Θεσσαλονίκη: Ούριος άνεμος από το Μαϊάμι, στα πανιά της κρουαζιέρας

Θεσσαλονίκη: Ούριος άνεμος από το Μαϊάμι, στα πανιά της κρουαζιέρας

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Έκλεψε τις εντυπώσεις η Θεσσαλονίκη στη διεθνή έκθεση κρουαζιέρας, την “Seatrade Cruise Global 2022”, που ολοκληρώθηκε εχθές στο Miami Beach Convention Center, με μεγάλες εταιρείες του κλάδου να δείχνουν ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη, προμηνύοντας ακόμη περισσότερες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και πολλούς περισσότερους τουρίστες κρουαζιέρας για το 2023.

Η Θεσσαλονίκη έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας και φυσικά να επενδύει σε αυτή την ανάπτυξη, όταν μάλιστα οι εκτιμήσεις για την Μεσόγειο δείχνουν μία αύξηση της τάξης του 90% στις αφίξεις πλοίων το 2022, που αναμένεται να ξεπεράσουν τις 9.500 από σχεδόν 5.000 το 2021.  Επίσης, το 2022 αναμένεται  διπλασιασμός της κίνησης επιβατών,   από περίπου 5.000.000 το 2021 σε περίπου 10.000.000 φέτος.  Άλλωστε, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στον ΟΛΘ θα είναι σχεδόν τετραπλάσιες σε σύγκριση με πέρυσι, αφού έχουν προγραμματιστεί 62 αφίξεις, έναντι 17 το 2021.

Όμως τα πράγματα θα πάνε φέτος καλύτερα, συνολικά, για τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Ελλάδα, αφού εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου υποστηρίζουν ότι το 2022, θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες κρουαζιέρας στη χώρα μας επειδή οι πληρότητες των πλοίων θα φτάσουν στο 75%, όταν πέρυσι ήταν κατά μέσο όρο, περί το 50%. Να θυμίσουμε , σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση της MedCruise, πως το 2021 η κρουαζιέρα είχε κάνει «fast restart» σε σχέση με το 2020 που βρέθηκε στο ζενίθ της πανδημικής κρίσης, αλλά με χαμηλές πληρότητες στα πλοία.

Όπως φαίνεται λοιπόν, από το «fast restart», ο τουρισμός κρουαζιέρας κινείται με ρυθμούς που υπόσχονται «fast growth» στα επόμενα χρόνια.

 

η δ/ντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της ΟΛΘ ΑΕ κα. Θ. Ρήγα, η πρόεδρος του Ο.Τ.Θ. και αντιπεριφερειάρχης κα. Β. Πατουλίδου και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού Θεσσαλονίκης κα. Μ. Καραγιάννη, με την πρόεδρος της MedCruise κα. Figen Ayan

Με δυνατή ομάδα η Θεσσαλονίκη στη ‘Seatrade Cruise

Η Θεσσαλονίκη, πήγε καλά προετοιμασμένη στη φετινή διοργάνωση, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως για την κρουαζιέρα. Η Θεσσαλονίκη συμμετείχε στη ‘Seatrade Cruise Global’ με μία δυνατή ομάδα που απαρτίζονταν από οκτώ εκπροσώπους του ΟΛΘ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αυτοί οι τέσσερις φορείς, ο καθένας με το δικό του stand στο περίπτερο του ΕΟΤ, κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία της Θεσσαλονίκης στη ‘Seatrade Cruise Global’, σε μία έκθεση που είχε παραπάνω από 500 εκθέτες, χιλιάδες επισκέπτες  και κάλυπτε όλες τους τομείς ενός τεράστιου και μεγεθυνόμενου κλάδου της τουριστικής βιομηχανίας.

Μάλιστα, όπως πληροφορήθηκε το GRTimes.gr, έγινε και μία πολύ επιτυχημένη παρουσίαση της Θεσσαλονίκης ως προορισμού κρουαζιέρας, στο περίπτερο της MedCruise, της Ένωσης που εκπροσωπεί τα λιμάνια κρουαζιέρας στη Μεσόγειο και προάγει την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη ‘mare nostrum’ σε διασύνδεση με γειτονικές θαλάσσιες περιοχές, όπως η Αδριατική στα βόρεια της Μεσογείου και η Μαύρη Θάλασσα.

« Η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως προορισμού αλλά και των κοντινών περιοχών που παρουσιάζουν σημαντικό και σύνθετο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες, αποτελεί επιδίωξη και σκοπό μας» δήλωσε στο GRTimes.gr η κα. Θεοδώρα Ρήγα, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της ΟΛΘ Α.Ε. και μέλος ΔΣ της Medcruise προσθέτοντας, ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία των φορέων που αποβλέπουν στην τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Άλλωστε η χώρα μας, έχει κάθε συμφέρον να αντλήσει το μέγιστο δυνατό από τον κλάδο της κρουαζιέρας, ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις της MedCruise αναπτύσσεται δυναμικά καθώς ως το 2027 ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που θα διασχίζουν τις θάλασσες του κόσμου, θα αυξηθεί στα 500, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα αλλά και τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί η μεγάλη αυτή βιομηχανία του τουρισμού.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top