20ος Χάρτης των Γεύσεων στη Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε με 27 οινοποιούς και σήμερα εκθέτουν τα κρασιά τους 160! (ΦΩΤΟ)

20ος Χάρτης των Γεύσεων στη Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε με 27 οινοποιούς και σήμερα εκθέτουν τα κρασιά τους 160! (ΦΩΤΟ)

Σε εξέλιξη είναι η σημερινή πρώτη μέρα διεξαγωγής του επετειακού 20ου Χάρτη των Γεύσεων, που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη. Η δημιουργός του Χάρτη των Γεύσεων Μαρία Νέτσικα μιλάει στο GRTimes.gr.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Είναι το μεγάλο ετήσιο οινικό ραντεβού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 160 οινοποιοί και αποσταγματοποιοί, εισαγωγείς/διανομείς οίνων και εκατοντάδες οινόφιλοι.

Πρόκειται για τον Χάρτη των Γεύσεων, την οινική εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, η οποία, φέτος γιορτάζει τα 20α της γενέθλια, και όπως δηλώνει στο GRTimes.gr η δημιουργός της Μαρία Νέτσικα, «ξεκινήσαμε το 2003 με 27 οινοποιούς και σήμερα συμμετέχουν περισσότεροι από 160».

Σήμερα, Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, ήδη από τις 12 το μεσημέρι, επαγγελματίες και το οινόφιλο κοινό περνάει τις πόρτες του συνεδριακού κέντρου «Ι. Βελλίδης» στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ Helexpo, συναντώντας τους οινοπαραγωγούς, δοκιμάζοντας νέες και παλιές σοδειές, αλλά και ανταλλάσσοντας απόψεις περί… οίνου.

Όλα ξεκίνησαν πριν 20 χρόνια

Είκοσι χρόνια (20) Χάρτης των Γεύσεων, από τις σημαντικότερες οινικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης και της  Βορείου Ελλάδας. «Η πρώτη διοργάνωση έγινε το 2003 στον «Μύλο». Τότε δεν υπήρχαν τόσες εκθέσεις κρασιού, όπως τώρα, τέτοιου είδους εκδηλώσεις ξεκίνησαν να γίνονται στην Αγγλία» δηλώνει στο GRTimes.gr η Μαρία Νέτσικα δημιουργός του Χάρτη των Γεύσεων, χημικός οινολόγος, δημοσιογράφους οίνου και συγγραφέας.

Όπως η ίδια μας εξηγεί «τότε σκεφτήκαμε, ότι επειδή υπήρχε το Wine Club, ήδη από το 1996 στον Μύλο, υπήρχε μια μάζα οινόφιλων που τους ενδιέφερε. Έτσι, κάναμε τον 1ο Χάρτη των Γεύσεων, με τη λογική, σαν φεστιβάλ γεύσης, ενώ υπήρχαν και παράλληλες εκδηλώσεις (δείπνα, γευστικές δοκιμές λαδιού, έκθεση ζωγραφικής με θέμα το κρασί κλπ.). Από την αρχή, δηλαδή, το είχαμε δει ως μια γευστική δοκιμή, πλαισιωμένη και από άλλες παράλληλες εκδηλώσεις» υπογραμμίζει.

Ο επόμενος χρόνος

Το 2004, η κα. Νέτσικα, πήρε την απόφαση να μετακινηθεί από τον ιστορικό «Μύλο» και να μετακομίσει στην Αποθήκη Γ’, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, «τότε που η Αποθήκη ήταν γνωστή μόνο από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου».

Την πρώτη χρονιά, ο Χάρτης των Γεύσεων είχε πραγματοποιηθεί Σεπτέμβριο, «ένας μήνας που γενικότερα δεν βολεύει τους οινοποιούς, λόγω του τρύγου. Όμως, ο Μύλος δεν μπορούσε να διαθέσει χώρους αργότερα και κάπως έτσι επιλέξαμε την Αποθήκη Γ’» δηλώνει στο GRTimes.gr η κα. Νέτσικα.

Η ανταπόκριση τόσο των εκθετών όσο και του οινόφιλου κοινού και των επισκεπτών ήταν άμεση, και έπειτα από μια πορεία 12 ετών, ο Χάρτης των Γεύσεων και πάλι μετακόμισε.

«Το 2016 θεωρούσαμε ότι ήταν οριακά ο κόσμος, ήρθαμε πλέον στο Βελλίδειο, το διαμορφώσαμε έτσι, που θεωρώ ότι δίνει μια άλλη αίσθηση σ’ αυτό που λέμε “έκθεση κρασιού”» υπογραμμίζει η κα. Νέτσικα.

Ο 20ος επετειακός Χάρτης των Γεύσεων

Και αν το 2003 το οινικό event ξεκίνησε  με 27 οινοποιούς, σήμερα έχει φτάσει τους 160 και πλέον, από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της σημερινής πρώτης ημέρας, η κα. Νέτσικα και η εταιρία της ευχαρίστησαν 16 οινοποιεία τα οποία συμμετέχουν ανελλιπώς εδώ και 20 χρόνια.

Από τον 1ο Χάρτη των Γεύσεων, πραγματοποιούνται δημοπρασίες κρασιών. Τα έσοδα φέτος θα πάνε για φιλανθρωπικούς σκοπούς στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο. Επίσης, γίνονται μαγειρικές επιδείξεις, ενώ σήμερα το απόγευμα, όλοι όσοι θα βρίσκονται στο «Ι. Βελλίδης» θα βρεθούν μπροστά σε μια… έκπληξη μουσικού περιεχομένου.

Να σημειώσουμε ότι η σημερινή παρουσίαση με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Ελληνικός Αμπελώνας» αναβλήθηκε λόγω θεμάτων υγείας ενός εκ των ομιλητών.

Ο 20ος Χάρτης των Γεύσεων, παραμένει απόψε ανοιχτός έως τις 20.00 και αύριο, Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 20.00. Η είσοδος κοστίζει 12 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό), 20 ευρώ (εισιτήριο 2 ημερών).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

20ος Χάρτης των Γεύσεων: Στη Θεσσαλονίκη επί δυο μέρες το ετήσιο οινικό ραντεβού

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top