11ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας: “Καμπανάκι” από τον FAO για την ποσότητα και την ασφάλεια των τροφίμων (VIDEO)

11ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας: “Καμπανάκι” από τον FAO για την ποσότητα και την ασφάλεια των τροφίμων (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Βάσω Βεγίρη

Κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων έκρουσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Συστημάτων Τροφίμων και Ασφάλειας Τροφίμων του FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ), Divine Njie, κατά τη σημερινή διαδικτυακή συμμετοχή του στο 11ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας που πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με χορηγό επικοινωνίας το GRTimes.gr.

Θέμα του 11ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας είναι “Σύγχρονα Αγροδιατροφικά Συστήματα στο Πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας: Ξεκλειδώνοντας το Μέλλον”.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο αξιωματούχος του FAO, καταρχάς συνολικά 3,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως σήμερα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν υγιεινά τρόφιμα, ενώ η κλιματική αλλαγή προκαλεί καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων και καλλιεργειών. “Όταν υπάρχει απρόσμενη μεταβολή της θερμοκρασίας υπάρχει σοβαρή επίδραση στην ασφάλεια των τροφίμων”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μετά από λίγο ότι “αν συνεχίσουμε στην ίδια τροχιά τότε δεν θα πετύχουμε τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που έχουμε θέσει για το 2030”. Επίσης ότι από το στάδιο της συγκομιδής μέχρι το ράφι του σούπερ-μάρκετ χάνεται το 14% του συνόλου των τροφίμων (δημητριακά, κρέας, αλιεύματα κ.α.), ότι σπαταλάται το 17% των παγκοσμίως παραγόμενων τροφίμων και ότι η μεταφορά τροφίμων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις επιφέρει ποιοτικές αλλοιώσεις.
Στην ίδια ενότητα τπου Συνεδρίου, ο κ.Θεόδωρος Καλλίτσης, Farm Manager στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, επισήμανε πως στο σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο, το ζήτημα δεν είναι ποιες καλλιέργειες θα πρέπει να επιλεγούν τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια, αλλά το ίδιο το γεγονός ότι όλα αλλάζουν δραματικά και ότι το βασικό ζήτημα είναι το «finding water», δηλαδή η εύρεση δηλαδή του νερού για την άρδευση. «Προβλέπουμε ότι θα έχουμε κάποια μείωση στο καλαμπόκι, σταθερότητα ή μικρή αύξηση στα σιτηρά και σχεδόν την ίδια ή λίγο περισσότερη παραγωγή για την πατάτα, όσο κρατάμε σταθερό το νερό» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το ίδιο το ταξίδι των τροφίμων από μόνο του είναι μια πρόκληση, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον ρόλο των υπηρεσιών διανομής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στους νέους μικροοργανισμούς που προκύπτουν, αλλά και στην αυξανόμενη αντοχή σε αντιβιοτικά. Τη συζήτηση της εν λόγω ενότητας συντόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Pelopac, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.
 

Αθ.Τσαυτάρης

Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν επιτυχώς από τον αγροτικό τομέα οι μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας, όπως η δημογραφική έκρηξη και η κλιματική αλλαγή τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ο Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα για φράγματα και λιμενοδεξαμενές, που αφενός θα προστατεύουν από τις κατακλυσμιαίες βροχές που αναμένεται να αυξηθούν αλλά και θα παρέχουν νερό σε περιόδους καύσωνα, λειψυδριών κο.κ.. Παράλληλα επισήμανε ότι διανύουμε την εποχή των data αλλά δυστυχώς πολύ λίγοι ξέρουν πώς να τα μετατρέψουν σε γνώση.

Ευκαιρίες στις ΗΠΑ

Για σημαντικές ευκαιρίες στις ΗΠΑ για Έλληνες παραγωγούς που παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας έκανε λόγο από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύμβουλος της Διοίκησης Διεθνούς Εμπορίου του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, Νίκος Παπαχρυσανθόπουλος, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα “Select USA”, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας που εστιάζει στην προσέλκυση επενδύσεων.Παράλληλα τόνισε ότι από τα 2,28 δισεκατ. δολάρια στα οποία ανήλθε η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ το 2022, τα 500 εκατ. δολάρια αφορούν εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων.

Ηλίας Σπυρτούνιας – Αθανάσιος Κουϊμτζής

Την έμφαση που δίνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στον Αγροδιατροφικό Τομέα επισήμανε καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας.
Όλες οι μελέτες και οι έρευνες, όπως σημείωσε, αναδεικνύουν όλο και περισσότερο τον σημαντικό ρόλο της διατροφής, η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στο περιβάλλον του υπερπληθυσμού, των νέων ασθενειών, της κλιματικής αλλαγής και των βαλλόμενων σε πολλές χώρες συστημάτων Υγείας.. Το μέλλον – πρόσθεσε ο κ.Σπυρτούνιας –  έρχεται με μεγάλη ταχύτητα και οι τεχνολογίες εξελίσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτεχνολογίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αθανάσιος Κουϊμτζής,  τόνισε ότι ο κλάδος της αγροδιατροφής προηγείται στις εξαγωγές και σημείωσε ότι μια μεγάλη αλλαγή που αναμένει να γίνει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η ψηφιοποίηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top