ΕΑΣ Νάξου: Κορυφαία ελληνικά τυριά στο τραπέζι, κατσικάκι και «καλόγνωμη» πατάτα

ΕΑΣ Νάξου: Κορυφαία ελληνικά τυριά στο τραπέζι, κατσικάκι και «καλόγνωμη» πατάτα

Φίνα αρώματα, προσεγμένες πρώτες ύλες, τοπικά προϊόντα, εξωστρέφεια και στήριξη της τοπικής οικονομίας. Η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π, το παραδοσιακό κεφαλοτύρι από παστεριωμένο γάλα, η γραβιέρα με βότανα ή τρούφα, η περίφημη πατάτα, το νωπό βούτυρο και τα υπόλοιπα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου απογειώνουν και τον πλέον απαιτητικό ουρανίσκο!

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Κυκλάδες, Νάξος, παραλία Άγιας Άννας, ένα ηλιόλουστο μεσημεράκι, στα μέσα του φθινοπώρου, προσγειώνεται επάνω στο τραπέζι, στο ταβερνάκι μπροστά στη θάλασσα, ένα λιμπιστικό πλατό με τυριά, με την περίφημη γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), με παλαιωμένη γραβιέρα και παραδοσιακό κεφαλοτύρι, αλλά και πιάτα με πατάτα Νάξου, τηγανιτή, χρυσαφένια και τραγανή, με κατσικάκι στη λαδόκολλα με αρωματικά βότανα, τόσο νόστιμα, να «γλείφετε τα δάκτυλά σας»!

Η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., η «ναυαρχίδα» της παραγωγής αλλά και το μεγαλύτερο καμάρι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου, παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο, «είναι δε, η μοναδική αγελαδινή γραβιέρα ΠΟΠ» όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Ιάκωβος Βαλέρης προσθέτοντας ότι η παραγωγή της ξεπερνάει τους 1.250 τόνους ετησίως.

Αυτό το εκλεκτό τυρί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο καθώς για να παραχθεί ένα κιλό χρησιμοποιούνται 11 κιλά γάλα. Και το οποίο, ως επακόλουθο της ποιότητάς του, έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις, εγχώριες και διεθνείς, κατοχυρώνοντας χρυσά βραβεία γεύσης και Αστέρια σε διαγωνισμούς ανώτερης γεύσης.

Η ΕΑΣ Νάξου διαθέτει την περίφημη γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. σε κεφαλές των 9, 3 και ενός κιλού, καθώς και σε κομμάτια («σφήνες») των 250 γραμμαρίων σταθερού βάρους.

Σε ερώτησή μας σχετικά με τη φετινή κατανάλωση του προϊόντος, λόγω του αισθητά μειωμένου τουριστικού ρεύματος, ο κ. Βαλέρης απαντάει πως «με τη γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. δεν είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα και γενικότερα με τα τυροκομικά». Ο ίδιος εξηγεί πως ήταν μειωμένη η τοπική κατανάλωση – στη Νάξο και στα γύρω νησιά, στις Μικρές Κυκλάδες κτλ.-, σε ποσοστό 10% – 15%, στο σύνολο των τυροκομικών αλλά και στην πατάτα. Σε αντίθεση με τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ στην Αθήνα, όπου εκεί η κατανάλωση των προϊόντων που παράγει η ΕΑΣ Νάξου κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η «καλόγνωμη» πατάτα Νάξου

Και αν, η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., αυτό το σκληρό τυρί, με το υποκίτρινο χρώμα, τη λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, τη συμπαγή ελαστική μάζα, τις χαρακτηριστικές μικρές διάσπαρτες οπές, το φίνο άρωμα, τη γλυκιά και λεπτή γεύση και την πολύ χαρακτηριστική επίγευση, έχει καταφέρει εδώ και χρόνια να κερδίσει τη φήμη ως ένα από τα δύο κυριότερα προϊόντα της Νάξου, το άλλο σπουδαίο προϊόν για το οποίο καυχιέται η ΕΑΣ Νάξου, είναι η πατάτα.

«Καλόγνωμη» τη λένε οι Ναξιώτες την πατάτα Νάξου, η οποία αποτελεί Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). «Καλόγνωμη» διότι μπορούνε να τη μαγειρέψουνε με πάρα πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Σ’ ότι αφορά την ετήσια παραγωγή πατάτας Νάξου για την ΕΑΣ Νάξου ανέρχεται περί στους 4.000 τόνους (σ.σ. η συνολική παραγωγή πατάτας στο νησί φτάνει τους 8.000 τόνους κατά μέσο όρο), με δυο καλλιέργειες, την εαρινή και τη φθινοπωρινή. Στο δε Συσκευαστήριο Πατάτας της ΕΑΣ Νάξου, το οποίο δημιουργήθηκε το 2014 (κατόπιν επένδυσης ύψους 450.000 ευρώ περίπου από ίδια κεφάλαια) καταφθάνουν οι πατάτες των παραγωγών-μελών της, οι οποίες, μετά τον απαραίτητο έλεγχο, τυποποιούνται και αποθηκεύονται στις ψυκτικές εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια, οι πατάτες συσκευάζονται σε δίχτυ των 3 κιλών ή σακί 25 κιλών και διακινούνται απευθείας από την ΕΑΣ στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Να σημειώσουμε ότι η ΕΑΣ Νάξου, εκτός από την πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε. παράγει και πιστοποιημένο πατατόσπορο, ο οποίος εισάγεται από Ολλανδία και Γαλλία, και τον διακινεί σε όλη την Ελλάδα για φύτευση Ιούλιο και Αύγουστο.

Φημισμένα είναι, άλλωστε, και τα φεστιβάλ πατάτας που διοργανώνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου εδώ και μια δεκαετία, που ωστόσο, φέτος, εξαιτίας της ιδιόμορφης κατάστασης και της τήρησης των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, το Food Experience Νάξος 2020 πραγματοποιήθηκε υπό διαφορετική μορφή, έχοντας φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Ο κύκλος εργασιών

Σ’ ότι αφορά τη φετινή πορεία της ΕΑΣ Νάξου, όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος Ιάκωβος Βαλέρης, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, θα υπάρξει μια μείωση της τάξεως του 30%, στον κύκλο εργασιών της ΕΑΣ Νάξου.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, πέρα από τη γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και τα υπόλοιπα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, η ΕΑΣ Νάξου, συμμετέχει, μεταξύ άλλων, και σε προμηθευτικές εργασίες, καθώς και σε άλλες δραστηριότητες (οπωροπαντοπωλείο, κτηνιατρείο, αγροεφόδια κτλ.).

Σ’ ότι αφορά τα τυροκομικά προϊόντα που παράγει η ΕΑΣ Νάξου, εκτός από τη ναυαρχίδα της -τη γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.-, στη γευστική λίστα συμπεριλαμβάνονται και η γραβιέρα ΕΑΣ Νάξου (γνωστή και ως ‘μπαστούνι’), η καπνιστή γραβιέρα, το γίδινο από 100% γίδινο γάλα, το ορεινό με 33,33% αγελαδινό, 33,33% πρόβειο και 33,33% γίδινο γάλα, το Ναξιώτικο λευκό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, η γλυκιά μυζήθρα, το τυρί με βότανα και μπαχαρικά κτλ., με την ετήσια παραγωγή τους να ανέρχεται συνολικά πάνω από 1.600 τόνους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όσο για το παραδοσιακό κεφαλοτύρι Νάξου παράγεται από την ΕΑΣ Νάξου αναμειγνύοντας πρόβειο και γίδινο παστεριωμένο γάλα.

Κατά κάποιο τρόπο, πρόκειται για το Αρσενικό Νάξου, το νησιώτικο τυρί με την ιδιαίτερη, πικάντικη γεύση, το οποίο από τις αρχές του έτους συμπεριλαμβάνεται στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα τυρί σκληρό, κίτρινο, με πικάντικη, αλμυρή αλλά ευχάριστη γεύση και πλούσιο άρωμα, το οποίο παράγεται στην ορεινή Νάξο, με παραδοσιακό τρόπο από μη παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Αυτό το ελληνικό, ναξιώτικο προϊόν, εντάχθηκε στον κατάλογο με τα προϊόντα Π.Ο.Π., ωστόσο δικαίωμα παραγωγής του έχει μόνο η Κτηνοτροφική Ένωση Φιλωτίου Νάξου, η οποία εδρεύει στην ορεινή Νάξο.

«Αυτό που ζητάμε είναι να γίνει μικρή τροποποίηση στο παράρτημα του κανονισμού για το προϊόν Π.Ο.Π., που να επιτρέπει την τυροκόμηση του προϊόντος στην πεδινή Νάξο’ να προέρχεται το γάλα, να παράγεται στην ορεινή Νάξο, ωστόσο να τυροκομείται στην πεδινή Νάξο» αναφέρει στο GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Ιάκωβος Βαλέρης, εξηγώντας ότι μέχρι πέρυσι (πριν την πιστοποίηση του προϊόντος Π.Ο.Π.) η ΕΑΣ Νάξου συγκέντρωνε από 150-180 παραγωγούς πάνω από 20 τόνους αιγοπρόβειο γάλα την ημέρα, από την ορεινή Νάξο. Τώρα, αυτοί οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση, η ΕΑΣ Νάξου δεν αγοράζει το γάλα τους, δεν έχει το δικαίωμα να παράγει Αρσενικό Νάξου Π.Ο.Π., παρά μόνοι οι επτά οικοτεχνίες στην Ορεινή Νάξο που έχουν την άδεια, οι οποίες ωστόσο μπορούν να πουλήσουν το προϊόν μονάχα στις όμορες Περιφερειακές ενότητες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15:1528/11

Χρυσοχοΐδης από Πάτρα: Γιορτάζουμε τον Αγ. Ανδρέα χωρίς συναναστροφές Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

15:0028/11

Ηράκλειο: Νεκρή 59χρονη από κορωνοϊό – Δεν είχε υποκείμενα νοσήματα Ελλάδα ,Κορωνοϊός

14:4528/11

Ο Αρης, ο Ολυμπιακός και το μπαράζ του ’80! Αθλητισμός

14:3028/11

Μητσοτάκης: Χριστούγεννα με την οικογένειά μας ή έστω μία ακόμη συγγενική Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

14:2628/11

Ζέρβας σε Μητσοτάκη: Να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Χριστούγεννα (VIDEO) Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

14:1528/11

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ Ελλάδα

14:0028/11

Ζέρβας – Τζιτζικώστας: Προσεκτικά η άρση του lockdown – Τι συζήτησαν με Μητ... Θεσσαλονίκη ,Πολιτική ,Σημαντικά

13:4528/11

Sani Resort: Κορυφαίο «πράσινο» ξενοδοχειακό συγκρότημα στον κόσμο (VIDEO) Ελλάδα

13:3028/11

Σομαλία: Βομβιστής-καμικάζι σκότωσε επτά ανθρώπους σε εστιατόριο Διεθνή

13:1528/11

Σταϊκούρας: Πιθανή παράταση υποβολής αιτήσεων στην Επιστρεπτέα 4 Ελλάδα ,Οικονομία ,Πολιτική

13:0028/11

Γώγος: Πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι Ελλάδα ,Κορωνοϊός

12:4528/11

Υπευθυνότητα Άρθρα

12:4328/11

Ο Μητσοτάκης έκανε τους δημοσιογράφους… να τρέχουν Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

12:3028/11

Θεσσαλονίκη-Lockdοwn: Μεγάλος συνωστισμός σε λαϊκή αγορά (ΦΩΤΟ + VIDEO) Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

12:1528/11

Γερμανία: Επιθυμία Ζεεχόφερ για επανέναρξη απελάσεων στη Συρία Διεθνή

12:0028/11

Στο ΥΜΑΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΦΩΤΟ + VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

11:4528/11

Μαύρο Σάββατο με έξι νεκρούς από κορωνοϊό Ελλάδα ,Κορωνοϊός

11:2928/11

Οδηγοί ταξί: Αναστέλλεται η στάση εργασίας – Θα συναντηθούν με Μητσοτάκη Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

11:1528/11

Κορωνοϊός: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα – Άλλοι τρεις νεκροί στο Βόλο Ελλάδα ,Κορωνοϊός

11:0028/11

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη κινητοποίηση οδηγών ταξί (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

10:4528/11

Σαρηγιάννης για lockdown: Στις 21 Δεκεμβρίου πιο ασφαλές το άνοιγμα των καταστημάτων Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:3028/11

Συναγερμός στο Βόλο: 66χρονος με κορωνοϊό το έσκασε από το νοσοκομείο Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:1528/11

Θεσσαλονίκη: Στο ΕΚΑΒ ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΦΩΤΟ + VIDEO) Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

10:0028/11

Δ. Καλαμαριάς: Διαδικτυακό πρόγραμμα γυμναστικής Αθλητισμός ,Δήμοι

09:4528/11

Στην Πάτρα σήμερα ο Μ. Χρυσοχοΐδης Πολιτική

09:3028/11

Τρόφιμα και διατροφικές επιλογές: Οδηγός για συνήθειες «φιλικές» προς το περιβάλλον Health-Fitness ,Επιστήμη ,Περιβάλλον

09:2728/11

Στο Ιπποκράτειο ο Κ. Μητσοτάκης: «Απαραίτητο να κάνουμε όλοι το εμβόλιο, θα είναι δωρεάν» Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

09:1528/11

Η μαγεία των παραμυθιών μέσα από τον «Τεμπελάκο» και «Το τραγούδι της Θάλασσας» Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

09:0028/11

Ολιγόωρη απόδραση στον Κίσσαβο (ΦΩΤΟ) Αθλητισμός ,Κοινωνία ,Περιβάλλον

08:4528/11

Μπίλιας: Αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σιθωνίας Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Οικονομία

08:4428/11

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε ΙΧ στον οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία» Θεσσαλονίκη

08:3028/11

Νέα Εθελοντική Αιμοδοσία στη Χ.Α.Ν.Θ. Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Υγεία

08:2328/11

Πέτσας: Πριν τις γιορτές ανοίγει η οικονομία – Δεν εξετάζεται υποχρεωτικός εμβολι... Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

08:1528/11

Γιαούρτι: Ποια είναι η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία; Health-Fitness ,Θέματα GR Times ,Υγεία

08:0528/11

Στάση εργασίας και πορεία από τους οδηγούς ταξί σήμερα στη Θεσ/νίκη Θεσσαλονίκη

08:0028/11

O καιρός σήμερα, Σάββατο Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

07:5028/11

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

23:5927/11

Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο δήμαρχος Φλώρινας Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κορωνοϊός

23:5627/11

Μ. Βρετανία – Κορωνοϊός: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί στις 7/12 Χωρίς κατηγορία

23:5027/11

Γαλλία – Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων μια μέρα πριν ανοίξουν τα καταστήματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4027/11

Κλοπ για Μαραντόνα: Θα μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε όσο ζούσε Αθλητισμός

23:3027/11

Δήμος Παύλου Μελά: Αίτηση ακύρωσης της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργία... Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Περιβάλλον

23:2527/11

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια και με τις ελευθερίες των πολιτών Κόμματα ,Πολιτική

23:2027/11

Έφοδος της ΕΛΑΣ σε γυμναστήριο που λειτουργούσε παράνομα Κοινωνία

23:1027/11

Βορίδης: Θεσπίζεται διαβατήριο για τα ιπποειδή Αγροτικά ,Πολιτική

23:0027/11

Βαρβιτσιώτης: Ενέργειες που αντιστρατεύονται το Διεθνές Δίκαιο δεν έχουν θέση στον σύγχ... Πολιτική

22:5427/11

Κ. Μητσοτάκης: Εκτιμούσα πάντα τον Β. Πάικο για το ήθος του Πολιτική

22:5027/11

Τουρκία – Κορωνοϊός: Ρεκόρ του αριθμού θανάτων για δεύτερη μέρα Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:4727/11

ΕΚΘ: Να αποσυρθεί άμεσα διάταξη του υπ. Πολιτισμού Θεσσαλονίκη

22:4027/11

Στην Πάτρα αύριο ο Μ. Χρυσοχοΐδης Πολιτική

22:3027/11

Εκτός από ναρκωτικά έκρυβαν και… πλούσια συλλογή από όπλα και μαχαίρια Κοινωνία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ