Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Ενθουσιασμός για το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Ενθουσιασμός για το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Από τη Ζυρίχη της Ελβετίας έφτασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι η πρώτη -μετά το πλήρες «άνοιγμα του τουρισμού»- διεθνής πτήση στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Σειρά έχουν, επίσης, επισκέπτες από Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία, καθώς για σήμερα είναι προγραμματισμένες 17 πτήσεις του εξωτερικού που αναμένεται να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Οι πρώτοι επισκέπτες από την Ελβετία αποβιβάστηκαν τηρώντας όλα όσα προβλέπει το πρωτόκολλο ασφαλείας και δήλωσαν ότι επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, καθώς είναι ασφαλής προορισμός.

Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς όταν βγήκαν από την έξοδο αφίξεων φώναξαν ότι «σαν την Ελλάδα δεν έχει» εκδηλώνοντας έτσι τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους που έφτασαν στην χώρα.

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσαν κατά την άφιξή τους:

Δείτε τις φωτογραφίες του GRTimes από τις πρώτες αφίξεις των τουριστών σήμερα:

Άνοιξαν όλα τα αεροδρόμια της χώρας

Θυμίζουμε, ότι σήμερα ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας για τις πτήσεις εξωτερικού. Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15 Ιουλίου) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άνοιγμα συνόρων: Τι ισχύει από σήμερα- Ποιες χώρες πήραν το «πράσινο φως»

Συνεχίζεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών, ενώ εξαιρούνται 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα το θέμα θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκλεισε και πάλι το τελωνείο των Ευζώνων (VIDEO)

Πώς γίνεται από σήμερα ο έλεγχος

Τα υποχρεωτικά τεστ δίνουν από σήμερα τη σκυτάλη στους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Αυτοί γίνονται σε όλες τις πύλες εισόδου με τη χρήση ενός «έξυπνου» λογισμικού που υπολογίζει βάσει του QR code που θα επιδεικνύουν υποχρεωτικά οι ταξιδιώτες (είτε εκτυπωμένο είτε στην οθόνη του smart phone), ποιοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΥΠΑ, ως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού, Passenger Locator Form (PLF), για όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα. Όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τους τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check-in για να εισέλθουν στη χώρα, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, τον χρόνο παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται στην ηλεκτρονική φόρμα (https://travel.gov.gr/#/). Αφού λοιπόν η φόρμα αυτή υποβληθεί, ο αιτών θα λαμβάνει μέσω email ή στο κινητό του τηλέφωνο από την Πολιτική Προστασία ένα barcode το οποίο και πρέπει να υποδείξει κατά την άφιξή του. Από αυτό θα προκύπτει εάν ο ταξιδιώτης πρέπει να υποβληθεί στο αεροδρόμιο σε τεστ κορωνοϊού. Ο ίδιος ο ταξιδιώτης το μαθαίνει μόλις κατά την άφιξή του.

Ο ταξιδιώτης που έχει υποβληθεί σε τεστ θα πρέπει να αυτο-απομονωθεί στη διεύθυνση του τελικού του προορισμού, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ