Γλυπτά Παρθενώνα: Ανταλλαγή με αρχαία προτείνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Γλυπτά Παρθενώνα: Ανταλλαγή με αρχαία προτείνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Παρά τη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και της Ελλάδας, που προκάλεσε ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε πως θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Ωστόσο έθεσε έναν όρο.

Ανταλλαγή με αρχαία αντικείμενα της Ελλάδας
Ο Όσμπορν, μιλώντας στο podcast «political currency», επισήμανε πως τα Γλυπτά θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με αρχαία αντικείμενα που έχει η Ελλάδα και τα οποία δεν έχουν δει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, επέμεινε ότι όλοι είναι «πολύ πρόθυμοι για μια συμφωνία», ακόμη και αν η βρετανική κυβέρνηση δεν μιλάει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Ελπίζω να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου, της ελληνικής κυβέρνησης και του Μουσείου της Ακρόπολης και αυτή η συμφωνία να μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε την προβολή των Γλυπτών που υπήρχαν γύρω από την Ακρόπολη στην αρχαία Ελλάδα, αλλά όχι με τρόπο που να αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αξιώσεις οποιουδήποτε», τόνισε.

«Η Ελλάδα θα λέει πάντα ότι ανήκουν δικαιωματικά στην Ελλάδα αλλά ο νόμος είναι πολύ σαφής ότι είναι στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου. Και το έχουμε ακούσει και από αυτή τη συντηρητική κυβέρνηση ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Έχουμε ακούσει από την πιθανή κυβέρνηση των Εργατικών, ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», επισήμανε.

Ο Μπλερ ήθελε να δανείσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στη χώρα μας – Το αντάλλαγμα που ζητούσε
Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτεται η κυβέρνηση των Εργατικών του Τόνι Μπλερ, άσκησε πιέσεις για τη σύναψη συμφωνίας για το διαμοιρασμό των Γλυπτών του Παρθενώνα με την Ελλάδα το 2003, κατηγορώντας μάλιστα το Βρετανικό Μουσείο για «αδιαλλαξία» όσον αφορά τους ελληνικούς θησαυρούς, όπως αποκαλύπτουν αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα Εθνικά Αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, σε επιστολή που απευθυνόταν στον Μπλερ τον Απρίλιο του 2003, η σύμβουλος της Ντάουνινγκ, Στριτ Σάρα Χάντερ έγραφε: «Υπάρχουν σοβαροί λόγοι… τόσο ιδιωτικά όσο και δημοσίως να ενθαρρύνουμε το Βρετανικό Μουσείο να βρει μια διευθέτηση τους επόμενους 12 μήνες».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Guardian: Ο Μπλερ ήθελε να μας δανείσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα με αντάλλαγμα την στήριξη για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου

Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά την Πρωτοχρονιά και πότε κλείνουν το Πάσχα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top