Ακτινίδια και σπαράγγια υψηλής διατροφικής και… εξαγωγικής αξίας – «Tαξιδεύουν» σε Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία

Ακτινίδια και σπαράγγια υψηλής διατροφικής και… εξαγωγικής αξίας – «Tαξιδεύουν» σε Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία

Φρούτα και λαχανικά υψηλής διατροφικής αξίας, άριστης μεσογειακής διατροφής, η κατανάλωση των οποίων αποτελεί πηγή πολλών βιταμινών. Ακτινίδια και σπαράγγια που παράγει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου προβάλλονται στην ελληνική αγορά αλλά και στη Γερμανία και στη Σουηδία, στο πλαίσιο του 3ετούς Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τον διακριτικό τίτλο «EU F&V Consuption».

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Με μότο «Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά! Απολαύστε ευρωπαϊκά σπαράγγια και ακτινίδια» ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τον διακριτικό τίτλο «EU F&V Consuption» προωθεί τα προϊόντα που καλλιεργούν τα μέλη του.

Επιλογή πλούσιας διατροφικής αξίας και άριστης μεσογειακής διατροφής, τα ακτινίδια και τα σπαράγγια -χάρη στην εύφορη γη και το μικροκλίμα της περιοχής που δροσίζεται από τα νερά του Αχελώου ποταμού- προβάλλονται και αυτοσυστήνονται τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στη Γερμανία, ενώ σύντομα θα ανοίξει γι’ αυτά και η αγορά της Σουηδίας.

«Ο στόχος είναι διττός: αφενός να αυξήσουμε την κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά και αφετέρου να αυξηθούν και οι πωλήσεις τους καθώς και οι εξαγωγές» δήλωσε στο GRTimes.gr ο Δημήτρης Τζιουμάκας project manager της Novacert, της μεγαλύτερης εταιρείας συμβούλων στην Ελλάδα στον αγροδιατροφικό κλάδο και φορέας του Ευρωπαϊκού προγράμματος που περιλαμβάνει προωθητικές ενέργειες σε Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία.

Τα ευρωπαϊκά σπαράγγια και ακτινίδια που καλλιεργούν οι παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης Αγρινίου εντάσσονται στο τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Go Greener Feel Better», το οποίο ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 και ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουλίου του 2025. Το ύψος του εν λόγω προγράμματος ανέρχεται σε 2,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% αποτελεί ευρωπαϊκή συμμετοχή και το 30% συμμετοχή του Συνεταιρισμού.

Στόχος του είναι η προώθηση των δυο προϊόντων – σπαράγγια και ακτινίδια- τα οποία συμβάλλουν πολύ στην ισορροπημένη διατροφή. Μεταξύ των προωθητικών ενεργειών μέσω του Προγράμματος είναι και το παιδικό φεστιβάλ κινηματογράφου όπου στο τέλος κάθε παιδικής ταινίας προβάλλεται ένα βίντεο με το Mr. Σπαράγγι και το Mr. Ακτινίδιο σε καρτούν. «Στο τέλος της προβολής δίνουμε στα παιδιά ένα κουτάκι με δυο ακτινίδια για να τα δοκιμάσουν ή αν τα έχουν δοκιμάσει να τα δουν με διαφορετική ματιά μετά και την προβολή» υπογραμμίζει ο κ. Τζιουμάκας.

Καλλιέργεια σπαραγγιών σε Αγρίνιο και Έβρο

Στην Ελλάδα το σπαράγγι καλλιεργείται σε περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας, ενώ ο συνδυασμός εδαφολογικών και κλιματικών ιδιαιτεροτήτων λειτουργεί αμφίδρομα με τα γενετικά χαρακτηριστικά του φυτού και το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή ενός γεωργικού προϊόντος μοναδικής γευστικής και διατροφικής αξίας.

Στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, στην πεδιάδα του Αγρινίου που τη διασχίζει ο πλούσιος σε νερά ποταμός Αχελώος, οι ήπιοι χειμώνες ευνοούν την καλλιέργεια ενός νοστιμότατου σπαραγγιού.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου που αποτελείται από 70 μέλη, καλλιεργεί σπαράγγια πράσινα και λευκά. Όπως μας ενημερώνουν η Γωγώ Αδάμου Executive Assistant και η Εύη Μπέλου από το τμήμα πωλήσεων του Συνεταιρισμού, καλλιεργούνται περί τα 1.000 στρέμματα, ενώ η ετήσια παραγωγή τους κυμαίνεται μεταξύ 700 – 800 τόνους. Εκτός δε από την περιοχή του Αγρινίου, οι καλλιέργειες εκτείνονται και στην Ηγουμενίτσα (100 στρ.) και στον νομό Έβρου (500 στρέμματα επί της συνολικής καλλιέργειας) με το μοναδικό οικοσύστημα του Δέλτα του Έβρου και του Δάσους της Δαδιάς.

Σ’ ότι αφορά τα χαρακτηριστικά τους, τα πράσινα σπαράγγια αναπτύσσονται στην ύπαιθρο και οφείλουν το χρώμα τους στην επίδραση του ήλιου και στην χλωροφύλλη. Είναι πιο αρωματικά, πιο φίνα και πιο τρυφερά από τα άλλα σπαράγγια, με εντονότερη γεύση και ελαφρά γλυκάδα στις κορυφές

Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, περιέχουν ελάχιστους υδατάνθρακες και θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε νερό, μεταλλικά στοιχεία, κάλιο, βιταμίνες B και βιταμίνη C. Μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, βραστά, στον ατμό, στο φούρνο, στη σχάρα, ταιριάζουν με ελαιόλαδο, λεμόνι, κρεμμύδι, σκόρδο, μαγιονέζα, τυρί και συνοδεύουν άριστα κρέας, ζυμαρικά, θαλασσινά, αυγά, σαλάτες και άλλα λαχανικά.

Τα λευκά σπαράγγια δεν έρχονται σε επαφή με το ηλιακό φως, καθώς καθημερινά καλύπτονται με νέο στρώμα από χώμα. Είναι πιο σαρκώδη και έχουν απαλή γεύση. Είναι εύγεστα και τρυφερά.

Λευκά σπαράγγια

Καλλιέργεια ακτινίδιων στο Αγρίνιο

Το ακτινίδιο, με καταγωγή από την Κίνα, ταξίδεψε τον 19ο αιώνα στη Βρετανία και αργότερα στη Νέα Ζηλανδία για να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Το φυτό ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη ενώ η φύτευσή του μπορεί να γίνει πλέον καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, ανάλογα την ποικιλία και την ανάπτυξη του φυτωρίου που θα χρησιμοποιηθεί.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου καλλιεργεί ακτινίδια σε 2.500 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 5.000 τόνους, φέτος ήταν μικρή η παραγωγή διότι πέρυσι ήταν η διπλάσια.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, κατά τη διάρκεια δείπνου που παραχώρησε ο Συνεταιρισμός στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «EU F&V Consuption», τελευταία καλλιεργούνται επιπλέον 500 στρέμματα, εκ των οποίων τα 300 στρ. είναι κίτρινα ακτινίδια και τα 200 στρ. κόκκινα- η πιο γευστική νέα ποικιλία που ολοένα γίνεται και πιο δημοφιλής, θυμίζοντας τροπικό φρούτο. Το πράσινο ακτινίδιο είναι η πρώτη ποικιλία που διαδόθηκε, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών, ενώ το κίτρινο ακτινίδιο είναι γλυκό και ζουμερό.

Ακτινίδια

Εξαγωγές κατά 90%

Τα δυο ιδιαίτερης διατροφής αξίας προϊόντα που καλλιεργεί, επεξεργάζεται και τυποποιεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου εξάγονται σε ποσοστό 90%, σε χώρες της Ευρώπης αλλά και Αμερική, Ινδία, Ντουμπάι, Κίνα, Ταϊλάνδη κλπ.

Να σημειώσουμε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου έχει έδρα σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Νεάπολη Αγρινίου στην Αιτωλοακαρνανία, διαθέτοντας δυο σύγχρονες μονάδες, με τελευταίου τύπου τεχνολογικό εξοπλισμό και υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας σε θέματα υγιεινής. Όπως επισημάνθηκε, το συσκευαστήριο για τα ακτινίδια είναι ένα από τα τρία καλύτερα συσκευαστήρια στον κόσμο, στο είδος τους.

Ακτινίδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«ZEUS Ακτινίδια» – Πιερία: 7.000 τόνοι ετησίως ταξιδεύουν σ’ όλον τον κόσμο

Η SKY express κατέγραψε αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση και 26% στα έσοδα της το 1ο τρίμηνο του έτους

Πιερία: Οι «Ανθισμένες Κερασιές» ανεβάζουν τον… πήχη σε τουρισμό και επενδύσεις (ΦΩΤΟ – VIDEO)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top