Ενας στους τρεις Ευρωπαίους βλέπει TV μέσω Διαδικτύου

Ενας στους τρεις Ευρωπαίους βλέπει TV μέσω Διαδικτύου

Τα τελευταία χρόνια η καθημερινότητά μας είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με την τεχνολογία και το Διαδίκτυο. Εχοντας ένα έξυπνο τηλέφωνο στα χέρια μας μπορούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή να αναζητήσουμε πληροφορίες, να κάνουμε τραπεζικές και όχι μόνο συναλλαγές, να διαβάσουμε ένα βιβλίο αλλά και να δούμε live το αγαπημένο μας πρόγραμμα στην τηλεόραση.

Σύμφωνα με έρευνες, το 41% των Ευρωπαίων σήμερα παρακολουθεί τηλεόραση μέσω του Διαδικτύου. Αριθμός που είναι σημαντικά μεγαλύτερος ανάμεσα στους νέους, καθώς το 50% των Ευρωπαίων ηλικίας 15-24 ετών χρησιμοποιεί το Internet τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για αυτόν τον σκοπό. Εξάλλου ένας στους πέντε νεαρούς Ευρωπαίους χρησιμοποιεί διαδικτυακές υπηρεσίες για να παρακολουθεί τηλεοπτικές σειρές και ταινίες.

Σήμερα, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς προσφέρουν ολοένα και περισσότερο τις εκπομπές τους στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, τα διαδικτυακά τους προγράμματα συχνά δεν είναι διαθέσιμα και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκτός από το κράτος-μέλος προέλευσης τους, ακόμη και αν θα μπορούσε να υπάρξει ενδεχομένως μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτά (π.χ. λόγω γλώσσας).

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης για ορισμένες διαδικτυακές μεταδόσεις από ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και αναμεταδόσεις ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων. Η πρόταση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την προσαρμογή των κανόνων περί πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή.

Νέα οδηγία από την ΕΕ

Η οδηγία που συμφωνήθηκε πριν από λίγες ημέρες έρχεται να συμπληρώσει την υφιστάμενη οδηγία για τις δορυφορικές και καλωδιακές μεταδόσεις, η οποία ήδη διευκολύνει τις διασυνοριακές δορυφορικές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και την καλωδιακή αναμετάδοση ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων από άλλα κράτη-μέλη.

Χάρη στην οδηγία για τις δορυφορικές και καλωδιακές μεταδόσεις, πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί είναι διαθέσιμοι σε χώρες-μέλη άλλες από τη χώρα προέλευσής τους. Το γεγονός αυτό έχει βοηθήσει στην ενίσχυση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης, καθώς και τους Ευρωπαίους που ζουν σε κράτος-μέλος άλλο από το δικό τους.

Η πολιτική συμφωνία σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας όσον αφορά τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς μια πλήρως λειτουργική ψηφιακή ενιαία αγορά.

Οι νέοι κανόνες

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να διευκολύνουν τους ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να διαθέτουν ορισμένα προγράμματα σε ζωντανή ή ετεροχρονισμένη τηλεοπτική μετάδοση μέσω του Διαδικτύου, ενώ ταυτόχρονα θα απλουστεύσουν τη διανομή περισσότερων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών μέσω των φορέων αναμετάδοσης.

Μια από τις αλλαγές που φέρνει η εν λόγω πολιτική συμφωνία είναι η θέσπιση της «αρχής της χώρας προέλευσης», καθώς η οδηγία διευκολύνει μέσω αυτής της αλλαγής την αδειοδότηση για ορισμένα προγράμματα που επιθυμούν να προσφέρουν οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς στο πλαίσιο των διαδικτυακών τους υπηρεσιών.

Πρόκειται για υπηρεσίες όπως η ταυτόχρονη μετάδοση, η ετεροχρονισμένη τηλεοπτική προβολή και άλλες υπηρεσίες που λειτουργούν συμπληρωματικά προς το κυρίως πρόγραμμα όπως η προεπισκόπηση.

Πλέον οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα μπορούν να διαθέτουν διαδικτυακά σε όλες της χώρες της ΕΕ ραδιοφωνικά προγράμματα, τηλεοπτικά προγράμματα ειδησεογραφίας και επικαιρότητας, καθώς και τις δικές τους παραγωγές.

Ταυτόχρονα η οδηγία διευκολύνει και την αναμετάδοση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων που παρέχονται μέσω του Διαδικτύου υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Το μέτρο αυτό αναμένεται να συμβάλει στην ευρύτερη διανομή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

Μία τρίτη αλλαγή αφορά την απευθείας διαβίβαση, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για τη μετάδοση των προγραμμάτων τους στο κοινό.

Οι νέοι κανόνες της πολιτικής αυτής συμφωνίας θα διασφαλίζουν ότι οι κάτοχοι δικαιωμάτων αμείβονται επαρκώς, όταν τα έργα τους χρησιμοποιούνται σε προγράμματα που μεταδίδονται μέσω απευθείας διαβίβασης. Θα παρέχουν ασφάλεια δικαίου στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και διανομείς που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Η σημερινή πολιτική συμφωνία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top