Καινοτομία, τεχνολογία, βιώσιμη ανάπτυξη και μετακίνηση, ψηφιακή κάρτα της Θεσσαλονίκης με αξιοθέατα, ιστορία, χρηστικές πληροφορίες, πολιτισμός, προτεραιότητες της πόλης ως προορισμού ήταν θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε ο ΟΤΘ στο πλαίσιο του 32ου Money Show, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη 9- 11 Φεβρουαρίου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

«Καινοτόμες Προσεγγίσεις στον Τουρισμό» ήταν ο τίτλος της ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ) σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).

Η ανάγκη για συνέργειες, καινοτομία, ανάπτυξη των τεχνολογικών μέσων, η βιώσιμη κινητικότητα, οι διαφορετικές μορφές τουρισμού αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας τόσο στους χαιρετισμούς των επισήμων όσο και στις παρουσιάσεις των ομιλητών.

Ως «κινούμενη άμμο» χαρακτήρισε τον τουρισμό η πρόεδρος του ΟΤΘ και αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, επισημαίνοντας ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας αποδίδει τα μέγιστα.

Όπως η ίδια επισήμανε στον χαιρετισμό της, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στο οποίο είναι η διαχειρίστρια εταιρία, αύξηση της επιβατικής κίνησης στις διεθνείς αφίξεις για το 2023 καταγράφηκε τους χειμερινούς μήνες. Σε σύγκριση με το 2022 για τον Ιανουάριο του 2023 υπήρξε αύξηση κατά 78%, τον Φεβρουάριο 53,6%, τον Μάρτιο 29%. Στάθηκε επίσης και στην τεράστια αύξηση επισκεψιμότητας στην πόλη από την Ισπανία, σε ποσοστό που αγγίζει το 1.240,7%!

Η κα. Πατουλίδου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην αύξηση της κρουαζιέρας, με 81 προσεγγίσεις για φέτος, σε μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, στη γαστρονομία της, στην ιστορία, στον πολιτισμό της. «Οτιδήποτε είναι εφικτό, να γίνεται πράξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της στον χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΠΚΜ Βίκυ Χατζηβασιλείου επισήμανε πως για να υπάρξει το εφικτό θα πρέπει να υπάρξει αρμονική συνεργασία μεταξύ όλων.

«Να στρέψουμε τη σκέψη μας σ’ οτιδήποτε μας ενώνει. Τι μας ενώνει; Η αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο που δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη αλλά και τα υπόλοιπα μέρη της ΠΚΜ. Είμαστε ένας ευλογημένος τόπος σ’ όλα τα επίπεδα, γεωμορφολογικά, κλιματολογικά, γευσιγνωστικά, οινογνωστικά, αρχαιολογικά, πολιτισμικά» επισήμανε η κα. Χατζηβασιλείου.

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης στάθηκε στην ανάγκη για καινοτόμα προϊόντα, για εξέλιξη και ανάπτυξη της τεχνολογίας. «Πρέπει να προσφέρουμε στον επισκέπτη, στον τουρίστα, πολυπολιτισμική εμπειρία» επισήμανε ο κ. Γάκης.

Βασικός πυλώνας ο πολιτισμός

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με τεράστιο πλούτο από αρχαιοτάτων χρόνων. Η πρόσφατη ένταξη της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της Γαστρονομίας, της δίνει τον τίτλο της ‘πρωτεύουσας της γαστρονομίας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, πέρα από τη γαστρονομία, είναι μια πόλη με 15 μνημεία που ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. «Ο πολιτισμός θα πρέπει να αποτελέσει τον 2ο σημαντικότερο πυλώνα στην πόλη, να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Φώτης Κιλιπίρης πρόεδρος του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης, Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού του ΔΙΠΑΕ, επισημαίνοντας πως η Θεσσαλονίκη διαθέτει πάνω από 20 μουσεία, ωστόσο αρκετά από αυτά παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού κλπ.

Θεσσαλονίκη – Πυλώνας στο βιώσιμο τουρισμό

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) έχοντας έδρα τη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Κύρια αποστολή του είναι η προαγωγή της καινοτόμου έρευνας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Πέρα από το έργο που προσφέρει και στις μεταφορές που εστιάζει, πριν μια τετραετία όπως επισήμανε η αναπληρώτρια διευθύντρια Γεωργία Αϋφαντοπούλου αποφάσισαν να ασχοληθούν και με τον τουρισμό. «Πρόκειται για μια ανάγκη για τη Θεσσαλονίκη, να υπάρξει συνέργεια μεταξύ καινοτομίας και έρευνας, να ‘ανοίξει’ ένας πυλώνας στον βιώσιμο τουρισμό» δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ.

Η ίδια στάθηκε και στη συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030».

Σημειώνουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2023 ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε υπογράψει το Κλιματικό Σύμφωνο με το οποίο η Θεσσαλονίκη συμμετέχει στην εν λόγω Ευρωπαϊκή Αποστολή.

Άξονες και προτεραιότητες της Θεσσαλονίκης ως προορισμού

Ως μια μαγική δραστηριότητα χαρακτήρισε τον τουρισμό ο Σπύρος Αβδημιώτης αναπληρωτής καθηγητής του ΔΙΠΑΕ επισημαίνοντας πως η συμμετοχή πολλών ανθρώπων θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εκθεσιακός τουρισμός, city break, δημιουργικές βιομηχανίες είναι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να εστιάσει η Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ο κ Αβδημιώτης δεν παρέλειψε να σταθεί και στα προβλήματα όπως υποδομές, τουριστικές δαπάνες, εποχικότητα, κατάρτιση προσωπικού, τεχνολογίες, πρόσβαση σε ΑμεΑ, συνεργασία με Tour Operators και χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρίες, επίλυση προβλημάτων που δημιουργούνται από την χρήση σε πλατφόρμες διαμοιρασμού, η φέρουσα ικανότητα κλπ.

Η ψηφιακή κάρτα Θεσσαλονίκης

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε η παρουσίαση για την ψηφιακή κάρτα της Θεσσαλονίκης, η οποία θα περιλαμβάνει αξιοθέατα της πόλης, ιστορικά στοιχεία, χρηστικές πληροφορίες κλπ. και μέσω αυτής, η οποία το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι διαθέσιμη στα «έξυπνα» τηλέφωνα, μέσω εφαρμογής, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να εκδίδουν εισιτήρια για αξιοθέατα, για ΜΜΜ κλπ. Η ψηφιακή κάρτα Θεσσαλονίκης θα υποστηρίζεται από το blockchain το οποίο παρέχει τη μέγιστη ασφάλεια στις συναλλαγές.

Βιώσιμη κινητικότητα

«Μεταφορές και τουρισμός» ήταν ο τίτλος της θεματολογίας που ανέπτυξε η Μαρία Μορφουλάκη ειδική λειτουργική επιστήμονας Α’ ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ εστιάζοντας στην βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη και τις υπηρεσίες που θα πρέπει να παρουσιάζονται στους επισκέπτες για το πώς θα κινούνται. Μετακινήσεις με ποδήλατο, πατίνι, ηλεκτρικό όχημα, περπάτημα κλπ. συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο βιώσιμης κινητικότητας.

«360ο Τουριστική Εμπειρία, ένα όραμα για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα» επισήμανε η κα. Μορφουλάκη από την επιλογή μέσω διαδραστικών εικόνων, εικονικών περιηγήσεων μέχρι το σχεδιασμό του ταξιδιού, την επίσκεψη στην περιοχή με την ψηφιακή τουριστική κάρτα, το σύστημα ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών και συμβατικών ποδηλάτων καταλήγοντας στον τέταρτο άξονα ‘μετατρέποντας τον τουρίστα σε πρέσβη τουρισμού’ με διαμοιρασμό θετικών εμπειριών, κριτική και αξιολογήσεις κλπ.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με σύντομες παρουσιάσεις σχετικά με τη δύναμη της επικοινωνίας στον τουρισμό, την πρόσβαση στον τουρισμό και τον πολιτισμό, τις καινοτόμες προσεγγίσεις στον τουρισμό. Την ημερίδα έκλεισε με την παρουσία της η Ιωάννα Μυταυτσή πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων ΔΠΜΣ ‘Τουρισμός & Τοπική Ανάπτυξη’ ΑΠΘ η οποία εστίασε σε καινοτόμες και σύγχρονες μορφές τουρισμού  – Αναζητώντας την εμπειρία του Dark Tourism (Σκοτεινός Τουρισμός).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνεδριακός Τουρισμός: Το αναξιοποίητο «διαμάντι» του ελληνικού τουρισμού – Φορείς στο GRTimes.gr

32o Money Show: Έξι εκδηλώσεις από το ΕΒΕΘ για τα πιο σημαντικά ζητήματα της Θεσσαλονίκης και της οικονομίας

32ο Money Show: Σπάει ρεκόρ με 131 εκδηλώσεις – Από 9 έως 11 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Hyatt Regency

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top