Άλεξ Χατζιτάτζι: Ποιός είναι ο Ιρανοκαναδός που κάνει business στη βόρειο Ελλάδα

Άλεξ Χατζιτάτζι: Ποιός είναι ο Ιρανοκαναδός που κάνει business στη βόρειο Ελλάδα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Από την Καβάλα και την ΠΑΕ ΑΟΚ ξεκίνησε το ειδύλλιο του Ιρανοκαναδού επιχειρηματία Άλεξ Χατζιτάτζι (AlexanderHaditaghi), που πριν μας αποχαιρετίσει το 2021 «στεριώθηκε» με την απόκτηση μίας από τις ωραιότερες παραθαλάσσιες εκτάσεις της βόρειας Ελλάδας,  στη Νέα Ηρακλείτσα του νομού Καβάλας.

Αλλά όπως φαίνεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η απόκτηση της έκτασης στη Νέα Ηρακλείτσα- μέσω e-auction του ΤΑΙΠΕΔ- είναι μόλις η αρχή στα επενδυτικά σχέδια του Ιρανοκαναδού επιχειρηματία για τη Βόρειο Ελλάδα, ο οποίος την τελευταία διετία διαπραγματεύεται την απόκτηση μίας τεράστιας έκτασης σχεδόν 4.800 στρεμμάτων στο Δήμο Αριστοτέλη,  του δασοκτήματος Ζέπκο, που έχει τη μεγαλύτερη σε έκταση παραλία στην Ανατολική Χαλκιδική.

Κι’ αν για την απόκτηση της έκτασης στη Νέα Ηρακλείτσα ο Άλεξ Χατζιτάτζι πρόσφερε 18,5 εκατ. ευρώ, για το Ζέπκο, η συμφωνία με τον Παραθεριστικό Οικιστικό Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Μακεδονίας – Θράκης, ορίζει το τίμημα στα 42 εκατ. ευρώ, όπως τουλάχιστον πληροφορούμαστε ότι προβλέπεται στο Μνημόνιο που έχει υπογραφεί από τις δύο πλευρές.

Ζέπκο, παραλία

Εκεί λοιπόν που πριν λίγα χρόνια μιλούσαμε για μεγάλες επενδύσεις Ρώσων επιχειρηματιών, τώρα όλο το ενδιαφέρον έχει στραφεί στον Άλεξ Χατζιτάτζι, έναν αυτοδημιούργητο 55άρη επιχειρηματία που κάνει χρυσές business στον Καναδά, όπου δραστηριοποιείται στην κτηματαγορά, στα στεγαστικά δάνεια – οικιστικά και επαγγελματικά- κι’ οποίος  είναι ευρύτερα γνωστός για την κοινωνική του προσφορά αλλά και την αγάπη του για τα ζώα.

Από το μακρινό Τορόντο, στην Καβάλα

Κι’ όσοι δεν είναι Καβαλιώτες, ήταν εύλογο να αναρωτηθούν, πως και γιατί ο κ. Χατζιτάτζι, από το μακρινό Τορόντο, βρέθηκε στην Καβάλα κι’ έφτασε να γίνει μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΟΚ και στη συνέχεια να πάρει το εξαιρετικό αυτό παραθαλάσσιο ακίνητο στην Ηρακλείτσα.

Για όλα όμως υπάρχουν εξηγήσεις και στην περίπτωση του Άλεξ Χατζητάτζι, η απάντηση βρίσκεται στον Έλληνα φίλο και συνεργάτη του, τον κ. Νίκο Μαυρομάτη, Καβαλιώτη γέννημα- θρέμα . Ο Νίκος Μαυρομάτης ήταν αυτός που έφερε τον «Αλέκο» στην Καβάλα, που του γνώρισε την περιοχή και φυσικά, ο επιχειρηματίας δεν χρειάστηκε πολύ για να διαγνώσει τις προοπτικές ανάπτυξής της.

Έμαθε για τα οικονομικά προβλήματα της ΠΑΕ ΑΟΚ και αποδέχθηκε την πρόταση να «βάλει πλάτη» στην ομάδα, της οποίας πριν λίγους μήνες έγινε μεγαλομέτοχος.

Το ένα έφερε το άλλο κι’ έτσι, αποφάσισε τη συμμετοχή στην ηλεκτρονική δημοπρασία του ΤΑΙΠΕΔ για τα δύο όμορα ακίνητα στη Νέα Ηρακλείτσα. Πλειοδότησε στο διαγωνισμό προσφέροντας το διπλάσιο ποσό από την τιμή εκκίνησης. Οι πληροφορίες θέλουν τον Άλεξ Χατζιτάτζι, να σχεδιάζει την ανέγερση πολυτελών κατοικιών στην έκταση των 150 στρεμμάτων.

Πολύ μεγαλύτερη θα είναι η επένδυση στη Χαλκιδική, στο Ζέπκο, έτσι και ολοκληρωθεί η συναλλαγή και το τεράστιο δασοκτήματα περάσει στα χέρια του Ιρανοκαναδού επιχειρηματία.

Ο χημικός που έγινε mortgage broker

Η Άλεξ Χατζιτάτζι, γεννημένος στο Ιράν το 1977, από το 1988 έχει κάνει δεύτερη πατρίδα του τον Καναδά. Σπούδασε μεν χημικός στο York University, αλλά τον κέρδισαν το real estate, η στεγαστική πίστη.

O Άλεξ Χατζιτάτζι που από το peoplepill.com παρουσιάζεται ως «serial entrepreneur, philanthropist and animal-rights activist» δηλαδή ως «κατά συρροή… επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων», είναι ο  ιδρυτής και ο πρόεδρος του Pacific Mortgage Group, που το 2011 αναγνωρίστηκε από το περιοδικό Profit ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες του Καναδά.

Ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται από το 2001 στην αγορά των στεγαστικών δανείων, μέσω των εταιρειών του, έχει διαχειριστεί περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 45 δις. δολαρίων.

Ο κ. Χατζιτάτζι είναι ιδρυτής της Mo.Pals, συνιδρυτής της Lending Tree Canada, ιδρυτής της Mortgage Brokers, ενώ το Pacific Mortgage Group συνέχισε να μεγαλώνει μέσω εξαγορών και απορροφήσεων εταιρειών του κλάδου.

Το 2015, ο Άλεξ Xατζιτάτζι ήταν finalist of the year, της Ernst & Young. Το 2017, o επιχειρηματίας, δημιούργησε την  IamAction, μία πλατφόρμα συγκέντρωσης κεφαλαίων για την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας.

Νέα Ηρακλείτσα: Στον Καναδό πρόεδρο της ΑΟΚ, παραθαλάσσια έκταση 150 στρ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top