Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση – Από την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, στην εργαλειοποίηση του Ουκρανικού

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση – Από την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, στην εργαλειοποίηση του Ουκρανικού

Ένα από τα πολλά προσχέδια που συντάσσει το Ευρωπαϊκό Λαικό Κομμα που κατέγραφε την ανάγκη τερματισμού των διαπραγματεύσεων για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει αντιδράσεις στην Τουρκία μέσω δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας Milliyet.

Της Αλεξίας Τασούλη

Eνα από τα πολλά προσχέδια που συντάσσει το Ευρωπαϊκό Λαικό Κομμα που κατέγραφε την ανάγκη τερματισμού των διαπραγματεύσεων για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει αντιδράσεις στην Τουρκία μέσω δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας Milliyet. 

Ποια όμως είναι η πραγματική σχέση των Βρυξελλών με την Τουρκία; Ενα από τα ακανθώδη θέματα ασφαλώς είναι το μεταναστευτικό.   Από το 2011 που ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Συρία στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης άρχισε το μεγάλο κύμα των προσφύγων με την Τουρκία να μετατρέπεται σε καθοριστικό παράγοντα για τη διαχείριση των ροών. Από τότε η Άγκυρα δεν σταμάτησε να υποβάλει αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας καταρχήν γενναία οικονομική βοήθεια ύψους 3 δις ευρώ για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών υποδοχής αλλά και τη χορήγηση άδειας σε πρόσφυγες που ζούνε στην Τουρκία. Ζητούσε επίσης επιτάχυνση των διαδικασιών για την απελευθέρωση της θεώρησης βίζας, άνοιγμα πέντε κεφαλαίων που έχουν παγώσει. Δηλαδή, την οικονομική και νομισματική ένωση, την ενέργεια, την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και την εκπαίδευση. Η ελληνική πλευρά από νωρίς είχε επισημάνει ότι η Τουρκία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το θέμα των προσφύγων για να προωθήσει την ατζέντα της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο. Προσπάθησε ακόμη να θεμελιώσει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο ή στον Έβρο.

Τον Μάρτιο του 2016 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προχώρησε σε μια συμφωνία με την Τουρκία βάσει της οποίας όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία σε ελληνικό έδαφος θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Η Άγκυρα έλαβε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως χρηματοδότηση για τα άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία.

Η προσφυγική κρίση ανέδειξε  τα όρια και τις ανεπάρκειες της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέδειξε ακόμη τη σημασία των ελληνικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας απέκτησε πρακτική ωριμότητα τέτοια που υπερβαίνει κατά πολύ τη θεσμική σχέση των Βρυξελλών με μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Το προσχέδιο που δημοσίευσε η Μιλλιέτ είναι υπαρκτό και γι αυτό άλλωτσε δεν διαψεύστηκε. Το έχουν συντάξει σύμφωνα με πληροφορίες Γερμανοί από το ΕΛΚ και αναμενόταν να εγκριθεί στο συνέδριο του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Στο κείμενο οι Χριστιανοδημοκράτες τονίζουν την ανάγκη επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία. Όμως, εφιστούν την προσοχή στην ανάγκη τερματισμού των διαπραγματεύσεων για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαικές πηγές, η ουσία της δυσφορίας βρίσκεται στο γεγονός ότι υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιθυμούν να δοθεί η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από τρίτες χώρες και άρα από την Τουρκία και έχει ανεπτυγμένη στρατιωτική βιομηχανία. Η Ελλάδα όμως μαζί με την Κύπρο και τη Γαλλία θέτουν ως όρο, όλες οι αγορές σε πυρομαχικά και οπλικά συστήματα να γινει μόνο από χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης. Κυρίως για να μην εργαλοποιήσει η Αγκυρα το Ουκρανικό, όπως κάνει με το προσφυγικό στις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία Ουκρανών στην πλ. Αριστοτέλους για τη ρωσική εισβολή (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σύζυγος παλαιοχριστιανού: «Είμαστε όλοι μία γροθιά» – Άφαντα τα παιδιά

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top