LIVE εικόνα από το Λονδίνο-Η ώρα της στέψης του βασιλιά Καρόλου

LIVE εικόνα από το Λονδίνο-Η ώρα της στέψης του βασιλιά Καρόλου

Η ώρα της στέψης του βασιλιά Καρόλου έφτασε! Η Βρετανία βρίσκεται στο πόδι και τα ΜΜΕ έχουν ήδη αρχίσει να μεταδίδουν live την ιστορική ημέρα, με χιλιάδες κόσμου να έχει ήδη πάρει θέση για να παρακολουθήσει την τελετή.

14:00: Ψάλλεται ο βυζαντινός ύμνος στα Ελληνικά

Με τον ψαλμό 71 από τη βυζαντινή χορωδία ξεκίνησε η ανάληψη, κατά την οποία παρουσιάστηκαν και δόθηκαν τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας. Ως φόρο τιμής στην ελληνική καταγωγή του πατέρα του, Δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππο, ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε να συμπεριληφθεί στην τελετή ελληνορθόδοξη μουσική.

Ξεκίνησε η τελετή της στέψης

Η επίσημη έναρξη γίνεται από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι, Τζάστιν Γουέλμπι. H τελετή ξεκίνησε με την αναγνώριση. Ο σεβασμιώτατος παρουσίασε τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα.

Ακολούθησε ο Όρκος. Συγκεκριμένα, ο Κάρολος ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο και ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι θα υπερασπίζεται την θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης της Εκκλησίας της Αγγλίας. «Όλα αυτά υπόσχομαι να τα πράξω» απάντησε ο Κάρολος, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού.

13:15: Ξεκίνησε η τελετή της στέψης

Η επίσημη έναρξη γίνεται από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι, Τζάστιν Γουέλμπι. H τελετή ξεκίνησε με την αναγνώριση. Ο σεβασμιώτατος παρουσίασε τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα. Ακολούθησε ο Όρκος. Συγκεκριμένα, ο Κάρολος ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο και ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι θα υπερασπίζεται την θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης της Εκκλησίας της Αγγλίας.


13:00: Έφτασε στο Αβαείο ο Βασιλιάς Κάρολος και η Βασίλισσα Καμίλα

Ο Κάρολος εισήλθε από τη Μεγάλη Δυτική Πόρτα του κτιρίου. Τον συνοδεύουν ο Γουίλιαμ και η Κέιτ. Μπροστά του βρίσκεται η Καμίλα.

H λαμπερή εμφάνιση της τέως βασιλικής οικογένειας

Αννα – Μαρία, Παύλος και Μαρί Σαντάλ έφτασαν στο Αβαείο. Οι δυο κυρίες επέλεξαν το μπλέ, σε διαφορετικούς τόνους, ενώ ο Παύλος φόρεσε γαλανόλευκη γραβάτα.

Όλα τα βλέμματα στον Χάρι

Έφτασε για την τελετή ο Πρίγκιπας Χάρι, χωρίς την σύζυγό του Μέγκαν. Φαινόταν χαρούμενος και χαλαρός καθώς έμπαινε στο αβαείο με τις ξαδέρφες του πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία, τις κόρες του πρίγκιπα Ανδρέα. Ο Χάρι θα καθίσει πίσω από τον Κάρολο.

11:30: Έφτασε στο Μπάκιγχαμ ο Κάρολος

Ο Βασιλιάς έφτασε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ καθώς ο κόσμος βρίσκεται εν αναμονή της στέψης του. Ο Κάρολος χαμογέλασε στα πλήθη που επευφημούσαν ​​και κυμάτιζαν σημαίες.

Την τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, θα την παρακολουθήσουν 2.300 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων βασιλείς και βασίλισσες από όλο τον κόσμο, αρχηγοί κρατών και μέλη της αριστοκρατίας.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ το «παρών» θα δώσει τόσο ο Παύλος και η Μαρί Σαντάλ όσο και η Άννα-Μαρία.

Η τελετή θα αρχίσει στις 13:00 ώρα Ελλάδος και αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες.

Δείτε live εικόνα:

Άνοιξαν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ

Οι πόρτες του Αβαείου άνοιξαν και οι πρώτοι προσκεκλημένοι καταφθάνουν.

Με ελληνορθόδοξη μουσική η στέψη

Ως φόρο τιμής στην ελληνική καταγωγή του πατέρα του, Δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππο, ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε να συμπεριληφθεί στην τελετή ελληνορθόδοξη μουσική. Το σύνολο των επτά Ελλήνων ιεροψαλτών από τη Βρετανία και την Ελλάδα θα διευθύνει ο ιδρυτής του συνόλου Δρ Λίγκας, μεταξύ άλλων επίτιμος καθηγητής μουσικής στο UCL, ερευνητής στο Κέιμπριτζ και αναγορευθείς Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος το 2018 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Θα είναι στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ ο Χάρι;

Άγνωστο παραμένει ακόμα, αν δίπλα στα υπόλοιπα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας θα είναι τα «μαύρα πρόβατα», ο γιος του Καρόλου, Πρίγκιπας Χάρι αλλά και ο αδερφός του Πρίγκιπας Άντριου. Και οι δύο δεν έχουν κάποιο επίσημο ρόλο στην τελετή. Ο Άντριου βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» εδώ και χρόνια λόγω των σχέσεών του με τον παιδεραστή Τζέφρι Επστάιν, ενώ ο Χάρι από το 2020 έχει αφήσει πίσω του την ζωή στο παλάτι.

Το πρόγραμμα (ώρες Ελλάδος):

 • 9:30 π.μ. Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ.
 • 9:15 – 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.
 • 11:30 – 11:35  Αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων προσέρχονται στο Αβαείο
 • 11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
 • 12:20 – Η πομπή με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.
 • 12:35 Μέλη της βασιλικής οικογένειας φτάνουν στην Δυτική Πύλη του Αβαείου του Γουεστμίνστερ.
 • 12:53 Ο Βασιλιάς με τη σύζυγο του θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.
 • 12:54 Χτυπούν οι Καμπάνες του Αβαείου
 • 1:00 Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει η ακολουθία της Στέψης.
 • 2:00 μ.μ.  Στέφεται  βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά.
 • Την ώρα αυτή θα χτυπήσουν οι καμπάνες του Αβαείου για 2 λεπτά και στρατιωτικά αγήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ, τις Βερμούδες αλλά και τα Πλοία στη Θάλασσα θα αποτείνουν χαιρετισμό με πυροβολισμούς και κανονιοβολισμούς.
 • 3:00 μ.μ. Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
 • 3:45  Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης όπου θα γίνουν δεκτοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας.
 • 3:45  Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.
 • 4:30  Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. ( Fly Past) Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σήμερα η στέψη του βασιλιά Καρόλου-Ηγέτες και βασιλείς από 203 χώρες, παρούσα η Σακελλαροπούλου, το πρόγραμμα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top