Η Ευρώπη χάνει σχεδόν 10 δισ. το χρόνο γιατί δεν προστατεύει επαρκώς τους «προστατευόμενους μάρτυρες»

Η Ευρώπη χάνει σχεδόν 10 δισ. το χρόνο γιατί δεν προστατεύει επαρκώς τους «προστατευόμενους μάρτυρες»

Μεταξύ 5.8 και 9.6 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα ετήσια  διαφυγόντα κέρδη στην ΕΕ από την έλλειψη πλαισίου για τους πληροφοριοδότες στις δημόσιες συμβάσεις! Το ποσό μαμούθ θα μπορούσε να καλυφθεί αν υπήρχε ένα επαρκές πλαίσιο για την προστασία και την ενθάρρυνση υποβολής καταγγελιών παραβάσεων ενωσιακού δικαίου με εγγυήσεις προστασίας από αντίποινα.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) η οποία υιοθέτησε προτάσεις για την προστασία των πληροφοριοδοτών, για τη θέσπιση μηχανισμών για την υποβολή καταγγελιών σε περιπτώσεις παραβίασης και για μέτρα σε περιπτώσεις αντιποίνων.

Μάρτυρες και δημοσιογράφοι

Όπως αναφέρει το Lawspot.gr, και δημοσιεύει το dikastiko.gr πριν από λίγες μέρες  τα μέλη της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ ενέκριναν νομοσχέδιο το οποίο εγγυάται ότι οι πληροφοριοδότες στην ΕΕ μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά παραβάσεων ενωσιακού δικαίου στους τομείς της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς  και της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας, χωρίς να φοβούνται αντίποινα ή εκφοβισμό.

Στο ίδιο προστατευτικό πλαίσιο εντάσσονται και πρόσωπα που συνδράμουν τον καταγγέλλοντα να μιλήσει, όπως λόγου χάρη οι δημοσιογράφοι.

Οι τρόποι

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι:

-Να ζητηθεί από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας διαθέτουν επαρκείς εσωτερικούς και εξωτερικούς διαύλους υποβολής καταγγελιών.

-Οι φορείς υποβολής καταγγελιών να διασφαλίζουν ότι το πρόσωπο που υποβάλλει την καταγγελία ειδοποιείται εντός εβδομάδας από τη λήψη της καταγγελίας του, ενώ το αργότερο εντός δύο μηνών από τη λήψη της θα πρέπει να δίνεται ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης.

-Θα απόκειται στο πρόσωπο που υποβάλλει την καταγγελία να επιλέξει τον πιο πρόσφορο δίαυλο υποβολής αυτής, είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό, αναλόγως των περιστάσεων.

Αντίποινα

Το κείμενο που συμφωνήθηκε απαγορεύει ρητά τα αντίποινα και τα κράτη μέλη οφείλουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμηση τέτοιων περιστατικών σε βάρος των πληροφοριοδοτών. Οι ευρωβουλευτές ακόμα προτρέπουν τα κράτη μέλη να παρέχουν πληροφόρηση και συμβουλές δωρεάν, καθώς και νομική, οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη.

Ιστορία

Η προστασία των πληροφοριοδοτών είναι κατακερματισμένη ή μόνο μερική στα κράτη μέλη, και μόνο σε 10 χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Σλοβακία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) παρέχεται ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο προστασίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top