Αίτημα να κηρυχθεί ο Δήμος Κατερίνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ΦΩΤΟ)

Αίτημα να κηρυχθεί ο Δήμος Κατερίνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ΦΩΤΟ)

Αίτημα να τεθούν όλες οι δημοτικές ενότητες Κατερίνης σε κατάσταση θεομηνίας και έκτακτης ανάγκης κατέθεσε ο Δήμος Κατερίνης στην Πολιτική Προστασία, λόγω των πολύ έντονων βροχοπτώσεων και των προβλημάτων που δημιούργησαν. Ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, μιλώντας στο GRTimes.gr, δηλώνει ότι μπορεί να υποχώρησε ο κίνδυνος των σημερινών καιρικών φαινομένων, ωστόσο η πόλη θωρακίζεται για τα νέα έντονα φαινόμενα που αναμένονται την Τετάρτη, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη

Η θεομηνία που έπληξε την Πιερία από χθες το βράδυ με τις έντονες βροχοπτώσεις και τους πολύ ισχυρούς ανέμους που έπνεαν από το Θερμαϊκό κόλπο, είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα στο παραλιακό οδικό δίκτυο της Κατερίνης. Τα κύματα, διάβρωσαν την ακτή και η θάλασσα εισέβαλε στη στεριά.

«Κάναμε αίτημα για να μπούμε σε κατάσταση θεομηνίας και έκτακτης ανάγκης, καθώς ο νομός είχε παντού προβλήματα. Είχαμε πρόβλημα στο Σβορώνο Πιερίας. Ένα ρέμα που υπό κανονικές συνθήκες έρεε αμελητέας ποσότητας νερό, παραφούσκωσε! Ευτυχώς δεν υπήρξαν μεγάλες καταστροφές, πέρα από πλημμύρες στα γύρω χωράφια και σε κάποιες αυλές σπιτιών. Επίσης είχαμε πρόβλημα με τα φράγματα της Εξοχής και του Τριλόφου. Φοβηθήκαμε για τον ποταμό Πέλεκα, αλλά ξεπεράσαμε τον κίνδυνο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κατερίνης στο GRTimes.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκοδήμο, αυτή την ώρα ο αέρας έχει πέσει και τα νερά έχουν μειωθεί, αλλά το “βλέμμα” είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ένταση των καιρικών φαινομένων την Τετάρτη.

«Μηχανήματα επιχειρούν στο παραλιακό δίκτυο της Κατερίνης, δημιουργώντας ένα τοίχος άμμου για να μην μπει το κύμα ξανά στη στεριά. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε σήμερα το πρωί μήνυμα 112 στους πολίτες, συμβουλεύοντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για τις επόμενες ημέρες», τονίζει ο κ. Κουκοδήμος.

Τονίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε συμβουλές για τους πολίτες για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων (Διαβάστε στο τέλος του άρθρου αναλυτικά).

«Ο μεγάλος χαμός είναι στα νοσοκομεία»

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κατερίνης, το πραγματικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί αυτή τη στιγμή αφορά στον κορωνοϊό. Σήμερα βρίσκονται 80 ασθενείς στη μονάδα Covid-19, ενώ μέχρι στιγμής είναι διασωληνωμένοι 13.

«Είναι συγκινητική η προσπάθεια των νοσηλευτών και των γιατρών, καθώς μάχονται καθημερινά. Υπάρχει πρόβλημα λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ νοσούν και πολλοί γιατροί και νοσηλευτές. Τα κρούσματα έχουν πέσει, αλλά ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι ο ίδιος. Η πίεση παραμένει. Φοβόμαστε το 3ο κύμα της πανδημίας», επισημαίνει.

Κλείνοντας, ο κ. Κουκοδήμος, αναφέρει ότι δύο γιατροί από το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» της Αθήνας, έφτασαν στην Κατερίνη για να συνδράμουν στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού, ενώ αναμένεται και η άφιξη δύο επιπλέον γιατρών.

Συμβουλές Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης.

Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ