Κορωνοϊός-Ιαπωνία: Πάνω από 24 εκ. εμβόλια στον «πάγο»

Κορωνοϊός-Ιαπωνία: Πάνω από 24 εκ. εμβόλια στον «πάγο»

Στα ψυγεία βαθέως ψύξης στοιβάζει τα εμβόλια της η Ιαπωνία  – Πάνω από 24 εκατ. εμβόλια παραμένουν στον «πάγο»

Τέλη Απριλίου η Ιαπωνία είχε εισάγει 28 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer, εκ των οποίων μόλις το 15% αυτών χρησιμοποιήθηκαν, δηλαδή τα 4 εκατομμύρια. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το εθνικό δίκτυο NHK αργά χθες το βράδυ, μέχρι τέλη Μαΐου οι ρυθμιστικές αρχές πρόκειται να εγκρίνουν την χρήση των εμβολίων της Moderna και AstraZeneca.

Η πρώτη παρτίδα του εμβολίου της Moderna έχει ήδη φθάσει στη χώρα και υπολογίζεται ότι 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca προετοιμάζονται από τους τοπικούς συνεργάτες της εταιρείας.

Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer πρόκειται επίσης να επιταχυνθούν και να ξεπεράσουν τα 35 εκατομμύρια δόσεις αυτόν και τον επόμενο μήνα.

Η Ιαπωνία έχει εξασφαλίσει την μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων κατά της COVID-19 στην Ασία καθώς προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι–λίγο περισσότερες από 4 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί στους υγειονομικούς υπαλλήλους και στους ηλικιωμένους.

Η χώρα όμως έχει εμβολιάσει μόλις το 2,2% του πληθυσμού της μέχρι στιγμής–ο αργότερος εμβολιαστικός ρυθμός μεταξύ των πλούσιων χωρών–και η κυβέρνηση έχει έναν φιλόδοξο στόχο εμβολιασμού των 36 εκατομμυρίων ηλικιωμένων πολιτών της μέχρι τον Ιούλιο.

Για να επιτύχει αυτό τον στόχο η Ιαπωνία θα χρειαστεί να χορηγεί περίπου 800.000 εμβόλια ημερησίως, σύμφωνα με μια ομάδα επιχειρηματιών, που καλεί την κυβέρνηση να επιταχύνει την διαδικασία εμβολιασμού.

Ο Τάρο Κόνο, υπουργός υπεύθυνος για τα εμβόλια, δήλωσε ότι υπάρχουν κενά στο σύστημα κράτησης των εμβολίων και ότι στις μεγάλες πόλεις η ζήτηση έχει ξεπεράσει την προσφορά.

“Οι υπάλληλοι των τοπικών κυβερνήσεων εργάζονται πράγματι σκληρά όπως και το προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου και έτσι ζητώ από τους πολίτες να αποφεύγουν κατά το δυνατό να κάνουν παράπονα”, είπε σήμερα ο υπουργός στους δημοσιογράφους.

Η Ιαπωνία ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού τον Φεβρουάριο, αργότερα από τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, και προβλήματα επιμελητείας, κυρίως ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, επιβράδυναν την διαδικασία εμβολιασμού.

Περίπου δύο εκατομμύρια υγειονομικοί υπάλληλοι εξακολουθούν να περιμένουν να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου και αυτό έχει προκαλέσει απόγνωση στην ιατρική κοινότητα, λέει ο Καζουάκι Τζιντάι, ένας γιατρός και ερευνητής στον νομό Καναγκάουα, νότια του Τόκιο.

Η κυβέρνηση ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας να δημιουργήσει έναν χώρο μαζικών εμβολιασμών στο Τόκιο και στην Οσάκα μέχρι τις 24 Μαΐου, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός και ορισμένοι ειδικοί του τομέα υγείας εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει έως τον χειμώνα ίσως και αργότερα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ