Πως η Αλβανία γίνεται τροχοπέδη στη Β. Μακεδονία

Tags#:

Πως η Αλβανία γίνεται τροχοπέδη στη Β. Μακεδονία

Ρεπορτάζ: Φανή Χαρίση

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αλβανία με την κοινωνία της να βρίσκεται σε καθεστώς ανασφάλειας και αστάθειας και τον διεθνή παράγοντα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η κόντρα μεταξύ του Προέδρου της χώρας Ιλίρ Μέτα και του πρωθυπουργού Έντι Ράμα βρίσκεται στα «κόκκινα» ενώ τους τελευταίους μήνες μεγάλο τμήμα της κοινωνίας βρίσκεται στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο της κόντρας των δύο πολιτικών είναι οι δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου με τον Πρόεδρο Μέτα να προχωρά στην «ακύρωσή» τους και τον πρωθυπουργό Ράμα να διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν και να προαναγγέλλει την καθαίρεση του Προέδρου.

Στο ασταθές πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας πρέπει να προστεθεί και η υπόθεση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ που είναι μάλιστα «συνδεδεμένη» με τη Βόρεια Μακεδονία.  Ωστόσο, όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές η Αλβανία λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ενταξιακή πορεία της Β. Μακεδονίας η οποία παρουσιάζει πολιτική σταθερότητα ενώ έχει επιλύσει μια σειρά ζητημάτων.

«Η πρόσφατη απόφαση του Προέδρου Μέτα να προχωρήσει σε “ακύρωση” των προγραμματισμένων δημοτικών εκλογών στην Αλβανία για τις 30 Ιουνίου,αδιαμφισβήτητα εντείνει την πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα, όπως και την αίσθηση ενός σοβαρού δημοκρατικού ελλείμματος. Ο Μέτα ήταν σαφής: προς το παρών απουσιάζουν οι απαραίτητες συνθήκες για τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών στην Αλβανία. Όπως και αντικειμενικά ενισχύει τόσο τη θέση της αντιπολίτευσης, όσο και όσων χωρών στο εσωτερικό της ΕΕ αντιδρούν στην άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Υπενθυμίζεται, ότι σχετικά έχουν ήδη υπάρξει αποφάσεις από 2 εθνικά κοινοβούλια (της Γερμανίας και της Ολλανδίας), ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν 4 χώρες – Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Δανία – να υποστηρίζουν την αναβολή λήψης της σχετικής απόφασης για το φθινόπωρο. Παρά λοιπόν τις προσπάθειες του Ράμα (βλέπε την πρόσφατη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου ο Γιούνκερ “επαίνεσε” τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της αλβανικής κυβέρνησης καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα της δικαιοσύνης), οι πρόσφατες εξελίξεις ενισχύουν τη θέση της αντιπολίτευσης για “πολιτική λύση” στην κρίση, με άμεση προσφυγή στις κάλπες. Όπως ενισχύουν και όσους υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει μαζί την Αλβανία με τη Β. Μακεδονία, έχοντας έρθει η ώρα για decoupling!» τονίζει στο GR TIMES ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του πανεπιστημίου «Μακεδονία», Γιώργος Χρηστίδης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top