2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρυζιού: Ανάγκη αύξησης της ελληνικής ορυζοκαλλιέργειας και στροφής σε νέες ποικιλίες

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρυζιού: Ανάγκη αύξησης της ελληνικής ορυζοκαλλιέργειας και στροφής σε νέες ποικιλίες

Η ανάγκη αύξησης των ορυζοκαλλιεργειών στη χώρα μας και παραγωγής νέων και δημοφιλών ανά την υφήλιο ποικιλιών, ώστε το ελληνικό ρύζι να πάρει στη διεθνή αγορά τη θέση που ταιριάζει στην πολύ υψηλή ποιότητά του τονίστηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρυζιού που διεξάγεται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη με διοργανωτή την ΕΔΟΡΕΛ με χορηγό επικοινωνίας το GRTimes.gr. Από το βήμα του συνεδρίου, επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε διαδικτυακό χαιρετισμό του ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα καταθέσει στο τέλος Φεβρουαρίου νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

Πάνω από το 85% της παραγωγής και μεταποίησης ρυζιού σε όλη την Ελλάδα γίνεται στην περιοχή μας, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΡΕΛ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού) και του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Χρήστος Γκαντζάρας, στον χαιρετισμό του στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρυζιού, είναι ένα προϊόν άκρως ανταγωνιστικό και κυρίως ασφαλές προς κατανάλωση καθώς εφαρμόζονται όλοι οι ευρωπαϊκοί κανόνες, με αποτέλεσμα να παράγεται ένα προϊόν ξεκάθαρα ποιοτικότερο από οποιοδήποτε προϊόν εισάγεται από τρίτες χώρες.

Την ανάγκη ειλικρινούς διαλόγου του πρωτογενούς με το δευτερογενή τομέα του ρυζιού με συντονιστή την ΕΔΟΡΕΛ τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος, Γεωργία Κωστηνάκη, απευθύνοντας επίσης πρόσκληση φυγής από τη μονοκαλλιέργεια και καλλιέργειας ποικιλιών για ριζότο, το οποίο να πλασαριστεί ως ριζότο made in Greece, όπως επίσης και ποικιλιών με αυξανόμενη ζήτηση στη διεθνή αγορά, όπως το ρύζι για σούσι. “Γιατί οι Ιταλοί μπορούν και παράγουν; Γιατί οι Ιταλοί καλλιεργούν 150 ποικιλίες και εμείς ουσιαστικά μόνο τρεις;” ρώτησε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου η κα.Κωστηνάκη και παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική ορυζοπαραγωγή δεν καλύπτει ούτε καν το μισό της εγχώριας ζήτησης. Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε, όσον αφορά την ποικιλία καρολίνα, “η ετήσια κατανάλωση στη χώρα μας είναι περίπου 20.00 τόνοι αλλά φέτος καλλιεργήσαμε γύρω στα 17.000 στρέμματα, τα οποία σε λευκασμένα δίνουν περί τους 9.500 τόνους”.

Η ίδια εξέφρασε πάντως την πίστη της ότι “έχουμε όλα τα εφόδια, όλα τα προσόντα να καταστήσουμε το ελληνικό ρύζι ανταγωνιστικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς να αντλούμε γνώση από τα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών ορυζοπαραγωγών χωρών όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, όπου παραμέρισαν τις όποιες διαφορές μεταξύ πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα και επικεντρώθηκαν στην ουσία”.

Το 85% της παραγωγής προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη και χαρακτηρίζεται εξαγώγιμο προϊόν, το οποίο προωθείται τόσο στην Ευρώπη όσο και σε τρίτες χώρες. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 240.000-250.00 στρέμματα ρυζιού, εκ των οποίων 233.000 αφορούν ποικιλίες ρυζιών και 15.000 βιολογικής καλλιέργειας. Το 10% είναι ποικιλίες καρολίνα, 30% ποικιλία indica και 60% ποικιλία japonica. Ετησίως, παράγουμε 220.00-230.000 τόνους με το 40% να καταναλώνεται στη  εγχώρια αγορά και το 60% να εξάγεται.

Με δεδομένο ότι μελέτες δείχνουν ότι το ρύζι μπορεί να καλλιεργηθεί και με λιγότερα νερά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΣΘ Α.Ε., Χρήστος Τσιχήτας, εξέφρασε την άποψη ότι είναι δυνατόν να αυξηθούν οι καλλιέργειες ρυζιού στη χώρα μας στα 300-320 χιλιάδες στρέμματα έναντι 230-250 χιλιάδες σήμερα και εκτίμησε γενικότερα ότι η ορυζοκαλλιέργεια “έχει μέλλον και στην περιοχή μας και στη χώρα”. Όπως σημείωσε, επίσης,ο ίδιος από τα 233 χιλιάδες στρέμματα το 10% είναι ποικιλία καρολίνα, 30% ποικιλία indica και 60% ποικιλία japonica. Ετησίως, παράγουμε 220.00-230.000 τόνους με το 40% να καταναλώνεται στη  εγχώρια αγορά και το 60% να εξάγεται.

Σύμφωνα, δε, με στοιχεία που παρουσίασε η Αντιπρόεδρος της ΕΔΟΡΕΛ και μέλος του δ.σ. της Αφοί Κ.Καραγεωργίου ΑΕΒΕ-3ΑΛΦΑ, Όλγα Κουρέα, για την κατάσταση του κλάδου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, στην Ευρώπη παρατηρείται αισθητή μείωση τόσο των καλλιεργούμενων εκτάσεων όσο και της παραγωγής, με αποτέλεσμα να εισάγονται ποσότητες ρυζιού για να καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ παράλληλα μειώνονται και οι ευρωπαϊκές εξαγωγές. Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ρυζιού έρχονται κυρίως από Πακιστάν και τη Μιανμάρ και συνολικά οι εισαγωγές της Ε.Ε. σε ρύζι από το 2021 και εξής έχουν αυξηθεί κατά 58%, φτάνοντας πλέον τους 892.000 τόνους έναντι 450.000 τόνων.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Διευθυντή Πωλήσεων της Agrino, Βασίλη Μπεγκλή, έχουν περιοριστεί σημαντικά οι ποσότητες κατανάλωσης ρυζιού στη χώρα μας  Αναλυτικότερα, υπάρχει πτώση σε όγκο του τυποποιημένου ρυζιού που πωλήθηκε από τα σούπερ-μάρκετ κατά 7,4% την περίοδο 2022-2023 και αύξηση της αξίας του κατά 4,7%, έχουν μειωθεί οι ποσότητες των συσκευασιών που αγοράζουν οι καταναλωτές – δεν αγοράζουν πια συσκευασίες ενός και δυο κιλών αλλά 500 γραμμαρίων – και υπάρχει ανάγκη για ένα ποιοτικό ρύζι αλλά και για αύξηση της κατανάλωσής του.

Λ.Αυγενάκης

Ο υπουργός Αγρλοτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο του διασδικτυακού χαιρετισμού που απηύθυνε προς τους σύνεδρους γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα “φέρει” νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στην Ελλάδα στο τέλος του τρέχοντος μήνα και κάλεσε τους επικεφαλής των φορέων να καταθέσουν άμεσα προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας τους.
Κατά τον ίδιο, το εν λόγω νέο νομοσχέδιο θα εισάγει αλλαγές, τομές και βελτιώσεις στη λειτουργία των Διεπαγγελματικών “και σας θέλουμε όλους συμμάχους μας», επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς στην Ελλάδα λειτουργούν μόλις οκτώ Διεπαγγελματικές Οργανώσεις» και ότι η αύξησή τους αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ, ενώ σύντομα αναμένεται η σύσταση άλλων τεσσάρων. «Πώς γίνεται να μην έχουμε Διεπαγγελματικές Οργανώσεις σε προϊόντα όπως το μέλι, το ροδάκινο και το λάδι;» διερωτήθηκε ο κ. Αυγενάκης.
Έμφαση έδωσε ο κ.Αυγενάκης και στην πρωτοβουλία της Ελλάδας να υποβάλει έξι βελτιωτικές προτάσεις στην Ε.Ε. – συνολικά από τις εννέα χώρες του Νότου, πουαπαρτίζουν Eu Med 9 – τονίζοντας πως «ανεπίσημα μεν, αλλά έχουμε ήδη πάρει το “ πράσινο φως” στα αιτήματά μας». Υπενθύμισε, δε, ότι στις 26 Φεβρουαρίου η συμμαχία των εννέα που συγκροτούν την Eu Med θα έχει τη δεύτερη συνεδρίασή της.

“Στην ίδια πλευρά της όχθης”

Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απευθυνόμενος  στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις τόνισε ότι “είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης, ξέρουμε τα προβλήματά σας και παλεύουμε μαζί σας για την επίλυσή τους. Είμαστε στη διάθεσή σας” και τούς κάλεσε να μην επιβαρύνουν με τις ενέργειες και δράσεις που κάνουν τους πολίτες, ούτε όμως και να δημιουργούν εμπόδια και καθυστερήσεις στη διακίνηση εμπορευμάτων.”

Η συνάντηση που έγινε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόσθεσε σχετικά ο ίδιος, “αποτελεί την απόδειξη ότι στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα και έχουμε όλη την καλή διάθεση να δουλέψουμε μαζί για να τον οδηγήσουμε στην κορυφή. Είναι αυτονόητη η συνεργασία μας χθες, τώρα, αύριο και για πάντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αγρότες: Κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα – Απόφαση για συλλαλητήριο την Τρίτη

ΒΕΘ: «Καμπανάκι» για 730.000 ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές στον ΕΦΚΑ

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top