Στη συμβολή δυο ποταμών, του Σάβα και του Δούναβη, η πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, είναι μια πόλη που σας κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Μόλις μιάμιση ώρα πτήση απευθείας από Θεσσαλονίκη ή περίπου έξι ώρες οδικώς.

Αποστολή: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Είναι η ζωντάνια, η αρχιτεκτονική των κτιρίων, ειδικά στο παλιό κέντρο, οι πολύβουες γειτονιές που σφύζουν από ζωή, τα πάρκα, οι γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα, οι μουσικές, τα πολιτιστικά δρώμενα και πόσα ακόμη, που τοποθετούν τη «Λευκή Πόλη» στους τοπ κοντινούς προορισμούς. «Λευκή Πόλη» γιατί αυτό σημαίνει Βελιγράδι στα σερβικά.

Πρωτεύουσα της Σερβίας και η μεγαλύτερη πόλη με περίπου 2 εκατ. κατοίκους, το Βελιγράδι, βορειοκεντρικά της χώρας, είναι ο ιδανικός προορισμός για ένα city break. Και όχι μόνο! Στο οδοιπορικό μας σας δίνουμε τα σημαντικότερα tips και συνεχίζουμε.

1.Knez Mihailova

Ο ξακουστός και πολύβουος, όλες τις ώρες της ημέρας, πεζόδρομος του Βελιγραδίου, με την ονομασία Knez Mihailova, είναι γεμάτος εμπορικά καταστήματα, καφέ, μπαρ, γκαλερί και λίγα ξενοδοχεία. Είναι ο κεντρικός πεζόδρομος που συνδέει την Πλατεία Δημοκρατίας, κύριο σημείο συνάντησης (σ.σ. εκεί και το Εθνικό Μουσείο – το παλαιότερο της χώρας, από το 1884-, το Εθνικό Θέατρο, το μνημείο του Πρίγκιπα Mihailo Obrenović κλπ.) με το φρούριο πάρκο Kalemegdan. Ένας πεζόδρομος που απολαμβάνεις να περπατάς, να κάνεις χάζι, να συμμετέχεις στις μουσικές των πλανόδιων μουσικών, να βγάζεις φωτογραφίες, να πίνεις τον καφέ σου, τη μπύρα σου. Και αν οι καιρικές θερμοκρασίες βοηθούν (όπως στη δική μας περίπτωση) και κάθεσαι έξω, τότε η ατμόσφαιρα είναι ακόμη πιο ζωντανή!

Στα κάθετα στενάκια, προς την πλευρά του Kalemegdan, βρίσκεται η συνοικία Kosancicev venac με τον καθεδρικό ναό, το Πατριαρχείο, το παλάτι της πριγκίπισσας Λιούμπιτσα αλλά και την παλαιότερη ταβέρνα (καφάνα) του Βελιγραδίου, το Znak pitanja – το ‘ερωτηματικό’ (Kralja Petra 6).

2.Φρούριο Kalemegdan

Είναι το μεγαλύτερο πάρκο του Βελιγραδίου, μια όαση πρασίνου, από τις αρκετές που έχει η πρωτεύουσα της Σερβίας. Το φρούριο του Βελιγραδίου, ο Πύργος Νεμπόισα (σ.σ. χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, επί Τουρκοκρατίας, ενώ εκεί εκτελέστηκε ο Έλληνας Επαναστάτης Ρήγας Φεραίος Βελεστινλής), το Ρωμαϊκό πηγάδι, ο ζωολογικός κήπος, το Στρατιωτικό μουσείο, οι ποδηλατόδρομοι και οι υπαίθριοι χώροι ξεκούρασης και βεβαίως ο Νικητής (Victor) που στέκει εκεί ψηλά επιβλητικός και ατενίζει τα δυο ποτάμια που ενώνονται, τον Σάβα και τον Δούναβη, συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα του Kalemegdan.

Όσο για τον Νικητή, η ιστορία λέει, ότι αρχικά ήταν να τοποθετηθεί στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Terazije (σ.σ. διανυκτερεύσαμε στο Zepter Hotel, επί της Terajije 10, διαμερίσματα με όλες τις ανέσεις, www.hotelzepter.rs), όμως οι κυρίες του Βελιγραδίου διαμαρτυρήθηκαν λόγω της γύμνιας του, και έτσι τοποθετήθηκε στον πυλώνα ύψους 11 μ., πάνω από τη συμβολή του Σάβα και του Δούναβη. Αποτελεί ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα του Βελιγραδίου.

3.Ναός Αγίου Σάββα

Είναι από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους ναούς στον κόσμο, βρίσκεται στην περιοχή Βράτσαρ και σύμφωνα με το μύθο, χτίστηκε εκεί όπου κάηκαν τα λείψανα του Αγίου, του σημαντικότερου Σέρβου Αγίου, του πρώτου Αρχιεπισκόπου και ιδρυτή της Σέρβικης Ορθόδοξης εκκλησίας από τον 13ο αιώνα, κατά την Τουρκοκρατία. Εντυπωσιάζει ο ναός του Αγίου Σάββα και από μακριά και πολύ περισσότερο από κοντά και, ακόμη, περισσότερο, όταν εισέρχεστε στο εσωτερικό του.

Με το συνολικό ύψος των 82 μ. και με τρούλο των 4.000 τόνων, αντιλαμβάνεστε το δέος που αισθάνεται ο πιστός. Στον ναό χωράνε μέχρι και 10.000 άτομα, ενώ στον εξωτερικό του χώρο, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Σερβίας, το μνημείο του Petrovic Karadjordje και το σιντριβάνι, αγαπημένο σημείο συνάντησης επισκεπτών και ντόπιων.

4.Σκαντάρλιγια

Ένας πλακόστρωτος δρόμος, η οδός Skadarska, έδωσε την ονομασία του στην περιοχή Σκαντάρλιγια (Skadarlija), η οποία από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσε το κέντρο του μποέμικου Βελιγραδίου και τόπο συνάντησης των καλλιτεχνών. Σήμερα η περιοχή σφύζει από ζωή, είναι γεμάτη γραφικές ταβερνούλες και εστιατόρια, σερβίροντας τοπικές γεύσεις υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής από διάφορους μουσικούς. Σ’ αυτό το δρομάκι βρίσκεται και το σπίτι του διάσημου Σέρβου ποιητή και ζωγράφου Τζούρα Γιάξιτς, όπου υπάρχει και ο μπρούτζινος ανδριάντας του, μπροστά απ’ αυτό.

Η μποέμικη Σκαντάρλιγια είναι σίγουρο ότι θα σας θυμίσει κάτι από τα… Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης ή πιο μακριά, τη Μονμάρτρη του Παρισιού!

5.Σαβαμάλα – Ντόρτσολ

Στις όχθες του ποταμού Σάβα, η κάποτε βιομηχανική συνοικία Σαβαμάλα, έχει μετατραπεί σε μια δημοφιλή περιοχή τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.

Τα τελευταία χρόνια οι αποθήκες του λιμανιού έχουν μετατραπεί σε μοντέρνα καφέ, εστιατόρια που σερβίρουν διεθνή κουζίνα, αλλά και σέρβικη με μοντέρνο twist, μπαρ και κλαμπ. Κατά μήκος της αποβάθρας, από το Beton Hala η Sava Promenade μήκους 1,8 χλμ. προσφέρεται για ποδηλασία στον ποδηλατόδρομο, για απολαυστικές βόλτες στον πεζόδρομο, πολιτιστικές εκδηλώσεις και βεβαίως για καφέ, ποτό, φαγητό.

Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή, στην οδό Karadjordjeva, μεταξύ άλλων, βρίσκεται το ξενοδοχείο Bristol (1912) το οποίο αυτήν την περίοδο ανακαινίζεται και ενδεχομένως θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την επόμενη χρονιά.

Επίσης, από την αποβάθρα αναχωρούν ποταμόπλοια που διοργανώνουν περιηγήσεις στο ποτάμι. Από το Beton Hala σε κοντινή απόσταση, ανηφορική βεβαίως, είναι το Φρούριο Kalemegdan.

Η δε περιοχή Ντόρτσολ (ονομασία από την τούρκικη γλώσσα που σημαίνει «τέσσερις φορές», δηλαδή «σταυροδρόμι»), κάποτε αποτελούσε σημαντικό εμπορικό σύνδεσμο μεταξύ Τουρκίας, Αυστρίας, Βουλγαρίας και Βενετικής Δημοκρατίας. Στις μέρες μας αποτελεί μια ζωντανή, μοντέρνα γειτονιά γεμάτη καφέ, μπαρ, εστιατόρια ενώ ένας από τους ελκυστικούς δρόμους είναι η Strahinjica Bana, όπου απλώνεται από τη λαϊκή αγορά Μπαϊλόνι έως το Καλεμέγκνταν, και η νυχτερινή ζωή διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

6.Γαστρονομία

Κεμπάπ, από τα δημοφιλέστερα πιάτα, σπεσιαλιτέ από μείγμα βοδινού και αρνιού ή χοιρινού κρέατος (σ.σ. θυμίζουν τα κεμπακάκια της Φλώρινας), τσεβάπι (φαγητό από κιμά, σε σχήμα ρολού, ψημένο στη σχάρα), σάρμα (σαρμάδες από κιμά και ρύζι τυλιγμένοι σε φύλλα ξινού λάχανου), πρόγια (παραδοσιακό καλαμποκόψωμο), γκιμπάνιτσα (είδος πίτας με τυρί, καϊμάκι και αυγά), σνίτσελ του Καραγιώργη (μοσχαρίσιο ή χοιρινό γεμιστό με καϊμάκι, σερβίρετε σε σχήμα ρολού), ρακί και βεβαίως κρασιά με τις τοπικές ποικιλίες Tamjanika, Prokupac κλπ. να ξεχωρίζουν.

Στη Σαβαμάλα γευματίσαμε στο εστιατόριο «Ambar» με μοντέρνα διακόσμηση, βαλκανική κουζίνα αλλά με ένα twist, έναν μοντέρνο τρόπο παρουσίασης και μαγειρικής. Σαλάτες, κρεατικά, ορεκτικά ήταν στο μενού.

 

Στην Σκαντάρλιγια δειπνίσαμε στο εστιατόριο «Tri Sesira» (σ.σ. τα Τρία Καπέλα) από το 1864 όπου γευτήκαμε ποικιλία από ψητά κρεατικά που συνοδεύτηκαν από καϊμάκι (σ.σ. φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα και σερβίρεται κρεμώδες), άιβαρ (σαν τη δική μας την τυροκαυτερή) που φτιάχνεται με κόκκινες πιπεριές, σαλάτες κλπ. (Skadarska 29). Φαγητό και διασκέδαση υπό τους ήχους ζωντανής παλιάς αστικής μουσικής.

Στο Ζέμουν δειπνίσαμε σ’ ένα από τα καλύτερα ιταλικά εστιατόρια του Βελιγραδίου, το Bella Napoli. Σ’ έναν χαλαρωτικό κήπο για τους καλοκαιρινούς μήνες και σ’ έναν ζεστό χώρο στο εσωτερικό του το Bella Napoli σερβίρει αυθεντική ιταλική πίτσα, αυθεντικές ιταλικές συνταγές όπως λαζάνια μπολονέζ, pasta με λιωμένη παρμεζάνα που την αναμειγνύουν μπροστά στον πελάτη, ριζότο κλπ. (Zmaj Jovina 35).

Στο Ντόρτσολ επισκεφτήκαμε το Belgrade Urban Distillery όπου σ’ έναν βιομηχανικό χώρο λειτουργεί η οικογενειακή επιχείρηση και από το 2006 παράγει ρακί (Zorza Klemansoa 19) αλλά και τζιν. Συμμετείχαμε σε γευσιγνωσία ρακί (rakija), στο οποίο όπως μας ενημέρωσαν δεν προσθέτουν ούτε ζάχαρη, ούτε αρώματα. Παράγεται κυρίως από φρούτα και οι δημοφιλέστερες γεύσεις είναι το κυδώνι (η πιο ήπια), το δαμάσκηνο, το αχλάδι, βερίκοκο κλπ. Παράγουν και παλαιωμένο ρακί, ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργεί εστιατόριο και μπαρ και διοργανώνονται ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες, διάρκειας 45 λεπτών έως μιάμιση ώρας.

7.Νέο Βελιγράδι – Ζέμουν

Διασχίσαμε τη γέφυρα που ακούει στο όνομα Gazella Bridge, κάναμε μια σύντομη οδική περιήγηση στο Νέο Βελιγράδι, στην αριστερή όχθη του ποταμού Σάβα, με την αρχιτεκτονική των κτιρίων του να φέρνει κάτι μεταξύ δυτικού και πρώην σοβιετικού κόσμου. Περιοχή με πολύ πράσινο η οποία συνεχώς αναπτύσσεται και αποτελεί το νέο οικονομικό κέντρο του Βελιγραδίου.

Συνεχίζουμε, όμως, για το Ζέμουν, απολαμβάνοντας τη βόλτα μας πλάι στο Δούναβη -βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού- (σ.σ. ιδανικό σημείο για βόλτες, ρομαντικές, ποδηλατικές, μοναχικές κλπ.), περπατήσαμε στον κεντρικό πεζόδρομο, κάναμε στάση στη φημισμένη gelateria, η οποία λειτουργεί εδώ και 32 χρόνια και σερβίρει 27 διαφορετικές γεύσεις αυθεντικού gelato. Το φιστίκι (pistachio) μας πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο Verko, ο ιδιοκτήτης της gelateria Casa Stavom, φυσικά και το δοκιμάσαμε και ανηφορίσαμε τα πλακόστρωτα καλντερίμια, που θύμιζαν την Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, για τον Πύργο του Γκάρντος (1896), σήμα κατατεθέν του Ζέμουν.

Μοναδική η θέα, πανοραμική στην πόλη, τον Δούναβη, αλλά και το Βελιγράδι, και πάμε πάλι κάτω, περιδιαβαίνοντας τον δρόμο πλάι και κάθετα στον Δούναβη με τα παραδοσιακά εστιατόρια και τα παλιά κτίρια από την περίοδο της Αυστροουγγρικής κυριαρχίας. Μια νέα προβλήτα ετοιμάζεται και από αυτήν την πλευρά, η οποία θα φιλοξενεί κρουαζιερόπλοια/ποταμόπλοια τα οποία κάνουν κρουαζιέρες στην Ευρώπη και τις Σκανδιναβικές χώρες, διασχίζοντας το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Ευρώπης – μετά το Βόλγα- τον Δούναβη.

Να σημειώσουμε ότι στο Ζέμουν βρίσκεται και η όπερα – θέατρο Madlenianum, η πρώτη ιδιωτική όπερα και θεατρική εταιρία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία ιδρύθηκε το 1999, βρίσκεται στον παλιό ιστό του Ζέμουν, ανήκει στην οικογένεια του Σέρβου επιχειρηματία Philip Zepter και το όνομά της προέρχεται από τη σύζυγο του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Madlena.

8.Παλάτια

Ούτε ένα, ούτε δυο, ούτε τρία, τα παλάτια του Βελιγραδίου μαρτυρούν τη δυναμική πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη που είχε η Σερβία από την ανεξαρτησία της (1878) έως το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην ελιτίστικη περιοχή Dedinje, βρίσκονται το Βασιλικό και το Λευκό Παλάτι, τα οποία είναι περιτριγυρισμένα από όμορφους κήπους, πέργκολες, πισίνες κλπ.

Κατά την επίσκεψή μας στο Βασιλικό Παλάτι ξεναγηθήκαμε στις εντυπωσιακές αίθουσες όπου η ξεναγός μας Militsa μας περιέγραψε τον τρόπο ζωής του συγκροτήματος κατοικιών της δυναστείας Karadjordjevic, διακοσμημένα στο στυλ Λουδοβίκου XV και XVI με εντυπωσιακούς πολυελαίους, έργα τέχνης στους τοίχους, ιδιαίτερο υπόγειο όπου έκαναν τις συγκεντρώσεις τους, ενώ υπήρχε και αίθουσα κινηματογράφου με ειδική θέση για τον πρόεδρο (1953 – 1980) της πρώην Γιουγκοσλαβίας (από την ίδρυσή της το 1918 έως τη διάλυσή της το 2006), Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.

«Σπίτι των Λουλουδιών» ονομάζεται το μέρος όπου κηδεύτηκε ο Τίτο, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι. Να σημειώσουμε ότι η περιοχή Dedinje περιβάλλεται από επαύλεις που αποτελούν κατοικίες πρέσβεων και διπλωμάτων διαφόρων κρατών ενώ σε κοντινή απόσταση είναι και το Haid Park.

9.Μουσείο Νίκολα Τέσλα

Εφευρέτης και επιστήμονας που ανέπτυξε το τριφασικό σύστημα μετάδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Νίκολα Τέσλα γεννήθηκε στο Σμίλιαν της σημερινής Κροατίας το 1856 και απεβίωσε το 1943. Το 1891 εφηύρε το πηνίο Τέσλα -ένα είδος μετασχηματιστή για την παραγωγή υψηλής τάσης, χαμηλού φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας-  το οποίο χρησιμοποιείται στην τεχνολογία ραδιοφώνου.

Το μουσείο Νίκολα Τέσλα βρίσκεται στο κέντρο του Βελιγραδίου (Krunska 51) και στεγάζεται στην οικογενειακή κατοικία (1927) του βιομήχανου και πολιτικού Dorde Genčić. Kατά την επίσκεψή μας είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ένα 10λεπτο βίντεο με την πορεία του μεγάλου επιστήμονα, να περιηγηθούμε στα δωμάτια όπου εκτίθενται προσωπικά του αντικείμενα, όργανα από τα εργαστήριά του, ακόμη και το δοχείο με την τέφρα του αλλά και να συμμετέχουμε στην εκτέλεση πειραμάτων από τις εφευρέσεις του μεγάλου και εκκεντρικού Τέσλα (www.tesla-museum.org).

10.Ada Ciganlija

Σε μια απόσταση, κάτι λιγότερο από 3 χλμ. από το κέντρο του Βελιγραδίου, βρίσκεται το νησάκι Ada Ciganlija, το οποίο συνδέεται με τη δεξιά όχθη του ποταμού Σάβα με δυο ισθμούς που δημιουργούν τη λίμνη Σάβα. Αναμφίβολα η Ada Ciganlija είναι μια πράσινη όαση στο Βελιγράδι, που περιβάλλεται από δάσος και την αποκαλούν «Θάλασσα του Βελιγραδίου» όπου αποτελεί το επίκεντρο της καλοκαιρινής διασκέδασης των κατοίκων και των εκατοντάδων επισκεπτών (σ.σ. τα Σ/Κ του καλοκαιριού το επισκέπτονται και 350.000 κόσμος).

Η έκταση της Ada Ciganlija είναι 8 τ.χλμ., διαθέτει ποδηλατόδρομους 5 χλμ., υπάρχει γήπεδο γκολφ 18 οπών και γκολφ club, γήπεδα τένις, ποδοσφαίρου, μπάσκετ, εταιρίες ενοικιάσεις ποδηλάτων – και θαλάσσιων-, θεματικό πάρκο για παιδιά και πολλά καφέ, αναψυκτήρια και λίγα εστιατόρια. Στις όχθες της λίμνης ο κόσμος μπορεί να κάνει μπάνιο, υπάρχει οργανωμένη «παραλία» με χαλικάκι, ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η πληροφορία, ότι υπάρχει παραλία γυμνιστών η οποία είναι ‘προστατευμένη’ από τα αδιάκριτα βλέμματα. Η βόρεια πλευρά της παραλίας είναι η πιο «φυσική» με τα αναψυκτήρια και η νότια η πιο κοσμική όπου το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες να αποκτήσει έναν πιο μεσογειακό και τροπικό χαρακτήρα.

+ 1. Zornica Kuca

Στο χωριό Bacevac, σε μια απόσταση 40 περίπου χλμ., νότια του Βελιγραδίου, και 15 χλμ. από την Εθνική Οδό, βρίσκεται το αγρόκτημα Zornica Kuca, απλωμένο σε 7,5 στρέμματα. Εδώ και 15 χρόνια το αγρόκτημα δίνει στον επισκέπτη εμπειρίες από τον παλιό τρόπο ζωής στην επαρχία, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες που περιλαμβάνουν φαγητό, καφέ, ποτό, διαμονή, παιδική χαρά, οικόσιτα ζώα (πάπιες, κότες, πρόβατα, κατσικούλες, άλογα κλπ.), ενώ υπάρχει χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και χώρος για κάμπινγκ.

Το παλιό σπίτι ηλικίας 125 ετών, έχει μετατραπεί σε παραδοσιακό εστιατόριο όπου η κουζίνα σερβίρει τυπικά σερβικά πιάτα, πεντανόστιμα ψητά αλλά μαγειρευτά.

Ένα δωματιάκι του αναπαριστά ένα τυπικό σερβικό δωμάτιο, πιο πάνω στους εξωτερικούς χώρους είναι το καφέ, η παιδική χαρά, και ο χώρος για τα οικόσιτα.

Το ξενοδοχείο διαθέτει 12 δωμάτια, λιτά διακοσμημένα, με μεράκι και γούστο. Η επιχείρηση φιλοξενεί και εκδηλώσεις, ενώ όπως μας πληροφόρησαν ο ιδιοκτήτης Elvis Zornic και η ανιψιά του Thea, λειτουργεί Μάρτιο έως μέσα Νοεμβρίου, και από Φεβρουάριο Παρασκευή – Κυριακή (www.zornicakuca.rs).

Tips

-Το νόμισμα της Σερβίας είναι το δηνάριο, ενώ η ισοτιμία είναι 1 Σερβικό Δηνάριο προς 0,0085 Ευρώ. Ή 1 ευρώ προς 117,19 Σερβικά Δηνάρια. Όταν θα φτάσατε στη χώρα, θα χρειαστεί να γυρίσετε τα ρολόγια σας 1 ώρα πίσω. Ο πληθυσμός όλης της χώρας ανέρχεται σε 7.120.000 κατοίκους.

-Στη χώρα εισέρχεστε και με ταυτότητα και με διαβατήριο. Προτιμότερο και για πιο γρήγορο έλεγχο είναι να ταξιδέψετε με διαβατήριο.

-Για την πρόσβασή σας στο Βελιγράδι, εκτελούνται πτήσεις με τον κρατικό αερομεταφορέα Air Serbia απευθείας από Θεσσαλονίκη -και από Αθήνα- για το διεθνές αεροδρόμιο «Νίκολα Τέσλα» το οποίο απέχει 18 χλμ. δυτικά του κέντρου του Βελιγραδίου. Αυτήν την περίοδο, τμήμα του βρίσκεται υπό κατασκευή. Φέτος το καλοκαίρι, για πρώτη φορά, υπήρξε και απευθείας σύνδεση με Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ρόδο, καθώς και πτήσεις τσάρτερ με Σκιάθο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Κω και Σάμο.

Ευχαριστούμε τον Εθνικό Τουριστικό Οργανισμό Σερβίας και ιδιαίτερα την Marketing Manager Tamara Raskovic για τη διοργάνωση του press trip στη Σερβία, τόσο στο Βελιγράδι όσο και στο Νόβι Σαντ και τη Σουμποτίτσα βόρεια της χώρας (www.serbia.travel, f Experience Serbia).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top