος οι εξαγωγές- Ολλανδία, ΗΠΑ, Κίνα

H Brite Solar, προχωράει στην υλοποίηση της επένδυσής της, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη διεθνή αγορά, με πρώτη στάση στην Ολλανδία.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι ακόμη σε νηπιακό στάδιο. Η Ολλανδία, παρότι σαν έκταση είναι μικρότερη από την Ελλάδα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων μετά τις ΗΠΑ. Στην Ολλανδία δίνεται έμφαση στην τεχνολογία και υπάρχει κουλτούρα για γεωργία με υψηλές αποδόσεις.

«Έχουμε γραφείο στην Ολλανδία εδώ και τρία χρόνια, μιλάμε σε πελάτες, έχουμε κάνει πιλοτικές εφαρμογές σε ανοικτή γεωργία, σε σκέπαστρα καλλιεργειών,  μία αγορά πολύ μεγαλύτερη αυτής των θερμοκηπίων.

«Η Brite Solar βλέπει τη διεθνή αγορά και το εφαλτήριο θα είναι η Ολλανδία. Στη χώρα αυτή υπάρχουν 91 κατασκευαστές γυάλινων θερμοκηπίων που φτιάχνουν το 85% των γυάλινων θερμοκηπίων στον κόσμο. Επομένως, εκεί, μιλώντας σε 91 πιθανούς πελάτες απευθυνόμαστε έμμεσα στο 85% της παγκόσμιας αγοράς», εξήγησε ο κ. Κανόπουλος.

Η Εταιρεία, με πατενταρισμένο προϊόν, έχει κάνει τα πρώτα βήματα εξόδου στις αγορές παρότι το  2020, η παραγωγή, μόλις μερικών χιλιάδων τ.μ. ήταν για πιλοτική εφαρμογή. Το 2021, ο στόχος είναι για 30.000 τ.μ. και μετά, με τη λειτουργία του εργοστασίου, θα έρθει η επόμενη φάση ανάπτυξης. Και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι μεγάλες και δείχνουν Κίνα, Ισπανία, ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία….αφού  η παραγωγή τροφίμων πρέπει να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη ζήτηση του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, που σύμφωνα με τον ΟΗΕ προβλέπεται να φτάσει στα 9,7 δισεκατομμύρια  το 2050.

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top